10 tips: Sådan løber du med en babyjogger
Der er rigtig mange glæder ved at løbe med sit barn i en babyjogger, men oplevelsen kan blive ødelagt af øm krop og urytmisk løbestil. Her får du 10 gode råd til, hvordan du bedst løber med en babyjogger
Små børn behøver ikke være en hindring for at komme ud at løbe en tur - med en babyjogger kan du give dig selv og dit barn mange gode oplevelser. Men det kræver tilvænning, øvelse og omtanke, for at du kan undgå ømme muskler og stive led på løbeturen med det til tider lidt akavede transportmiddel.
Sammen med brugerne på vorespuls.dk’s Facebook-side og løbeekspert Ole Harbæk har vorespuls.dk oplistet 10 gode råd til, hvordan du bedst løber med en babyjogger:
1. Én hånd på håndtaget
Hold fast i babyjoggerens greb med én hånd, og lad den anden svinge frit og så naturligt som overhovedet muligt. Hvis du benytter en babyjogger med plads til to børn, bør du holde fast i grebet med begge hænder for at sikre stabiliteten.
2. Skift hånd
Skift mellem at have højre og venstre hånd på grebet rimelig ofte, så du ikke belaster den ene side mere end den anden.
Flere tips om babyjoggere
Hvornår er babyen gammel nok?
Fra din baby er cirka syv måneder gammel, kan du tage barnet med på løbetur. Først i den alder er rygsøjlen stabil nok.
Hvad koster en babyjogger?
Babyjoggere kan fås i diverse afskygninger, og der er stor forskel på komfort og brugervenlighed. Undersøg markedet og find den, der passer DIG bedst. En babyjogger koster fra ny rundt regnet mellem 1.500 og 5.000 kroner, men der er også et stort og godt brugtmarked.
Babyjogger eller løbevogn
Babyjogger er faktisk ”kun” navnet på den førende fabrikant af løbevogne, og netop ordet løbevogne er den korrekte danske benævnelse for transportmidlet. Ordet babyjogger er dog det mest brugte ord som betegnelse for løbevogne generelt, og derfor bliver den også brugt i denne artikel.
3. Hold løst på grebet og husk stroppen
Forestil dig, at håndtaget er lidt tykkere, end det er – så undgår du at forkrampe alt for meget. Der sidder en strop på alle babyjoggere, som du skal huske at tage rundt om det håndled, der holder ved grebet. Selvom det kan føles irriterende, er det vigtigt af sikkerhedsmæssige årsager.
4. Skub vognen
Når underlaget er helt fladt og jævnt, kan du med fordel skubbe babyjoggeren frem foran dig og løbe den op. Og løb så afslappet som muligt, når du ikke har berøring med babyjoggeren.
5. Ryggen rank
Sørg for at vær så oprejst som muligt med ret ryk – du skal altså ikke læne dig ind over babyjoggeren.
6. Løb kortere
Det er hårdere og mere anstrengende at løbe med en babyjogger, end det er at løbe uden. Derfor er det en god ide at løbe kortere og langsommere, end du er vant til.
7. Hold pauser
Du skal ikke være bange for at stoppe op og gå lidt, og bare 10-20 sekunder i gåtempo kan give dig fornyet energi. Brug pauserne på at få løsnet op specielt i skuldre og arme.
8. Træn de korte skridt
For det første rammer foden ind i babyjoggerens hjul, hvis du tager for lange skridt, men det kan også være en fordel for din løbestil at tage kortere skridt. Forskning viser, det i gennemsnit mest økonomiske er at tage 180 skridt i minuttet.
9. Tålmodighed
Det kræver langsom tilvænning, før du formår at løbe afslappet med en babyjogger, så bevar roen og lysten, selvom det måske ikke er så fedt de første par gange, du tager en løbetur med barnet.
10. Hav det sjovt
Det er nok det bedste råd af dem alle – for det gælder om, at både dig og dit barn har det sjovt. Læg personlige mål om hurtige tider og korrekte pulszoner hjemme på køkkenbordet og koncentrer dig om at få dig selv og dit barn til at smile. Stop for eksempel op, hvis I møder nogle ænder nede ved søen, eller fortæl barnet historier, mens I løber.
God tur!