Lær at lave eskimoredning med H-redning

Med H-redningen får du brug for din romakker for at få kajakken på ret køl igen. Vi guider dig til H-redningen.

Eskimoredning med H-redning bliver mest brugt til træning og vandtilvænning. Foto: Nils Rosenvold

Eskimoredning med H-redning har fået sit navn, fordi rederens og den kæntredes kajak sammen med pagajen danner et H. Redningsteknikken foregår nemlig sådan, at rederen kommer op langs siden af den kæntrede kajak. Her lægger han sin pagaj henover begge kajakker og lægger derefter den kæntrede roers hånd op på pagajskaftet.

På den måde dannes der et H, hvor den kæntrede via pagajskaftet kan trække sig op mellem kajakkerne.

“Eskimoredning med H-redning er en fin øvelse, hvis det handler om træning og vandtilvænning, men det er ikke den bedste løsning i den konkrete redningssituation. For den kræver, at der ikke er mere end et par meters afstand mellem roerne, og så tæt sejler vi stort set aldrig,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Sådan laver du redningen

Som ved alle andre eskimoredningstyper starter H-redningen med, at du gør opmærksom på din kæntring - og samtidig signalerer, at du behøver hjælp ved at banke tydeligt på skrogsiden.

Herefter skal du vende hænderne på tværs af kajakkens retning, så de udgør en mindre træffeflade, hvis redningen skulle komme fra siden. Når rederen er fremme ved dig placerer han sin pagaj, så den ligger ind over begge kajakker. Herefter placerer rederen din hånd på pagajskaftet, så du ved, hvilken side du skal trække dig op ved.

Eskimoredning med H-redning er en fin øvelse, hvis det handler om træning og vandtilvænning, men det er ikke den bedste løsning i den konkrete redningssituation

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Det er vigtigt, at rederen i forbindelse med redningen sørger for plads, men samtidig passer på at kajakkerne ikke glider for langt fra hinanden, så pagajen ikke glider ned mellem de to kajakker.

Redningsmetodens fordele og ulemper

Redningsmetoden kan være en god legeøvelse i vandet, men som redningsmetode har den en begrænset værdi for almindelige roere. Samtidig er den mest brugbar for roere, der kender hinanden.

“Når du hænger med hovedet nedad og venter på, at der kommer én for at redde dig, så skal du være stensikker på, at din makker tænker det samme som dig. Han skal være med på, at når du ligger med hovedet under vand og klapper på begge sider af kajakken, så er det fordi du gerne vil hjælpes op,” siger Bjørn Thomsen.

Derudover skal du være opmærksom på redningsmetodens nok største udfordring undervejs, nemlig risikoen for, at kajakkerne glider fra hinanden, og at startpositionen må genetableres.

“Eskimoredning med H-redning er ikke en redningsteknik, der bliver undervist specielt meget i, da den mest bruges til træning og vandtilvænning og heller ikke egner sig til nybegyndere,” siger Bjørn Thomsen og slutter:

“I en konkret redningssituation vil jeg i stedet anbefale, at du laver en standard makkerredning, hvor du kravler ud af din kajak, hvorefter din romakker kommer hen og redder dig.”