Spørg fyssen: Min klub døjer med mange skader

For at få bugt med en skades-epidemi, kræver det en fælles indsats fra både foreningen og spillerne.

Føles det, som om der hele tiden er masser af skader i din klub? Se fysioterapeutens råd. Foto: Hans Asmussen

Tom Isaac, Vrå-Børglum Idrætsforening, spørger:

Min klub vrå-børglum idrætsforening døjer med rigtigt mange skader. Det kan komme til at koste os mere end blot oprykning, men også spillere, som stopper til fodbold pga. skader. Spillere, der potentielt vil stoppe, fordi de ikke længere bare kan nyde at spille fodbold, men bruger alt krudt på bare for at få lov til at træde i fodboldstøvlerne igen.

Kan du fikse et skadesforebyggelsesprogram på 10 minutter, som vi gennemfører inden hver træning?

Dette er et råb efter at få nogle værktøjer til klubben og inddrage spilleren i at tage vare på sig selv før og efter fodbolden. 

Venlig hilsen Tom A. Ø. Issac

Henning Engberg, fysioterapeut, svarer:

Hej Tom.

Det er altid en stor udfordring, når man spillere begynder at være generet af større og mindre skader.

Der er ikke en nem løsning på problemet og det kommer til at kræve en indsats både af jer som forening, men i høj grad også af spillerne selv. Det skal derfor være et fælles ønske og et fælles mål, for at få optimal succes med træningen.

Uden af kende detaljerne af jeres udfordringer og måden I træner på, kan jeg forestille mig at I skal kigge både på genoptræningsøvelser/forebyggende træning og den måde I bygger jeres fodboldtræning op på.

I forhold til genoptræning/forebyggende træning giver det god mening at prioritere 10-15 minutter kun til det hver gang I mødes til træning. Træner I flere gange om ugen kan det være nok at genoptræne fælles, men træner I kun en gang om ugen, er spillerne nødt til at hjemmetræne 1-2 gange om ugen derudover.

I forhold til jeres fodboldtræning kan det give mening at kigge på hvor hårdt I belaster spillerne. Igen kender jeg ikke til jeres træningsfrekvens og intensitet, men det kunne være et spørgsmål om at tænke mere i flere små teknikske øvelser og mindre spil på fuld bane – for at nedjustere belastningen af spillerne.

Det er vigtigt at understrege at alle skader, særligt overbelastningsskader, bør genoptrænes for ikke at blive et tilbagevendende problem. Det er altså ikke nok bare at holde pause. Men det kræver ofte også en nedjustering af fodboldtræningen i en periode.

Jeg hjælper jer gerne med et forslag til et mere specifikt træningsprogram, men til det har jeg behov for en del flere oplysninger. Blandt andet skal jeg vide hvor meget I træner, hvordan I træner, hvilket fysisk udgangspunkt jeres spillere har og hvilke skader I særligt er generet af.

Jeg holder også gerne foredrag om skader og betydningen af skadesforebyggende træning.

Jeg håber det er svar på nogle af dine spørgsmål, og hjælper jer som sagt gerne videre.

Med venlig hilsen Henning Engberg