Løbets psykologi: Sådan bliver løb en god vane og ikke en pligt

Din krop skal være klar til at løbe, men hovedet skal også. I denne artikel dykker vi ned i, hvordan du får en god vane med at løbe, og hvor hjernen ikke altid er på overarbejde med at overtale resten af kroppen til at løbe.

Bo Birk Nielsen er løbeinstruktør og medforfatter til flere afsnit om løbets psykologi i materialet til løbetræneruddannelsen. Emner han belyser i en række artikler på dgi.dk. Foto: Colourbox

Hvordan kommer jeg i gang med at løbe? At blive løber med hjerte handler både om at kroppens kredsløb skal tilpasse sig til løb, men også at hjertet for løb skal være på rette sted. Uden kærlighed til og glæde ved at løbe bliver det en lang tur op af bakke at komme i gang.

Din hjerne skal også vænne sig til løb, så lad være med at være for ambitiøs med løbemål i starten. Drop tider, kilometer og vægttab, og så sæt hellere et par mindre mål, som højst er et par måneder frem i tiden. Det handler om at få en god vane med at løbe, hvor hjernen ikke altid er på overarbejde med at overtale resten af kroppen til at løbe.

Et mål kunne være at løbe to gange om ugen de næste 6 uger. En gang om ugen er for lidt, da du hverken kommer ind i en rytme, eller får en formfremgang. Det er langt vigtigere at tælle antal minutter du løber end antal meter, fx kan du løbe 5 x 1-2 minutter og gå i 1 minut. Det er lige så godt som 10-15 minutters samlet løb.

Det er lige meget, hvor hurtigt du løber

Når det begynder at føles lettere, så løber du blot flere minutter og gradvis gør gå-perioderne kortere, og inden længe kan du løbe 20-25 minutter. I starten er det vigtigt, at være forsigtig med at løbe længere end 30 minutter af gangen. Så bør du hellere tage en løbetur mere om ugen.

Inden den spontane glæde ved at løbe indfinder sig, så skal du i starten acceptere at overkomme lidt ubehag

Det er helt lige meget, hvor hurtigt du løber. Glæd dig over, at du er kommet i gang og er godt på vej til at få skabt en fast rytme med at løbe. Det er i sig selv en succes, og husk på at alle andre, der løber er af samme mening. Det er kun hos dig selv, at andre og negative tanker kan dukke op.

Find din egen motivation for at løbe. Efter et halvt år med regelmæssig løb kan du begynde at sætte højere mål om tider og længere distancer. Det kan også være, at du får lyst til at sætte dig mere ind i forskellige former for løbetræning.

Accepter at du skal overkomme ubehag

For at forebygge løbeskader, bør du øge træningen gradvist og stabilt, så muskler, sener og ledbånd kan nå at tilpasse sig. Du må kun øge træningen ganske lidt af gangen og husk at lytte efter kroppens advarselssignaler. Får du ondt, så vent hellere til smerten er væk.

Bo Birk Nielsen

  • Mangeårig løbetræner i Aalborg Atletik & Motion
  • Aktiv løber og orienteringsløber
  • Medforfatter og instruktør på DGI & DAF Løbetræneruddannelsen
  • Psykolog
  • Skribent om løbetræning

Smerter og skader i forbindelse med løb dræber glæden ved at bevæge sig. Inden den spontane glæde ved at løbe indfinder sig, så skal du dog i starten acceptere at overkomme lidt ubehag. Belønningen for indsatsen skal nok komme.

Det skal ikke lænse pengepungen og gøre det til en større videnskab at købe løbetøj og –sko, men selvfølgelig skal du give det opmærksomhed. Prøv altid løbesko i en løbebutik, inden du køber dem, så du kan få en fornemmelse af, om de passer godt og giver beskyttelse til dine fødder. Det er brugen og ikke pris og mode, der er afgørende for om løbeskoen er den rigtige til dig. Det samme gælder løbetøj, der blot skal føles løst og behageligt.

Overvej en løbeklub

Løb med andre. Selvom løbetræning kan udføres alene, så er det sociale element i løb helt afgørende for at komme i gang og bevare motivationen, så find en løbemakker eller en løbeklub.

Drop tider, kilometer og vægttab, og sæt hellere et par mindre mål

Fællesskabet og hyggen ved at løbe sammen med andre gør, at du kommer afsted til træning, så sørg for at få det prioriteret i ugekalenderen.

Fordelen ved en løbeklub er, at de som oftest har programmer for helt nye løbere, fx i løbeskoler, hvor kompetente løbeinstruktører står parat til guide dig i gang med den helt rigtige tilrettelagte træning, som også er både sjov og social.