Trail gav Jesper løbelysten tilbage

Genstridige løbeskader satte en stopklods for Jesper Nielsens løbetræning igen og igen. Men siden han fik øjnene op for trailløb, er tendensen vendt.

Det gik hurtigt for 46-årige Jesper Nielsen, da han for halvandet år siden besluttede sig for at skrue væsentligt op for intensiteten i sin løbetræning. Et halvt år senere gennemførte han sin første halvmaraton og yderligere seks måneder efter, kunne han føje en maraton til listen. Problemet var bare, at hans krop havde vanskeligheder ved at holde til belastningen.

”Det var egentlig gået fint til løbene, og jeg var efterhånden kommet i super form. Hele vinteren løb jeg en halvmaraton hver søndag. Desværre begyndte jeg også at blive skadet,” siger Jesper Nielsen.

I fire måneder forsøgte Jesper Nielsen igen og igen at genoptage den ambitiøse løbetræning. Lige lidt hjalp det dog, og særligt hans knæ satte en stopper for udfoldelserne og flere maratoner.

Jeg prøvede alt: Gik til læge, til fysioterapeut og fik akupunktur, men de samme problematikker dukkede op, hver gang jeg forsøgte at løbe

Jesper Nielsen, trailløber

Trail-fællesskab motiverer

”Der skulle ske noget, for jeg tænkte, at jeg i min alder ikke havde lyst til bare at stoppe. Min form var jo stadig rigtig god, men jeg kunne ikke overskue, hvordan jeg skulle komme i gang med løbetræningen igen,” fortæller 46-årige Jesper Nielsen.

Han var også dengang en del af løbeklubben Tranbjerg Løber syd for Aarhus, hvor et nystartet trailhold samtidig så dagens lys. Det gjorde ham nysgerrig:

”Der blev lagt billeder op på facebook fra deres ture, og det så jo fedt ud. Jeg besluttede mig for at prøve det, og det viste sig hurtigt at være godt for min krop. Samtidig er det sociale et stort plus. I trail løber man ud sammen og kommer hjem sammen. Alle venter på hinanden, og er man i god form, så tager man bakken en ekstra gang eller løber i sløjfer, så man konstant bliver udfordret. Det er motiverende, hvis du som mig var kørt død i at løbe.” 

En anden belastning

Skaderne er samtidig begyndt at holde sig væk, og Jesper Nielsen giver gerne trailløb æren.

Du bruger simpelthen kroppen på en anden og mere skånsom måde i skoven.

Jesper Nielsen, trailløber

"Det registrerede jeg allerede første gang, jeg var med, hvor jeg mærkede ømhed i muskelgrupper, jeg ikke plejede at bemærke. Belastningen er anderledes, når du ikke løber på fast underlag,” kommenterer trailløberen.

Jesper Nielsen har ikke fortrudt, at stort set alt hans løbetræning nu foregår med trail i skoven:

”Det er en glimrende måde at holde sig både fri af skader og i god form. Du er på hele tiden, når du løber trail, og man skal hele tiden orientere sig to meter frem i skovbunden eller på stien. Jeg er kommet væk fra det monotone løb på landevejen, og det har hjulpet både min krop og motivation rigtig meget.”