Svømmehallen er ideel til nybegyndere i kano

Kanoer hører til på åbent vand. Men i Næstved har de fundet ud af, at hvis kanoen hives med ind i svømmehallen, kan udøveren koncentrere sig fuldt ud om grundtræningen.

De otte kanonybegyndere blev sat på prøve med både vendinger, konkurrencer og redninger. Foto: Susanne Jensen

At padle i kano indenfor i en varm svømmehal lyder måske mærkeligt. Ikke desto mindre er det præcis, hvad Susanne Jensen, som er kanoinstruktør i Næstved Kano og Kajakklub, anbefaler for nybegyndere i kano.

Læs også: Kajakdebutantens dagbog: ”Jeg elsker vand endnu mere end jeg troede”

”Der er en generel opfattelse af, at det ikke er ret svært at sejle i kano,” siger Susanne Jensen.

De fordomme vil hun gerne komme til livs, og derfor var hun i marts instruktør på et tre-timers begynderkursus i at sejle i kano.

Men kurset var ikke et typisk kanokursus - det foregik nemlig i en svømmehal.

Svære teknikker på programmet

”Kano har altid været sådan en alle mands ting, men der er faktisk en hel del svær teknik forbundet hertil,” siger Susanne Jensen.

Derfor havde hun lavet et alsidigt program for de otte nybegyndere, der mødte op til kurset. Der blev både trænet redninger og lavet samarbejdsøvelser to og to om at sejle side- og baglæns.

Derudover lærte deltagerne at lave en kompliceret capistrano-redning, som er nyttig at kunne, hvis udøveren ender under kanoen i vandet.

Læs også: Tag med familien på kano-tur

Erfaren kajakroer i kano

Tomas Kolbe roer til daglig i kajak, men tog alligevel udfordringen op med det indendørs kanokursus.

”Som kajakroer i en kano følte jeg mig pludselig meget uerfaren. Vi skal godt nok stadig ro fremad og bruge en pagaj i vandet, men derudover er der kæmpe forskel på kano og kajak,” siger han.

Vi skal godt nok stadig ro fremad og bruge en pagaj i vandet, men derudover er der kæmpe forskel på kano og kajak

Tomas Kolbe, deltager i kanokurset

Ifølge Susanne Jensen var det netop formålet med kurset, at give deltagerne kompetencer til at padle forsvarligt i kano.

”Deltagerne bliver overraskede over, at det faktisk er svært at padle i kano, og man kan træne så mange ting i en kano. Det gør kanoen langt mere interessant at padle i,” siger Susanne Jensen.

Kanoen er undervurderet

Det var en fordel for de otte nybegyndere, at kurset fandt sted indendørs på lavt vand. På den måde slap deltagerne nemlig for at tage stilling til uventede udfordringer, som kan opstå på åbent vand.

”Udenfor har man redningsveste, udstyr og strøm at tage hensyn til. Når man laver grundtræning i en varm og klar svømmehal, kan man koncentrere sig 100 procent om grundteknikkerne,” siger Tomas Kolbe.

Læs også: Begynderkursus giver tryg - og sjov - start i havkajakken

Derfor var han meget begejstret for, at kurset foregik indendørs. For selvom Tomas Kolbe er garvet kajakmand, er han alligevel stor tilhænger af, at kanoen bliver langt mere udbredt:

”Kanoen er meget undervurderet i kano og kajak-verdenen, men det vil Susanne gøre noget ved. Hun er kvinden, der kan få enhver skeptiker til at blive bidt af kano.”

Deltagerne holder fast i kanoen

Tomas Kolbe skal tage endnu et kursus med Susanne Jensen i maj, hvorefter han skal til DGI’s instruktøreksamen i juni. Han er overbevist om, at han kommer til at holde fast i kanoen fremover.

”Jeg arbejder til daglig med at undervise børn og unge. Derfor er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skal have kanouddannelsen, før jeg kan tage dem med ud på vandet. Inden for kano og kajak skal vi have udbredt instruktøruddannelser for at alle kan være sikre på vand,” siger Tomas Kolbe.