Kend jeres medlemmer

Langt de fleste medlemmer går til esport, fordi de interesserer sig for et eller flere spil ved computeren eller konsollen. Derfor er det væsentligt, at vi husker det, når vi tænker bevægelse ind som en del af foreningens tilbud.

Esport i foreningen giver tættere sammenhold

Skru op for motivationen

Esport er for alle - og vi ved at mulighederne er mange, når det kommer til at vælge øvelser, finde den rette træningsstruktur eller skabe det rette fællesskab omkring træningen.

Mange børn og unge mister lysten til idræt hen ad vejen, hvis træningen bliver for ensformig eller hvis de ikke føler sig motiveret af træningen. En fornuftig balance mellem træning foran skærmen og sjove aktiviteter væk fra skærmen kan være med til at booste motivationen for medlemmerne.

I DGI er har vi masser af gode værktøjer og specialiseret viden, der kan hjælpe jer med at gøre aktiviteterne motiverende for det enkelte medlem.

Bliv klogere på medlemmernes livfaser, der kan være afgørende for deres idrætsdeltagelse

Skab motivation ved af sætte GO! på dagsordenen sammen med DGI

Gode råd til at motivere med bevægelse i esport

Danmarks Idrætsforbund og Center for Ungdomsstudier har, sammen med Novo Nordisk Fonden, sat fokus på bevægelse og esport i foreningslivet. Fra konferencen i april 2021 blev der sat fokus på en række gode råd, vi, i DGI, også læner os op ad.

Hav respekt for esportens ophav

Esport er et fænomen, der har rødder i gamingkulturen. Når man planlægger fysiske aktiviteter eller afbræk fra træningen foran skærmen, bør man huske den røde tråd - og have respekt for den aktivitet, medlemmerne kommer for at dyrke. Her kan man med fordel bruge sproget og termerne fra spillene til at gøre aktiviteterne væk fra skærmen relevante for medlemmerne.

Skab struktur og vær systematisk

Hvis medlemmerne er vandt til, at der altid indgår en fysisk aktivitet som en del af træningen, kan det give ro og skabe genkendelighed.

Fx kan træningen bygges op som følgende:

  1. Velkomst
  2. Gennemgang af dagens tema og program
  3. Træningsøvelse i dagens tema
  4. Fælles fysisk aktivitet med udgangspunkt i temaet
  5. Træningskamp
  6. Afrunding og kort snak om dagens fokus

DGI's træneruddannelser lærer træneren af strukturerer sin træning, så træningen kan blive sjov og alsidig - og kan indeholde sjove afbræk, der kan skabe motivation for det enkelte medlem.

Tilpas bevægelsen til rammerne i din forening

Har I en idrætshal eller et udendørsområde, åbner det op for fantastiske muligheder for at lave en masse sjove aktiviteter. Har I fx adgang til rekvisitter (bolde, ærteposer, kegler eller lignende) giver det ligeledes et hav af muligheder. Men en sjov bevægelsesleg kræver ikke nødvendigvis den helt store forberedelse.

Brug trænerguiden til at få inspiration til jeres næste aktivitet. I kan også kontakte jeres lokale esportskonsulent og høre om i kan låne, leje eller købe udstyr, der kan bruges til sjove aktiviteter. Vi samarbejder bl.a. med JABII og IRSquad, der har skabt nogle nye innovative aktiviteter, med direkte overførbarhed til esport.

Brug legen

Særligt for de yngste hold i foreningen - gør det sjovt og inkluderende at være med i aktiviteterne.

Brug sproget fra spillene og kendte lege, som kan give smil på læben og skabe en god stemning blandt medlemmerne. Det kan være fx være kommandoleg med kommandoer fra CS:GO, Ninjaleg med fortnite-bevægelser eller Navnebold med spillernes ingame-nicknames.

I DGI er vi klar til at hjælpe jer med inspiration til sjove aktiviteter, der kan klæde jeres trænere på til at lave sjove lege, der kan motivere jeres medlemmer og sætte glæden i centrum til jeres træning.