Roteknik: Lær at bremse din kajak med stoptaget

Skal du have god kontrol over din kajak, er det nødvendigt at kunne stoppe kajakken hurtigt. Lær hvordan du laver stoptaget her.

Stoptaget bruges til at bremse kajakken. Foto: Ajs Nielsen

Skulle du pludselig have retning mod en sten, en bro eller din makker, er det en god ting hurtigt at kunne bremse kajakken, inden der sker kollision. En kollision mellem to roere kan koste blå mærker, brækkede ribben eller det, der er værre.

Derfor er det godt at kunne lave et nødstop, og det kan du gøre med det såkaldte stoptag.

“Stoptaget bruger man til at undgå at ramme ind i noget. Formålet med stoptaget er, at man kan stoppe kajakken hurtigt, hvis der dukker noget op foran én, som man bliver nødt til at undgå,” siger Paulette Topsøe-Jensen, der er instruktør og havkajakvejleder i DGI.

Sådan laver du stoptaget

Stoptaget er ikke en svær roteknik at mestre. Kort fortalt skal du bare gøre det modsatte af at ro fremad, fortæller Paulette Topsøe-Jensen.

“Man tager to, tre eller fire effektive baglæns rotag. I stedet for at sætte pagajen frem til sin fod og tage et rotag frem, så sætter man den bag sin hofte og skubber bladet frem. På den måde stopper man båden meget hurtigt,” siger Paulette Topsøe-Jensen.

Formålet med stoptaget er, at man kan stoppe kajakken hurtigt, hvis der dukker noget op foran én, som man bliver nødt til at undgå

Paulette Topsøe-Jensen, DGI havkajakvejleder

Værd at vide om stoptaget

Stoptaget er ligesom flere andre styretag en af de teknikker, du som begynder får med i din værktøjskasse helt fra start - og som er vigtig at kunne, inden du ror ud på tur.

“Stoptaget er ikke et svært styretag at lære, og det er en teknik, man lærer allerede på begynderniveau,” siger Paulette Topsøe-Jensen.

Teknikken egner sig til roere på alle niveauer.