Havkajakroere udfordrer den danske vinter på Vintercamp

Vintercamp samler 40 havkajakroere fra hele landet langs Roskilde Fjord til en weekend i telt og havkajak

Temperaturen er et par grader over frysepunktet lørdag eftermiddag 27. februar. Det samme er vandet i Roskilde Fjord. Vinden var svag i en sydgående retning, og 40 havkajakroere gør sig klar til at gå på vandet. 

Det er anden dag af Vintercam 2016, og eftermiddagen skal gå med oplevelsesture, nedkølingstræning og makker- og selvredning.

Når jeg kommer hjem, og det er gået godt, bliver jeg helt høj. Jeg kan bruge det at overvinde mig selv i sådan noget her i rigtig mange andre sammenhænge

Karen Gahrn, havkajakroer

En gruppe sidder bænket langs et plankebord med søkortene bredt ud. Deres opgave er at finde den bedste og sikreste rute for eftermiddagens ro-tur.

"Alt efter niveau bør vi tage modvinden først - altså ro sydpå," siger én i gruppen.

"Ja, hvis vi skal øve makker- eller selvredning ville det betyde, at vi drev hjemad imens," supplerer en anden.

Vinterkajak er en overvindelse

Blandt roerne om bordet er Karen Gahrn fra Cristianshavn. Hun har roet havkajak i seks år og er på Vintercamp for første gang. 

"Der er noget overvindelse i at være her. Alene det at overleve..." siger hun grinende og henviser til, at camp'en er en hel weekend i telt langs fjorden i det danske februar-vejr. 

"Jeg var noget spændt på en nat i kulden, men det var varmt og godt, og jeg vågnede til den smukkeste solopgang," fortæller hun.

Ligesom resten af gruppen er hun pakket ind fra top til tå i sin tørdragt, så hun er klar.

"Jeg kender mine egne grænser, og en hel weekend ude er nok for mig. Men når jeg kommer hjem, og det er gået godt, bliver jeg helt høj. Jeg kan bruge det at overvinde mig selv i sådan noget her i rigtig mange andre sammenhænge," siger Karen.

En af de andre deltagere hjælper hende med at bære kajakken ned til vandet. Karen har selv fat forrest og vader ufortrødent ud i det lave vand. Hun skræver ind over kajakken, sætter sig og løfter kontrolleret først det ene ben, så det andet, ned i den.

"Normalt går man mod vinden først, men vi gør det omvendt i dag. Det er en bedre tur," siger hun, inden hun tager de første tag.

Privat camp for "vintertosser"

Det er anden gang, at Vintercamp for havkajakroere bliver afholdt, og selvom det er Lejre Havkajak og Friluftsforening, der lægger klubhus og teltplads til, er arrangementet privat arrangeret.

Der er da et par lokale roere med, men deltagerne kommer fra hele landet, og det der trækker dem til er ikke klubtilknytning. Det er muligheden for de gode oplevelser og for at lære om vinterroning. Flere af dem definerer sig ligefrem som "vintertosser".

I Norge og Sverige har de bjergene. Vi har vandet, og det gør, at der altid er en masse fantastiske oplevelser at hente ikke ret langt fra, hvor man bor

Stig Dalum, Havkajakroer

En af de garvede vinterroere på camp'en er Stig Dalum. Han har roet i ti år og skal bruge eftermiddagen på at træne kulderedning - noget han allerede har ganske godt forstand på. Men det skal holdes ved lige.

"Du skal altid være opmærksom på kuldepåvirkning og på, om du kan redde dig selv og andre. Så det træner vi om vinteren," siger han, mens han pakker kajakken.

Der ryger både reparations-gear og varmt tøj ned under dækslet forrest i hans kajak og kommunikationsudstyr i vesten. Og også varmt vand og masser af kulhydrater - det giver også varmen. Og alt sammen er noget, der kan redde liv.

Men for Stig Dalum handler Vintercamp - og vinterroning generelt - ikke bare om træning:

"Jeg er her, fordi jeg elsker vandet og naturen. I Norge og Sverige har de bjergene. Vi har vandet, og det gør, at der altid er en masse fantastiske oplevelser at hente ikke ret langt fra, hvor man bor," slutter han.