Klasser, forhindringer og baner

A. Klasser
I DGI konkurreres i følgende klasser: Begynder-, Øvet-, Ekspert- og Championklasse.
På en stævnedag kan en hund (uanset fører) kun deltage 1 gang i den klasse, den er kvalificeret til. Det er dog muligt at gå to gennemløb på samme bane, hvoraf det bedste gennemløb tæller.
Arrangøren kan vælge IKKE at afvikle klasser med kun 1 deltager. I så fald skal de tilmeldte have besked inden stævnedagen og gives mulighed for at deltage i en lavere klasse udenfor konkurrence

Rally begynderklasse
Alle øvelser gennemføres med line på hunden, og alle hunde skal føres i line til og fra banen. Linen skal være lang nok til kunne holdes tilstrækkeligt løst. Højreposition finder kun sted mellem to sideskift. Begynderklassen har mellem 10 og 15 øvelser (start og mål tæller ikke med) heraf højst 5 stationære øvelser  og højst 5 kegleøvelser.

Rally øvet klasse
Alle øvelser gennemføres uden line på hunden, men alle hunde skal føres i line til og fra banen og fra belønningsfeltet. Én af øvelserne 3 til 15 kan udføres i løb eller langsom gang. Øvet klassen har mellem 12 og 17 øvelser (start og mål tæller ikke med) heraf højst 7 stationære øvelser, højst 5 kegleøvelser og minimum 5 øvelser fra øvet klassen.
Højst 1 højrehandlet øvelse.

Rally ekspert klasse
Alle øvelser gennemføres uden line på hunden, men alle hunde skal føres i line til og fra banen og fra belønningsfeltet. En af øvelserne 3 til 15 kan udføres i løb eller langsom gang.
Ekspertklassen har mellem 16 og 20 øvelser (start og mål tæller ikke med) heraf højst 7 stationære øvelser, højst 5 kegleøvelser, højst 3 springøvelser i alt, min. 5 øvelser fra øvet klasse og min. 3 øvelser fra ekspert klassen. Mindst 2 højrehandlede øvelser og max 4 højrehandlede øvelser, dog højst 2 højrehandlede øvelser i træk. Startøvelsen kan udføres i højrepositionen.

Rally champion klassen.
Alle øvelser gennemføres uden line på hunden, men alle hunde skal føres i line til og fra banen og fra belønningsfeltet. Én af øvelserne 3 til 15 kan udføres i løb eller langsom gang. Championklassen har mellem 18 og 20 øvelser (start og mål tæller ikke med) heraf højst 7 stationære øvelser, højst 5 kegleøvelser, højst 2 enkeltspringsøvelser, højst 2 dobbeltspringsøvelser, min. 4 øvelser fra øvet klasse, min. 1 øvelse fra ekspert klassen og min. 5 øvelser fra championklassen, min. 4 højrehandlede øvelser og højst 3 øvelser der højrehandles i træk.
Startøvelsen kan udføres i højrepositionen

B. Forhindringer
Forhindringer og numre skal være stabile, uden skarpe kanter og må ikke kunne skade hund eller hundefører. Evt. skarpe kanter på forhindringerne skal skærmes af

1. Skilte og holdere

De af DCH og DGI godkendte tekster og tegn skal anvendes. Skiltene skal være i A4- størrelse (21 x 29 cm). Der skal tages højde for vind og vejr, når skilte og holdere skal stilles op.
Der kræves tyve skilte til øvelserne plus et start- og et målskilt.
Alle holdere eller skilte (undtagen start og mål) skal nummereres tydeligt og fortløbende på banen. Øvelser med nummer 3-12, 23, 228 kan bruges op til to gange på en Rally bane og øvelse 229 kan bruges op til 3 gange. Der skal derfor være to/tre eksemplarer af disse skilte til brug for dommeren. Alle andre skilte må kun bruges én gang på den enkelte bane. Stationære øvelser er øvelser der indeholder et ”STOP” eller ingen fremadskridende bevægelse.

a. Placering af skilte
Skiltene skal placeres til højre for førerens rute, uanset om der venstre- eller højrehandles. Det gælder dog ikke skilte, der angiver et skift af retning. Skilte, der angiver retningsskift, placeres direkte i førerens rute, mens skilt 115, 117, 119, 220 samt 222 placeres til venstre for førerens rute.

I øvelser hvor der bruges kegler, kan skiltet placeres tæt ved eller på den første kegle, hvor øvelsen startes. Hvis skiltet placeres sammen med første kegle, kan det passeres på venstre side. Skiltene placeres nøjagtigt af dommeren, der går banen igennem ad ruten, som den er planlagt.

b. Øvelsesområde i forhold til skiltet
Start og øvrige øvelser skal gennemføres tæt ved det pågældende skilt. Øvelsen startes enten direkte foran skiltet (retningsskifte) eller med skiltet skråt foran og til højre. Dette gælder dog ikke de øvelser, hvor indgangen kræver, at skiltet passeres på venstre side. Øvelser, hvor der skal gås et skridt til højre eller venstre, skal udføres umiddelbart efter skiltet. Skiltene placeres på samme måde, uanset om der venstre- eller højrehandles. Det er altid beskrevet i selve øvelsesbeskrivelsen, hvor en øvelse skal udføres.

Øvelsesområde ved spring og tunnel: Skiltet må placeres 0-3 meter fra springet/springene/tunnelen. Skiltet skal placeres, så der ikke er risiko for, at hund eller hundefører kolliderer med skiltet ved udførelse af øvelsen. Øvelsesområdet er 2 x 1 meter, dvs. øvelsen må påbegyndes 2 meter før springet/springene/tunnelen. Hvis skiltet er placeret mellem 2 og 3 meter fra springet/springene//tunnel, starter øvelsesområdet før skiltet (som vanligt øvelsesområde).

2. Kegler

Keglerne skal være mindst 20 cm høje. De skal kunne stå sikkert uden ekstra fastgørelse. Keglen, som bruges til fremsendelse eller rundtur, skal stå alene og være af afvigende karakter fra de øvrige kegler i forhold til størrelse og/eller farve.

3. Fristelser

Fristelserne (mad/legetøj/ting) skal sikres, så hundene ikke kan få fat i det, men det skal kunne ses eller lugtes. Beholdere/holdere/skåle skal være tydeligt forskellige fra kegler/skilte. Alle fristelser, skal være sikrede. Dvs. at hundene ikke må kunne komme til skade, ikke kunne stjæle dem og ikke kunne spise dem. Fristelser må ikke kunne virke skræmmende på hundene. F.eks. må der ikke være lyde, mekanisk bevægelse eller truende øjne. Der må ikke bruges ting fra andre discipliner. Fristelser må højest være 50x50x50 cm. Eksempler på fristelser: legetøj eller beholdere med godbidder.

4. Spring

Springhøjden skal opgives på tilmeldingen. Startrækkefølgen kan tilpasses, så den passer med springhøjden enten fra høj til lav eller omvendt. Springhøjden kan være højst 40 cm., og springlængden højst 80 cm.
I Championklassen kan der maksimalt være 2 enkeltspringsøvelser og 2 dobbeltspringsøvelser.

I Ekspert klassen kan der maksimalt være 3 springøvelser i alt.

Højdespringet
Højdespringet består af to opstående solide sider af variabel højdeindstilling, der kan indstilles til den enkelte hund. Springet kan være lukket eller med stænger og være et agilityspring eller udformet som et DKK lydighedsspring. Alle farver og bemalinger er tilladt på springet, men der må ikke hænge noget på det. Udformningen af agilityspring følger altid gældende reglement for DGI agility

Højden skal kunne sættes til 15 cm, 25 cm og 40 cm.

Længdespringet
Længdespringet består af 1-3 enkeltdele, som ikke må være af metal. Delene skal være konstrueret sådan, at de vælter hvis hunden træder på dem. Hver del måler 15 cm i dybden og stiger 12° i springretningen. Det højeste punkt på de 3 dele er: 15 cm, 19,3 cm, 23,6 cm. Bredden er 120 cm, de efterfølgende dele må gerne være bredere, stigende, dog max 150 cm i bredden. Tydelige markeringspinde, Ø 3-5 cm x 120/130 cm, placeres i de 4 hjørner. De må ikke fastgøres til enkeltdelene.

Udformningen af længdespringet følger altid gældende reglement for DGI agility  Længden skal kunne sættes til 15 cm, 40-50 cm og 70-90 cm svarende til den valgte springhøjde.

Dobbeltspringet
Dobbeltspringet kan bestå af to højdespring eller et længde- og et højdespring i nævnte rækkefølge. Der skal være ca. 3 meter mellem de to spring som kan vinkles i op til 90 grader, men det vil altid være hunden, som skal løbe yderbanen. Hvis længdespringet benyttes, skal det være det første af de to spring.

5. Tunnel

Tunnelen skal opfylde samme krav som for Agility, dette gælder både for udformning og fastgørelse. En tunnel med en diameter på 80 cm er tilladt, herunder også at enhundefører selv medbringer 80 cm tunnel og fastgørelse af denne.

En tunnel med en længde på 3 eller 4 m må dog højst bukkes 90 grader, men det vil altid være hunden, som skal løbe yderbanen. Hundeføreren løber den korteste vej uden at krydse hundens bane fra hunden er sendt til hunden igen er i position.

Tunnel med en længde på 6 m skal altid have en bøjning (må ikke være anbragt ligeud).


6. Feltet

Feltet består af 4 lige lange stænger fx. elektrikerrør. Stængerne skal være mindst 1,2 meter lange og med en udvendig diameter på mindst 18 mm. Stængerne skal samles i hjørnerne med fx en gummislange omkring rørenderne eller en elastik igennem rørene. Feltet skal være synligt for hunden.  

7. Spanden/kurven

Genstanden som skal bæres mellem øvelserne skal placeres i ca. ½ meters højde. Det kan være en spand eller kurv med en fast hank. Indholdet må ikke være spiseligt, og skal ligge fast. Vægten bør være omkring 1 kg.


8. Belønningsfeltet

Feltet placeres i naturlig forbindelse med start- eller måløvelse, og der markeres et område på mindst 2 x 2 meter, hvor hundeføreren kan efterlade sine belønninger til hunden. Dommeren giver sin tilbagemelding til hundeføreren efter hvert gennemløb ved dette felt.

C. Banen
Banetegningen for den pågældende klasse kan sættes op på pladsen før banegennemgangen . Der kan også udleveres en kopi til deltagerne på stævnedagen.
Det er dommerens opgave at designe banerne. Sammensætning af, og afstand mellem øvelserne, bestemmer banens sværhedsgrad.
Afstandene er de samme for alle hunde uanset race. Det er førerens opgave at holde den netop tilstrækkelige afstand til skilte, kegler og andre forhindringer på banen.
Dommeren skal gennemgå banen og godkende forhindringerne før banegennemgangen.
Deltagerne må ikke passere gennem rallybanen eller opholde sig i denne på stævnedagen.