Svømmehallen er skiftet ud med virtuel træning

Trænere og svømmere i Vejle Svømmeklub mødes online for at vedligeholde fysisk form og fællesskab.

I Vejle Svømmeklub kan de ikke komme i bassinerne p.t. Det håndterer de ved at mødes til træning og hygge online i stedet Foto: Lars Holm (arkiv)

Vejle Svømmeklub har under Corona formået at holde træningen og motivationen ved lige for klubbens 160 konkurrencesvømmere.

Læs også: Guide til udstyr til svømning i åbent vand

Gennem online træning og stort socialt fokus på hygge, holder de tålmodigheden på afstand og forhindrer humøret i at dale.

De træner online p.t. i Vejle Svømmeklub

  • Det yngste hold, der hedder 'Talent', er børn i alderen 6-8 år
  • Det ældste hold, der hedder 'Junior/Senior', er unge i alderen 14-18 år

Hele 12 trænere er involveret i en onlinetræningsplan, hvor klubbens seks hold hver især træner mellem 3 og 6 gange om ugen.

Virtuel hygge spiller stor rolle

Ifølge klubdirektør Johan Seistrup udgør selve træningsdelen cirka 75 procent af tiden, mens hyggedelen udgør 25 procent.

Det vigtigste ved hyggedelen er at grine og hygge sammen. Det holder fællesskabet ved lige, og skaber godt humør hos svømmerne. Hvad de laver, er vidt forskelligt.

”Onlinehyggen kan bestå af god, gammeldags bingo eller at skulle lave en landingsbane ud fra tal og slagskibe. Vi har også brugt Kahoot!-quizzer meget. Det kunne være en quiz om svømning, Superligaen eller de danske håndboldherrerene, der netop er blevet verdensmestre,” fortæller klubdirektøren.

Men grin er ikke nok til at holde fysikken ved lige. Konkurrencesvømmerne skal også have pulsen op og styrke kroppen - dels for at skadesforebygge dels for at muskelopbygge. 

Høj puls og fællestræning

En fysisk træner står for at vedligeholde svømmernes fysiske form. For at gøre det nemt er de seks konkurrencehold fordelt på to hold – et med de ældste og et med de yngste. Hvert hold træner online to gange ugentligt.

Her styrketræner de og bruger egen kropsvægt i øvelserne. Derudover træner de konditionstræning, og laver flere forskellige øvelser med korte pauser imellem. Det kan for eksempel være burpees og armstrækkere. Sommetider får svømmerne også besked på at selvtræne, og den kan eksempelvis byde på trappeløb – gerne et utal af gange.

”Første prioritet for onlinetræningen er at opretholde kontakten til svømmerne. Anden prioriteten er at opretholde aktiviteten.”

Klubdirektør Johan Seistrup

Man kan godt lege sig stærk

18-årige Signe Schwarts er ansvarlig træner for holdet ’Børn 1’, hvor de 10-12-årige konkurrencesvømmerne hører til. Når de træner fysisk træning, er leg altid en del af det.

”Det kan for eksempel være krig, hvor svømmerne opdeles i to hold, og hvert hold trækker et spillekort hos den fysiske træner. Taberne – dem med det laveste kort – skal så lave x-antal øvelser af en bestemt øvelse, mens vinderne slipper,” fortæller Signe Schwarts.

For at holde svømmerne motiveret bruger hun også motoriske udfordringer. For eksempel har hun bedt sine svømmere at træne at stå på hænder, og fordi det er en anderledes øvelse, end svømmerne normalt laver. Det har svømmerne taget godt imod, fortæller hun.

Ugentligt onlineprogram for holdet ’Børn 1’ (10-12-årige):

  • Mandag: fysisk træning (30-60 minutter)
  • Onsdag: fysisk træning (30-60 minutter)
  • Torsdag: hyggeligt indslag (30-60 minutter)
  • Lørdag: hyggeligt indslag (30-60 minutter)

Download Vejle Svømmeklubs ugentlige træningsprogram for alle konkurrencehold.

Inspireret af andre idrætsgrene

Signe Schwarts er tidligere konkurrencesvømmer og crossfitudøver. Hun bidrager med crossfitøvelser til den fysiske træning. Hun bruger gerne de intervalbaserede træningsformater TABATA, EMOM og AMRAP, da de sikrer, at svømmernes core styrkes, samt at deres puls kommer op.

Konceptet for hver af de tre formater er kort beskrevet herunder.

  • TABATA: Man udfører en øvelse – fx planken – i 20 sekunder, hvorefter man får 10 sekunders pause. Det gør man otte gange i alt, hvilket bliver til 4 minutters intensiv træning.

  • EMOM (Every Minute On the Minute): Hvert minut skal man lave x-antal øvelser af en eller flere øvelser. Eksempelvis 20 mavebøjninger og 15 jumpsquats.

  • AMRAP (As Many Rounds as Possible): Her laver man at sæt af øvelser, inden for et begrænset tidsinterval, hvor man skal nå så mange sæt som muligt. Det kan for eksempel være fem armstrækninger, ti mavebøjninger og 15 squats, hvor man så skal nå at lave så mange sæt som muligt inden for fem minutter.

Onlinetræning - ’play’

Allerede i maj og juni sidste år, under første nedlukning af landet, søsatte Vejle Svømmeklub onlinetræning for konkurrencesvømmerne med succes. Det førte klubben med det samme videre, da foreningerne blev lukket ned igen midt i december sidste år. Klubben har planer om at fortsætte, indtil svømmerne igen, iført badetøj, badehat og dykkerbriller, med et hovedspring, kan hoppe i det klare, lyseblå vand.