Lær at lave eskimoredning med T-redning

I samarbejde med din makker kan du og kajakken komme på ret køl igen ved at lave en stævnredning, også kendt som T-redning. Vi guider dig til teknikken.

T-redningen egner sig bedst til træningssituationer og vandtilvænning. Foto: Lejre Havkajak

Eskimoredning med stævnredning går også under navnet T-redning. Det skyldes, at redderen ved denne redningsmetode kommer vinkelret ind på siden af den kæntrede kajak, så rederens stævn møder den kæntrede roers hånd. Og på den måde kommer de to kajakker til at udgøre et T.

“Sammenlignet med de andre eskimoredninger er T-redningen en lille smule hurtigere, men til gengæld også lidt farligere at lave, fordi redderen kommer sejlende med spidsen af sin kajak ind i siden af den kajak, der er væltet. Og hvis du har for meget fart på, kan det både gå ud over kajakken og den kæntrede roer. Så du skal være forsigtig med denne redningsteknik,” siger instruktør og havkajakvejleder hos DGI, Bjørn Thomsen.

Sådan laver du T-redningen

Redningen begynder med, at den kæntrede roer banker tydeligt på skrogsiden og på den måde gør opmærksom på, at han behøver hjælp.

Herefter laver den kæntrede roer fejende bevægelser med hænderne på tværs af kajakken for at “fange” kajakstævnen, når redderens kajak kommer tæt nok på.

Som redder er det vigtigt at være opmærksom på at placere sin kajak, så den kæntrede roer har lettere ved at fange stævnen af kajakken. Samtidig skal du som redder være klar med støttetag, når den kæntrede roer svinger sig op.

Overordnet set egner T-redning sig ligesom de andre eskimoredningsteknikker også bedst til træningssituationer og vandtilvænning frem for til de konkrete redningssituationer

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Fordele og ulemper ved T-redningen

Eskimoredning med stævnredning - eller T-redning - kan være en god øvelse at lave i vand, men metoden har en begrænset værdi for almindelige roere, ligesom den er mest brugbar for folk, der kender hinanden.

“Når du hænger med hovedet nedad i kajakken og venter på at blive reddet, så skal du være helt sikker på, at din makker ved, hvad det betyder, når du ligger med hovedet under vand og klapper på begge sider af kajakken,” siger Bjørn Thomsen.

Samtidig skal du under denne redningsmetode være opmærksom på, at der kan være risiko for at skade den kæntrede roers hænder, når redderen nærmer sig i sin kajak. Derudover kan der også i bølger være risiko for, at kajakkerne skades ved sammenstød.

“Overordnet set egner T-redningen sig ligesom de andre eskimoredningsteknikker også bedst til træningssituationer og vandtilvænning frem for de konkrete redningssituationer,” siger Bjørn Thomsen og slutter:

“I redningssituationen vil jeg klart anbefale, at du i stedet laver en standard makkerredning, hvor du kravler ud af din kajak, hvorefter din romakker kommer hen og redder dig.”