Kajakredningsteknik for de erfarne: Egenredning med rul

Egenredning med rul er en redningstype, der findes i mange forskellige udgaver. Lær at lave egen redning med sweep roll, C-C-rullet og forward finishing roll.

Redningsteknikker med rul anbefales kun til erfarne roere. Foto: Nils Rosenvold

Skulle du kæntre, så er egenredning med rul en hurtig måde at komme på ret køl igen. Egenredning med rul findes i forskellige udgaver og fælles for dem er, at du kan lave redningen uden at stige ud af kajakken.

“Egenredninger med rul er en teknisk svær redningsteknik, der kan være sjov at lege med for erfarne roere. Men det er ikke en redningsteknik, der hører til på begynderniveau,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Egenredning med rul kræver nemlig, at du har styr på teknikken bag og jævnligt øver den, så du har styr på metoden, når det gælder. Der findes over 30 forskellige rul, men her gennemgås de tre mest almindelige rul. Hvilken type, der passer bedst til dig og dit niveau, afhænger både af de fysiske og mentale forudsætninger. Med andre ord skal du selv mærke efter, hvilket rul du føler dig mest sikker i.

Historisk om havkajakken og rul

Havkajakkens historie går helt tilbage til inuitternes tid, hvor de byggede kajakker af træ eller knogler og noget skind. Inuitterne kunne ikke forlade deres kajakker på nogen måde, for hvis de først havnede i det iskolde vand, ville de dø.

Det er derfor, de har lært sig at rulle i kajakkerne; så de altid kunne komme op igen på egen hånd. Og det er det, der har gjort, at der i dag er mere end 30 forskellige måder at rulle kajakken på.

Kilde: Paulette Topsøe-Jensen, instruktør og havkajakvejleder i DGI.

Sådan laver du egen redning med sweep roll

Ved egenredning med sweep roll lægges pagajen ud langs siden med trækbladet vandret. Pagajen lægges ud til den side, du vælter til. Her gælder det om at holde sig foroverbøjet til pagajen er kommet helt op. Derefter løfter du forkanten på bladet, mens det fejres rundt i oprullet.

Det er vigtigt, at pagajen ikke kommer længere rundt end 90 grader. Samtidig gælder det om at læne overkroppen bagover i selve oprullet, og samtidig med, at du læner sig tilbage, vrikker du med hoften. Jo længere bagover du læner dig, jo lavere bliver tyngdepunktet, og jo mindre energi er der behov for at lægge i pagaj og hoftevrik.

Fordelene ved sweep roll er, at det er en teknik, der ikke kræver megen muskelkraft, og samtidig er teknikken skånsom mod led og muskler. Rullet virker bedst i kajakker med lavt agterdæk og lændestøtte. Ulemperne ved sweep roll kan være, at det kan være problematisk med kajakker med højt ryglæn, og at orienteringen kan være lidt forstyrret fra den tilbagelænede position.

Lær at lave egenredning med C-C-rul

C-C-rullet har fået sit navn, fordi metoden foregår sådan, at du danner et C med kroppen, som i oprullet skifter til et C i modsatte side. Pagajen lægges ud i den side, du vælter til, og med bladet fladt ved siden af kajakken. Ved C-C-rullet svinges kroppen fra et C til den ene side, til et C i den modsatte side. C’et skaber det hoftevrik, der bringer både kajak og roer op.

Du skal under C-C-rullet være opmærksom på, at du er foroverbøjet til pagajen er kommet helt op. Du skal lade hovedet følge pagajen, så det kommer op som noget af det sidste.

C-C-rullet er en teknik, der kræver lidt mere power sammenlignet med sweep roll. Samtidig er C-C-rullet ikke så skånsomt mod led og muskler, som sweep roll er. Omvendt kommer du op midt i kajakken, og er derfor mere klar til at ro videre.

Sådan laver du egenredning med forward finishing roll

Egen redning med forward finishing roll går også under navnet stormrul, og her er det pagajens korte fejning, der sammen med et hoftevrik bringer kajak og roer op. I modsætning til sweep roll er du med den denne afslutning bedre orienteret, og du kan med det samme bruge både hofter og pagaj til at hjælpe balancen på vej.

Ved forward finishing roll lægges pagajen ud i den side, du vælter til. Trækbladet skal ligge fladt og vandret langs siden af kajakken. Forkanten på bladet løftes lidt, mens det fejer rundt i en cirkel på 90 grader, mens kroppen holdes fremme. Den foroverbøjede position og de strakte arme mod bunden skal bibeholdes, indtil du er kommet så langt rundt, at pagajen er helt oppe i overfladen.

Forward finishing roll kræver ligesom C-C-rullet også flere kræfter end sweep roll, og samtidig er det heller ikke så skånsomt mod led og muskler, som sweep roll er. Omvendt kommer du foroverbøjet op ved hjælp af pagajen og et hoftevrik, så du hurtigt er parat til at ro videre. Du skal dog være opmærksom på, at både C-C-rullet og forward finishing roll kan være vanskeligere at lave, hvis din kajak er lastet.

Vær opmærksom på

Under de forskellige rul må den “inderste” hånd ikke komme over midten af kroppen. Det kan medføre, at den yderste hånd og arm kommer ud i stillinger, der kan give skader. DGI anbefaler, at du tager på kursus og lærer de forskellige rul, så du undgår skader.