Sådan laver du egenredning med re-entry og rul

Egenredning med re-entry og rul er en hurtig måde at komme på rette kurs, efter du er kæntret. Vi lærer dig teknikken.

Redningsteknikken egenredning med re-entry og rul egner sig til erfarne roere. Foto: Ajs Nielsen

Ved egenredning med re-entry og rul kravler den kæntrede roer ind i sin kajak nedefra og ruller op ad vandet. Netop derfor er redningsteknikken også mest for erfarne roere.

En egenredning med re-entry og rul kræver nemlig både ro og tillid til at have hovedet under vand - og at du kan manøvrere rundt i vandet, mens du ligger mere eller mindre på hovedet.

“Med egenredning med re-entry og rul kravler du ind i kajakken under vandet, og fra den position ruller du op igen. Det er den redningstype, du bruger, hvis du er nødt til at komme ud af kajakken under et rul, der ikke virker,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Lær at lave egenredning med re-entry og rul

Første skridt i en egenredning med re-entry og rul er, at den kæntrede stiger kontrolleret ud af kajakken. Her er det vigtigt hele tiden at have fat i både kajak og pagaj, så du ikke mister nogen af delene. Samtidig skal du gøre opmærksom på, at du er kæntret.

Med egenredning med re-entry og rul kravler du ind i kajakken under vandet, og fra den position ruller du op igen

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

I modsætning til mange af de andre redningsteknikker er næste skridt ikke at vende din kajak. Derimod gælder det nu om at sikre sig, at der er rigelig afstand til eventuelle hindringer, inden du kravler ind i kajakken, der stadig ligger omvendt på vandet.

Hold pagajen i den hånd, der er øverst, mens du stiger ind i kajakken. Så er den klar i den rigtige side til oprul. Sørg for, at du sidder helt på plads i sædet og har godt fat i kajakken, inden du ruller op. Ro fri af eventuelle hindringer, så du i sikker afstand kan tømme kajakken for vand og montere skørtet.

Det skal du vide om egenredning med re-entry og rul

Egenredning med re-entry og rul er god, hvis du er røget ud af kajakken og gerne vil hurtigere op end at bruge tid på at lave en redning med for eksempel pagajflyder. 

Dog vil der ved denne redningsteknik være meget vand i kajakken, som efterfølgende skal tømmes ud. Det kan nemlig være svært at holde balancen med en vandfyldt kajak. Samtidig er både ro og tillid til situationen nødvendigt for at kunne gennemføre egenredningen.

“Det er svært at skulle have hovedet kontrolleret under vand for at gøre en kommando, som du skal ved denne redningsteknik. Derfor egner egenredning med re-entry og rul sig kun til erfarne roere,” siger Bjørn Thomsen.