Kanoen er for alle

Den almindelige kano kender de fleste fra de største åer, vi kan finde i det danske landskab. Bliv klogere på kanoen her.

Kanoen kan man blandt andet finde i de danske åer Gudenåen, Skjern Å og Suså. Foto: Bjørn Thomsen

Selvom det ikke er os alle, der har siddet i én, så er kanoen fremmed for de færreste. Kanoen kan nemlig anvendes til alt fra ferieture og dagsture til pædagogiske ture med børn og unge.

“Den klassiske kano er et ferieinstrument her i Danmark - men samtidig er der nogen, som går op i kano som en sport, og som tager til udlandet og sejler i kano på store søer, floder, elv og fos,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Den almindelige kano er lang, hvilket gør den anvendelig til at sejle lige ud i. Dette er i modsætning til kanotypen foss kano, der er kortere og mere bananformet, hvilket betyder, at den er lettere at manøvrere rundt med i strømmende vand.

Værd at vide om kanoen

Den almindelige kano findes i flere forskellige udgaver, hvor der typisk er plads til to personer og noget bagage. De fleste kender nok de flotte, rundbundede og tunge trækanoer, der gennem mange år har været anvendt som udlejningskanoer på danske åer som Gudenåen, Skjern å og Suså.

I de senere år er der dukket andre typer kanoer op, som har mere allround egenskaber. Nemlig kanoer lavet af aluminium, glasfiber og plastic, der i dag findes udover de klassiske trækanoer.

Når du køber en kano, er det op til dig selv at sikre, at kanoen har den nødvendige opdrift

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Netop fordi kanoen findes i mange forskellige udgaver, varierer kanoens vægt også. Afhængigt af materialet vil en kano typisk veje mellem 25 og 50 kg.

Det skal du være opmærksom på i kanoen

Inden du tager ud og sejler i kano, skal du sikre dig, at kanoen har den nødvendige opdrift. Opdriften i kanoen kan både være indbyggede rum i kanoen, men kan også bestå af oppustelige opdriftspuder, som skal ligge både forrest og bagerst i kanoen.

“Opdriften sikrer, at kanoen holder sig flydende, hvis den bliver fyldt med vand. Og når du køber en kano, er det op til dig selv at sikre, at kanoen har den nødvendige opdrift. For hvis det ikke er indbygget i kanoen, kan det eftermonteres. Det er derfor vigtigt at spørge forhandleren, om din kano har den nødvendige opdrift," siger Bjørn Thomsen.