Skab trygge, sociale rammer - små handlinger gør en stor forskel

Et stærk fællesskab er afgørende for børns lyst til at komme igen. En træner kan med små, konkrete handlinger skabe et socialt samlende og trygt træningsmiljø.

Anbefalinger

  1. Hav øje for alle børn i træningen - og for dét, der sker, før, under og efter træningen
  2. Start og afslut i fællesskab
  3. Fortæl nye på holdet om jeres uskrevne regler og sociale ritualer

Træneren spiller en afgørende rolle i forhold til at skabe rammerne for det socialt gode træningsmiljø.

Kulturen og rammerne, der skabes omkring træningen, er lige så vigtige som selve idrætsaktiviteten. Du kan som træner bidrage til at skabe et trygt og anerkendende træningsmiljø via små, konkrete handlinger, der skaber en positiv og socialt samlende oplevelse for alle børn på holdet. En stærk fællesskabskultur er helt afgørende for, om børnene har lyst til at komme igen.

Hav øje for alle børn i træningen - og for dét, der sker, før, under og efter træningen. Denne opmærksomhed kan være afgørende for, om børnene føler sig velkomne og godt tilpas i fællesskabet.

Bliver alle børn fx mødt med et smil? Bliver der sagt: "Hej" til alle - også til de nye på holdet? Har alle en makker, eller står nogen ”lidt alene”? Har et barn fået nyt træningstøj? Har nogen haft fødselsdag siden sidst? Bemærkes det, hvis en på holdet ikke var med ved sidste træning eller kamp?

Det er ofte små, simple handlinger og ”opmærksomhedspunkter” som disse, der er med til at skabe fornemmelsen af at høre til og oplevelsen af at være en vigtig del af fællesskabet.

Derudover er det ofte socialt samlende at skabe nogle faste og fælles rammer omkring en fælles start og afslutning på træningen. I kan fx starte træningen med en fællessamling, hvor I gennemgår dagens program og laver en kort præsentation af, hvem der er med ved dagens træning. Det kan også være, at I finder på jeres eget kampråb, som I starter eller slutter af med - eller at I aftaler altid at slutte af med at give hinanden highfive.

Når der startes og afsluttes i fællesskab, får alle mulighed for at blive set og anerkendt som en del af holdet, og alle får en fornemmelse af at være med. Det skaber en stærk fællesskabskultur.

Husk at fortælle evt. nye om jeres uskrevne regler og sociale ritualer, så alle er med på, hvad der skal ske, og så alle har mulighed for at føle sig som en del af fællesskabet fra start.

Noget at tænke over

  1. Hvilke konkrete tiltag kan du gøre for at sikre, at alle føler sig set og værdsat i løbet af træningen?
  2. Hvordan byder du velkommen til træning?
  3. Hvordan afslutter du træningen?
  4. Hvordan bruger I hilsner og kampråb til at skabe fællesskab omkring holdet?