Job indenfor esport: Salg, marketing og økonomi

Er du den fødte sælger eller talnørd og samtidig vild med gaming, så kombiner dine evner og gør din passion til din levevej. Få tips til, hvordan du kan gribe det an.

Salg: Hvis du vil noget med salg, så vis hvad du kan

Måske du har en uddannelse i salg eller butik, har en masse erfaring som sælger eller bare gerne vil arbejde med salg i esport. Ganske få har råd til at ansætte dig, men se på de lidt større organisationer, fx Blast Pro, DreamHack, NPF eller nogle af de større foreninger som fx Aab Esport. I skrivende stund er esport i en brydningstid, og om bare 12 og 24 måneder vil esport have flere ansatte end nu.

Hvis du mener, du kan noget, så tilbyd dine kompetencer til en esportsforening eller en anden organisation og vis, hvad du kan. Det kan godt være, at du har haft ansvar for sponsorater engang, men der er en pokkers forskel på at have indhentet musemåtter og gavekort til et LAN og så indgå partnerskabsaftaler på 3-5 år til værdier imellem 1-10 millioner. Den værdi du kan skabe er noget værd, og det kan give dig et job.

Vi møder mange, som siger: ”Jeg har vist min værdi, jeg er færdig med at arbejde frivilligt”. Hvis du er så god – hvorfor har du så ikke et job? I morgen er der ti som dig, som mener, de har krav på et job i esport. Det handler om at skille sig ud – men mest af alt at skabe værdi for andre end dig selv. Her er dit reelle værd i  arbejdsmarkedet.

Du kan skabe værdi ved at blive sælger eller salgsansvarlig i fx en forening. Afhængig af din kompetence og stedets setup kan du nu begynde at sælge de ”varer”, organisationen har på hylden. Et godt råd: skab resultater fra dag ét. Hellere sælg noget, find ud af, at noget kan blive bedre, og så ret til – og fortsæt. Frem for at bruge to år på at udvikle en salgsstrategi og lave planer som måske aldrig føres ud i livet.

Jo flere salg du laver, jo mere værdi skaber du. Hen ad vejen giver det mening at udvikle salgsstrategier, sponsor-pakker, produkter og meget andet. Så salgs-setuppet i foreningen eller organisationen bliver så effektivt som muligt – og lige pludselig er der et job til dig i esport. Både Blast Pro, Copenhagen Games, Elgiganten, Dell, Lenovo og andre har brug for dygtige sælgere, som har vist deres værd.

Marketing: Hvis du vil noget med marketing, så gør det

Right, så du vil arbejde med marketing og esport – det giver mening – fordi esport egner sig fantastisk til marketing, og marketing passer godt sammen med esport.

Beslut dig for, hvad du vil kaste dig over. Synes du, sociale medier er spændende? Synes du, streaming er spændende? Er du dygtig til at lave logoer, brevpapir, plakater eller designs? Er du skarp til annoncering, adwords, analyser, kampagner eller SoMe annoncering? Er du god til at optage og klippe flotte videoer? Kan du lave strategier eller marketingplaner? Kan du skrive gode tekster eller har en god kontakt til pressen? Hvad er dit speciale – hvad er du god til?

Kontakt en forening eller en anden organisation, som arbejder med esport og tilbyd dine kompetencer. Gør det du er god til – bevis du er god, skab resultater og gør det synligt, at du har kompetencer og kvalifikationer på dit område.

Mange organisationer anvender dygtige marketingfolk inden for esport, fx Waoo, YouSee, RFRSH, de store esportshold og flere kommer til. Kendetegnet for de mennesker, der arbejder med esport og marketing, er typisk, at de har vist deres værd først og har skabt sig et netværk og et ”navn” inden for deres kerneområde. På den måde er de taget i betragtning til – eller måske endda hentet ind til et job.

Økonomi: Hvis du vil arbejde med økonomi og esport

Alle aktiviteter i esport har en økonomi. Foreninger, skoler, klubber, events – ja alt. Alle steder er der brug for mennesker, der dels har styr på bogføring og regnskab, og dels har god forståelse for at lave realistiske budgetter. Det kan være, at du har erfaringer med eller uddannelse i økonomi eller regnskab, og på den måde kan tilbyde freelance services inden for esport. Måske du har interesse for tal og økonomi og derigennem kan hjælpe til i en forening eller til et event med at skabe en sund økonomi.

Stort set alle foreninger har brug for penge. Mange foreninger kan få økonomisk støtte via fonde, tilskud og puljer, men det kræver noget arbejde at søge disse tilskud. Kan du specialisere dig i at søge fonde og puljer, vil du være til stor gavn for mange. Det kræver ikke en universitetsuddannelse.

Næste skridt

De fleste i esport har en fortid i esport. De har enten spillet meget, været holdejere, arbejdet med sponsorater, økonomi, events eller lavet turneringer – eller noget helt andet. De har vist deres værd. De har skabt et netværk, så andre ved, hvem de er. De har gjort en forskel – men vigtigst – så har de skabt og dokumenteret så meget værdi, at det vil andre betale for – og heri opstår dit næste job i esport.

Du kan altid kontakte din lokale DGI landsdel eller din lokale forening og tilbyde din hjælp som frivillig inden for dit speciale. Eller kontakte de større events og tilbyde din hjælp som frivillig her. Det kan også være, at du laver din egen hjemmeside, hvor du viser, hvad du kan.

Det vigtigste er, at du gør noget. At du kender nogen. At du er positiv og ikke siger: ”Øv, hvorfor vil ingen have mig”. Vi kan aldrig pege på andre og blaime dem. Det vil til alle tider være vores eget ansvar at finde beskæftigelse. Gør du intet, sker der intet. Vær proaktiv, ager selvstændigt og skab det, du gerne vil arbejde med. Pludselig opstår muligheden.