Få udstyret klar til sæsonstart

Årets første tur i havkajak er skøn. Men sørg for, at udstyret er i orden. Det giver en bedre tur og øger sikkerheden.

Tag hue og handsker med på turen. Så kan du regulere varmen ved at tage dem af og på. Foto: Ajs Nielsen

Vandet er koldt langs de danske kyster. På denne sidste dag i marts 2016 sniger temperaturen sig ikke over 8,6 grader noget sted i landet - men det ændrer ikke på, at kajaksæsonen er lige rundt om hjørnet.

Og derfor er det tid til at få udstyret klar efter vinterpausen - hvis du da ikke allerede har gjort det. Det er især en god idé at gå din beklædning igennem. For det er med til at gøre årets første tur til en god og sikker en af slagsen.

Det skal du gøre

  • Vask din tør- eller våddragt på 30. Kom lidt eddike i maskinen. Til våddragter kan du også benytte skyllemiddel. Brug endelig ikke sæbe!
  • Smør al latex på dragten med UV-beskyttelse - så revner det ikke
  • Rengør din kajak indvendigt med atamon eller rodalon - det fjerner mug
  • Smør lugerne på din kajak - tjek med forhandleren, hvordan materialet på netop din kajak skal behandles
  • Smør kajakkens bevægelige dele som ror og finner med syrefri olie
  • Rens samlingen på din delbare pagaj og smør gerne med lidt voks - det holder samlingen fast

"Med vandtemperaturer under 15 grader er vores anbefaling, at du har tørdragt på," siger Bjørn Thomsen, som er havkajakvejleder og medlem af kompetencegruppen for DGI Kano & kajak.

"For når du ryger i karret med temperaturer som nu, kan det være en ret brat opvågning rent helbredsmæssigt. Sandsynligheden er ret stor for, at du får kuldechok," understreger han.

Pas på tørdragten

Men for at tørdragten kan beskytte dig, skal den vedligeholdes. 

"Ingen membraner, som skal ånde, kan tåle at være mættet med salt. Så en dragt skal være ren. Ellers ånder den ikke så godt. Så smid den i vaskemaskinen med lidt eddike på 30 grader - du må ikke bruge sæbe," forklarer Bjørn Thomsen og fortsætter:

"Til våddragter -  endelig ikke tørdragter - kan du også bruge skyllemiddel, men så kommer du altså hurtigt til at lugte af bamseline..."

Hvor ofte du vasker din dragt er op til sig selv, og bør afhænge af hvor meget du bruger den.

"Jeg vasker selv min tørdragt en gang om året," siger Bjørn Thomsen.

"Men så har jeg blødt vand i en regnvandtønde i haven, som jeg dypper den i, eller også spuler jeg den med haveslangen en gang imellem. Ellers kan du tage den ind i brusekabinen og skylle den med ferskvand. Og det bør du faktisk gøre, hver gang du har været på vandet. Især hvis du har været i vandet. Ellers holder den ikke så længe,".

Latex skal beskyttes

De fleste tørdragter har latex ved håndled og i halsåbningen, og det er en god idé at give de områder lidt ekstra omsorg.

Latex skal smøres med UV-beskyttelse. Ellers tørrer det ud, mørner og flækker

Bjørn Thomsen, havkajakinstruktør

"Latex skal smøres med UV-beskyttelse. Ellers tørrer det ud, mørner og flækker,"siger Bjørn Thomsen.

Men er uheldet ude, er der råd at hente:

"Lige netop nu rammer man måske tiden, hvor ens latex skal skiftes. Nogle tør gøre det selv, men ellers kan man altid indlevere sin tørdragt til forhandleren eller den lokale dykkershop." 

Rengør kajakken

Kajakudstyr bliver ifølge Bjørn Thomsen sjældent så slidt, at det udgør en sikkerhedsrisiko, hvis det ikke bliver skiftet ud. Det gælder både beklædning og selve kajakken.

"Så meget bruger vi det ikke," som han siger. 

Og der er da heller ikke meget vedligehold på selv kajakken. Men alligevel anbefaler Bjørn Thomsen, at du giver din kajak en grundig forårsrengøring.

"De fleste kajakker opbevares udendørs, og der danner sig tit og ofte mug inde i kajakken. Plastickajakker kan ligefrem blive helt slimede på indersiden, hvis man ikke får vasket dem ordentligt af. Så det er en god idé at vaske kajakken indvendigt med en gang eddike, atamon eller rodalon. Det tager muggen. Ellers kommer det til at lugte afskyeligt, især når varmen kommer," forklarer han.

Smør bevægelige dele

Når kajakken er ren, kan du med fordel give lugerne og alle kajakkens bevægelige dele et eftersyn.

"Det er en god idé at få lugerne smurt. Der er forskel på, hvad man skal behandle dem med: Plastik kan tåle silikone; naturligt gummi har ikke godt af det, så du skal lige forhøre sig hos din kajakpusher, inden du går i gang," siger Bjørn Thomsen og fortsætter:

"Og smør alle bevægelige dele med syrefri olie; for eksempel finner og ror. Smør det, du kan komme til at smøre. Det kan være svært at komme til, men hvis du drypper og bevæger delene nogle gange, kan du godt få olien ned."

Voks din pagaj

Sidst men ikke mindst er det en god idé at gå din pagaj efter.

"Hvis din pagaj er delbar, skal den renses og smøres i samlingen – gerne med lidt voks. Og nogle sværger til at bruge lidt olie til den hasp, som holder pagajen sammen. Hvis den er blevet en lille smule løs i samlingen kan en lille smule bivoks gøre, at den bliver fast i samlingen igen," forklarer Bjørn Thomsen.