Idékatalog med viden og inspiration til fremtidens tennisanlæg
Idékatalog med cases fra den virkelige verden giver bud på, hvordan man kan understøtte medlemsudviklingen i tennis ved at nytænke fremtidens tennisanlæg.
Medlemstallet i tennissporten har haft en lang og svær periode. Antallet af medlemmer i Dansk Tennis Forbund blev halveret fra 1990’erne, men med klubudvikling og nye rekrutteringsindsatser er kurven vendt, og i dag tæller DGI og Dansk Tennis Forbund mere end 72.000 spillere.
Men hvordan kan nutidens anlæg få et boost, så de lever op til en mere fleksibel brug og inviterer både begynderen, den letøvede og professionelle tennisspiller ind og taler til andre end bare tennisspillerne?
Det giver et nyt katalog ’Fremtidens Tennisanlæg’ forskellige bud på, som skal inspirere og give værktøjer til at nytænke tennisanlægget.
Oliver Vanges, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden siger:
”Hvis klubbens vision er at være attraktiv for andre end de stærke og veletablerede kernebrugere, er man nødt til at kigge kritisk på faciliteten. Mange klubber ønsker at kunne træne hele året rundt, samtidig med at tennis kræver plads og traditionelt er lukket om sig selv. Det er derfor oplagt at arbejde med greb, der gør anlægget mere fleksibelt og giver værdi for flere i lokalsamfundet end tennisspillerne.”
Lars Elkjær, klubudviklingsansvarlig i DTF og Martin Olsson idrætskonsulent i DGI Tennis siger:
”Vi er stolte af, at vi i samarbejde, tennisorganisationerne imellem og Lokale og Anlægsfonden, kan komme med et produkt, der i den grad kan hjælpe vores medlemsforeninger med at forny sig. Vi møder tennisklubber rundt i hele landet, der ønsker at følge med nutidens trend og forny deres faciliteter – tennisanlæggene skal summe af liv, have fokus på fællesskab, aktivitet og gode oplevelser.”
Kataloget er inspireret af cases fra den virkelig verden
I kataloget kan lokale tennisklubber og kommuner finde værktøjer til at udvikle tennisanlæg med inspiration i forskellige typer af klubber – såkaldte arketyper, som varierer i medlemstal, geografisk placering og antal baner: ’Den urbane klub’, ’Storbyklubben i villakvarteret’, ’Klubben i villakvarteret’, ’Klubben på kanten af byen’ og ’Klubben ved idrætsanlægget’.
Blandt idéerne lyder for eksempel at arbejde med andre typer af underlag end det monofunktionelle grus for at gøre banerne mere fleksible til andre aktiviteter end tennis – og forskellige former for overdækning som tillader udendørs aktiviteter, selvom det regner.
Der er viden om, hvordan tennis, som er teknisk svært, kan blive mere tilgængeligt med en facilitet, der understøtter en introducerende og legende tilgang og værktøjer til at løfte det sociale liv i klubben med små greb.
Tennisanlæg og byplanlægning kan også kombineres – bl.a. ved at omdanne tennisanlægget til lokalområdets park.
Det er Entasis, som står bag visualiseringerne i kataloget, som er skabt i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden, DGI Tennis og Dansk Tennis Forbunds viden og erfaringer på området.
Yderligere information
Oliver Vanges, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, tlf. 2980 4962
Lars Elkjær, klubudviklingsansvarlig i Dansk Tennis Forbund, tlf. 2131 3100
Martin Olsson, idrætskonsulent i DGI Tennis, tlf.: 2286 8363