Sådan laver du eskimoredning med parallel stævnredning

Er du kæntret i kajakken, kan du i samarbejde med din makker komme på ret køl igen ved at lave en parallel stævnredning. Vi guider dig gennem teknikken.

Parallel stævnredning egner sig bedst til træningssituationer og vandtilvænning. Foto: Bent Nielsen

Ved eskimoredning med parallel stævnredning kommer en redder den kæntrede roer til undsætning. Redningsmetoden kan tilgås både forfra og bagfra. Enten kan redderen ro hen til den kæntrede roer forfra for at placere de to kajakker ved siden af hinanden. Når redderen kommer bagfra, roer han hen til den kæntrede roer og svinger bagenden ind til ham.

“Overordnet set egner eskimoredning med parallel stævnredning sig, ligesom de andre eskimoredningsteknikker, sig bedst til træningssituationer og vandtilvænning frem for de konkrete redningssituationer. Men det er en fin øvelse at træne med for erfarne roere,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Sådan laver du redningen

Eskimoredning med parallel stævnredning begynder med, at den kæntrede roer gør opmærksom på, at han behøver hjælp. Det gør han ved at banke tydeligt på skrogsiden.

Herefter er det vigtigt, at den kæntrede roer vender hænderne rigtigt; de skal være på tværs af kajakkens retning, så de udgør en mindre træffeflade, hvis redderens kajak kommer fra siden.

Rederen tager først fat i den kæntrede kajaks agterende, inden han svinger sin egen stævn ind, så han har støtte, inden den kæntrede trækker sig op.

Overordnet set egner eskimoredning med parallel stævnredning sig ligesom de andre eskimoredningsteknikker sig bedst til træningssituationer og vandtilvænning frem for de konkrete redningssituationer

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Fordele og ulemper ved parallel stævnredning

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, inden du giver dig i kast med eskimoredning med parallel stævnredning på vandet. En af redningsteknikkens ulemper er, at det kan være svært at fange den kæntrede kajak i bølger.

Derudover har metoden en begrænset værdi for almindelige roere, og den er generelt mest brugbar for folk, der kender hinanden.

“Du skal kunne være sikker på, at hvis du hænger med hovedet nedad i kajakken, mens du banker på begge sider af kajakken, så ved din romakker, at det betyder, du vil reddes,” siger Bjørn Thomsen.

Derfor anbefaler Bjørn Thomsen, at du vælger en anden redningsteknik, hvis en redningssituation skulle opstå.

“Der vil jeg klart anbefale, at du i stedet laver en standard makkerredning, hvor du kravler ud af din kajak, hvorefter din romakker kommer hen og redder dig,” siger Bjørn Thomsen.