Ungdommen har indtaget krocketbanen i Billum

I Billum Idrætsforening er gennemsnitsalderen på klubbens krocketspillere faldet, efter at to ottendeklasseelever har samlet krocketkøllen op og nu udfordrer klubbens erfarne spillere.

Når bilen triller ind på p-pladsen for enden af Æblevej i Billum ser man et hyggeligt klubhus og en græsplæne, der står snorlige. Har man fundet vej til landsbyens krocketbaner en mandag eller torsdag eftermiddag vil man også kunne se, at der er fuld gang i tætte, taktiske kampe på græstæppet. Helt ligesom så mange andre steder i landet.

Men her stopper lighederne med alle de andre krocketklubber også. For selvom de fleste spillere er oppe i alderen, så er spillersammensætningen ikke helt som den plejer.

Kigger man nærmere efter, så vil man nemlig opdage, at et par af spillerne på banen trækker gennemsnitsalderen blandt deltagerne ned. Midt iblandt de erfarne seniorer går nemlig Naja på 14 år og Jonas på 13 år og overvejer, hvordan de får mest mulig ud af næste slag, og det er ikke hver dag, at denne aldersgruppe er repræsenteret på krocketbaner i Danmark.

Corona fik Naja ud på krocketbanen

Koncentrationen er stor ved hvert slag. Krocket stiller store krav til både teknik og taktik, og det er bl.a. derfor, at Naja blev bidt af spillet, som hun prøvede kræfter med første gang sidste år.

Ligesom så mange andre unge blev Naja fanget af coronas begrænsende greb, og her blev krocket en mulighed for at komme lidt ud og se nogle mennesker mens hjemmeundervisningen stod på. Hun blev lokket med til krocket af hendes oldemor, og fik hurtig smag for spillet.

Ikke lang tid efter tog Naja fat i sin klassekammerat Jonas, og hørte om ikke han ville med, og pludselig var antallet af unge mennesker i klubben fordoblet.

”Det kunne være spændende og sjovt at prøve noget nyt”, udtalte Jonas, som også har spillet i over et år, og allerede giver klubbens andre spillere kamp til stregen.

Jonas sender kuglen afsted Billum Krocket.jpeg

Fællesskab og hygge i højsædet – men de vil også gerne vinde

Foruden de store taktiske krav, så er krocket også kendt som et spil, hvor hyggen prioriteres meget højt til både træning og stævne. Dette er også en vigtig faktor for Naja og Jonas, men selve spillet og sejrene trækker lige så meget.

”For mig er det lidt en blanding”, starter Naja, mens Jonas fortsætter: ”Det er fællesskabet for mig”, men kort efter følger han op med: ”Det er altid rart at vinde”.

Lige nu er de kun de to spillere i på deres alder i klubben, men Naja håber, at der på sigt kommer lidt flere unge til. Hun tror, at sporten kan appellere til mange, da de fysiske krav ikke er overvældende:

”Det kunne være meget hyggeligt med flere på vores alder. Det er en sport hvor man laver noget, men man skal ikke lave så meget hårdt fysisk, hvor man virkelig skal have pulsen op”.

Flere aldersgrupper gør det sjovere

Det er ikke kun Naja, som håber på flere unge mennesker i krocket. Det gør også Kim Jensen, som er suppleant i idrætsledelsen for krocket på landsplan i DGI samt udvalgsmedlem for krocket i DGI Sydvest.

”Det sociale aspekt med flere aldersgrupper ville blive endnu mere hyggeligt – det gør ingenting at man får en røvfuld af nogle der er yngre end en selv”.

Og ligesom Naja og Jonas er Kim blevet fanget af spillets taktiske element, som gør at ikke to kampe er ens.

”Det er som skak på græs”.

For nu er der dog kun Naja og Jonas til at repræsentere de unge, men måske fremtiden byder på endnu flere unge krocketspillere – både i Billum og andre steder.