Wakeboard er som snowboard på vand

Wakeboard er en udfordrende og legesyg vandsport, som er i familie med både vandski og snowboard. Prøv det til DGI Landsstævne 2017 i Aalborg.

Wakeboard er legesyg træning for hele kroppen. Prøv det til Landsstævnet 2017 i Aalborg. Foto: Aalborg Cable Park

Du er ude på havet. Du står på et bræt, hvor der er et håndtag forbundet til et kabel, som trækker dig hen over vandet og bølgerne. Og så er det din opgave at holde dig på brættet, så du kører oven på vandet.

Sådan plejer den 24-årige psykologistuderende Victoria Wigdahl Morris at beskrive det, når hun skal forklare vennerne, hvad wakeboarding går ud på. Hun begyndte selv at gå til sporten i sensommeren 2016 og nåede lige at få det fulde ud af de sidste par måneder, inden sæsonen sluttede.

“Da jeg først prøvede at gå til det, var jeg hooked. Wakeboard er så fedt, fordi jeg kan udfordre mig selv i noget, jeg samtidig synes er virkelig sjovt. De første par gange er det måske lidt ekstra udfordrende, men så klarer du hurtigt mere og mere for hver gang,” siger Victoria Wigdahl Morris. 

På snowboard er jeg lidt mere bange for at hoppe, lave tricks og grabs, for hvis du ikke klarer det, gør det rigtig ondt, når du lander. Men på wakeboard lander du blødt i vandet, og det gør, at jeg tør lidt mere på wakeboard. For hvis det ikke lykkes, er det ikke noget, der gør ondt

Victoria Wigdahl Morris, medlem i Aalborg Cable Park

Hun har selv stiftet bekendtskab med sporten på ferier i Tyrkiet, Egypten og en enkelt gang i Norge. Siden hun fik øjnene op for den lokale wakeboard-klub Aalborg Cable Park, er begejstringen for sporten kun vokset.

“Jeg har hele mit liv stået på snowboard, men der er ikke så mange bjerge at stå på snowboard på i Danmark, så wakeboard er det tætteste jeg kommer på at øve mine brætkundskaber her,” siger Victoria Wigdahl Morris.

Men der er forskelle. Først og fremmest underlaget: For Victoria Wigdahl Morris betyder vandunderlaget ved wakeboarding, at hun tør mere.

“På snowboard er jeg lidt mere bange for at hoppe, lave tricks og grabs, for hvis du ikke klarer det, gør det rigtig ondt, når du lander. Men på wakeboard lander du blødt i vandet, og det gør, at jeg tør lidt mere på wakeboard. For hvis det ikke lykkes, er det ikke noget, der gør ondt. Så prøver jeg bare igen,” siger Victoria Wigdahl Morris.

Snowboard på vand

Wakeboard er en sport, der er ved at vinde indpas i Danmark. Sporten minder på den ene side om vandski, fordi man holder i et håndtag og bliver trukket hen over vandet. På den anden side minder selve brættet mere om et snowboard.

“Vi plejer at beskrive det som snowboard på vand,” fortæller Christian Rostgaard Andersen, der er formand for wakeboard-klubben Aalborg Cable Park.

Oprindeligt stod man på wakeboard bag en båd, og det er også der, navnet stammer fra: Man kalder den bølge, der kommer efter et skib, for en wake.

Til Landsstævnet kan man komme og prøve sporten af. De fleste plejer at komme op og stå på vandet i løbet af nogle minutter og føle, hvordan balancen er. Her vil man kunne mærke, at wakeboarding er både sjovt og udfordrende på samme tid

Christian Rostgaard Andersen, formand, Aalborg Cable Park

“Dengang hoppede man rundt på de bølger, der kom efter båden, men senere har man fundet ud af, at wakeboarding er rigtig godt i det, vi kalder for kabelparker. Her har man nogle kabler, der hænger oppe i luften, hvor man bliver trukket i et håndtag, ligesom det fungerer i en skilift,” siger Christian Rostgaard Andersen.

I øjeblikket findes der seks kabelparker i Danmark. De ligger i byerne København, Hvide Sande, Thisted, Herning og Rønbjerg og varierer i størrelse og muligheder for antal wakeboarders på kablet. Den sidste ligger i Aalborg, og her bliver det til sommer muligt at prøve kræfter med den legesyge og udfordrende vandsport til DGI’s Landsstævne 2017.

“Til Landsstævnet kan man komme og prøve sporten af. De fleste plejer at komme op og stå på vandet i løbet af nogle minutter og føle, hvordan balancen er. Her vil man kunne mærke, at wakeboarding er både sjovt og udfordrende på samme tid,” siger Christian Rostgaard Andersen og fortsætter:

“Og derudover vil deltagerne opleve, hvordan en vandsport også kan være.”

Samtidig får Landsstævne-deltagerne mulighed for - fra kajen - at opleve, hvad der er muligt at lave på et wakeboard. Der bliver nemlig afholdt en opvisning lørdag den 1. juli kl 19 til Landsstævnet, hvor nogle af Danmarks bedste wakeboard riders giver sig i kast med vilde tricks i Aalborg Cable Park.

Træning af hele kroppen

Wakeboard er ikke alene sjov og ballade for vandhunde - det er også intensiv træning af hele ens core-muskelgruppe, fordi balancen for alvor kommer på prøve, når brættet under fødderne bliver trukket over det bølgende vand.

“Det gælder om at holde balancen på brættet, mens du bliver trukket afsted i håndtaget, så du bruger hele kroppen på samme tid. Og samtidig kommer ens træning til at være et dejligt afbræk fra hverdagen, hvor man kan komme ned og få en dukkert. Det giver noget ekstra at komme ud og få noget vind i hovedet. Så bliver man så dejligt naturlig træt, efter at have siddet foran en computer en hel dag på studiet eller arbejdet,” siger Christian Rostgaard Andersen.

Victoria Wigdahl Morris planlægger også at være til stede i klubben, når deltagere i sommerens Landsstævne får mulighed for at prøve wakeboarding. Og til dem har hun et godt råd:

“Man skal ikke afholde sig fra at prøve det til Landsstævnet, fordi man er bange for, at man ikke kan. Vi er vant til at se nye medlemmer hele tiden i klubben, der ikke aner, hvordan man gør. Og så lærer man det, og det går ret hurtigt,” siger Victoria Wigdahl Morris og fortsætter:

“Jeg vil anbefale det til andre, først og fremmest fordi det er pissesjovt. Du går til træning, uden at tænke, at det er træning. Det er bare leg.”

Links: