Har du penge, kan du få - har du ikke, så kan du... fundraise

Bruunshåb/Tapdrup IF rejste 1,6 mio til fire baner på under et år.

Finansieringen af fire baner kom i hus gennem kommunen, fonde, sponsorer og klubobligationer. Foto: Roar Paaske

Bruunshåb/Tapdrup IF i Viborg gik på under et år fra drøm til virkelighed. Drømmen var at tilbyde padel til medlemmerne i den flerstrengede forening. Men drømmen kostede penge, mange penge.

Ikke desto mindre var Danmarks største udendørs padelanlæg med tre dobbeltbaner og en singlebane en realitet knap et år senere.

Mange ved stadig ikke, hvad padel er, og nogle i kommunalbestyrelsen troede, at padel havde noget med vand at gøre

Thomas Kristensen, BT Padel

”Vi har et mantra om at udvikle i stedet for at afvikle, og vi kan godt lide aktiviteter, der ikke er alders- og kønsbestemt. Derfor havde vi forelsket os i padel,” siger Thomas Kristensen, formand i BT Padel.

En god projektbeskrivelse er vigtig

Det er ikke billigt at bygge egne padelbaner. Derfor lavede Thomas og hans team i foreningen et grundigt benarbejde, før de gik i gang med at søge midler.

”Vi brugte lang tid på vores projektbeskrivelse og beskrev formål, baggrund, værdier, og hvad vi kunne give tilbage til samfundet. Derefter sørgede vi for først at få kommunen med, så vi kunne få en byggetilladelse. Mange ved stadig ikke, hvad padel er, og nogle i kommunalbestyrelsen troede, at padel havde noget med vand at gøre,” siger Thomas Kristensen med et smil.

Finansiering af padelbaner

  • Beskriv, hvordan padelbanen gavner lokalområdet og fællesskabet
  • Indgå i dialog med kommunen om medfinansiering
  • Søg lokale fonde
  • Tænk i alternativer som gaveindsamling på DGI, klubobligationer eller sponsorater

Kilde: Christian Haahr Sørensen, fundraisingkonsulent i DGI

”Da vi fik byggetilladelse, begyndte vi at kontakte store og små fonde, som gav beløb fra 10.000-100.000 kroner. Vi kunne derefter bruge projektbeskrivelsen til at kontakte sponsorer, som vi tilbød forskellige pakker.”

Kend dine mulige sponsorer

Inden mulige sponsorer blev kontaktet, havde arbejdsgruppen defineret, hvem de vigtige sponsorer kunne være.

”Vi bor i et område, der vokser meget, så vi gik blandt andet efter banker, ejendomsmæglere og supermarkeder, og de stod nærmest i kø for at være med, for de kunne godt se, at padel henvender sig til en meget bred målgruppe, og her har ALLE mulighed for at spille for 150 kroner,” fortæller Thomas Kristensen.

  • Sponsorerne blev tilbudt platin-, guld- eller sølvpakker
  • Foreningen rejste 400.000 kroner til byggeriet
  • 350.000 kroner blev hentet hos fonde
  • Også kommunen spyttede penge i
  • De sidste penge kom via klubobligationer

Klubobligationer er vejen frem

BT Padel benyttede muligheden for klubobligationer, hvor man kunne betale et beløb, som så ville blive tilbagebetalt efter et vist antal år. Om det ville lykkedes, var de i tvivl om, men de kløede på, og det gik over al forventning.

Mange søger foreningslivet og vil det gerne. Derfor er det vigtigt med et selvkørende anlæg, så vi kan tage os af andre ting og udvikle foreningen

”Vi lavede teasere på Facebook og i lokalsamfundet ved at banke på hos folk. Vi delte flyers ud til 1.400 mennesker og skrev, at vi håbede, de ville synes, det var spændende. Mange medlemmer blev overbevist, og der var også en masse, som bare ville støtte et godt initiativ i lokalsamfundet, så vi endte med at sælge 146 obligationer for 1.250 kroner stykket,” siger Thomas Kristensen.

Det lykkedes at rejse 1,6 millioner kroner.

Thomas Kristensen mener, at 90 procent af beløbet kan tilskrives den gennemarbejdede projektbeskrivelse, der blev brugt som base for al finansiering.

Den vigtigste læring kom, efter anlægget stod klar

BT Padel har været i gang i et år, og de kan konstatere, at den vigtigste læring har været driften. 

”Det er super vigtigt at lave træninger, turneringer og skabe sammenhold, for mange søger foreningslivet og vil det gerne. Derfor er det vigtigt med et selvkørende anlæg. Hos os booker man en bane og får en kode tilsendt, som man taster ind, inden man går ind på banen,” lyder den nemme tilgang til medlemsadgangen:

”På den måde har vi ikke brug for at være til stede, men kan tage os af andre ting og udvikle foreningen. Et ubemandet anlæg lægger et stort ansvar over på medlemmerne, og det tager de. Vores fungerer helt ubemandet, og i dagligdagen kører det af sig selv”« siger Thomas Kristensen.