Det fastholder medlemmer ’at gå til kajak’

Mange går til fodbold, gymnastik eller svømning, men få siger, at de går til kajak. I Vordingborg Ro- og Kajakklub har de succes med at fastholde roere med konceptet ’at gå til kajak’.

Ved at roerne mødes fast og ror sammen en gang om ugen skabes et sammenhold, som fastholder dem i klubben Foto: Bo Nymann

Mange siger, at de går til en idræt, men få siger, at de går til kajak.

Læs også: 5 grunde til at du skal prøve SUP-yoga

Kajak er en individuel idræt, hvor man som medlem af en klub som regel kan sejle ud alene, når man har tid.

Sådan er det ikke i Vordingborg Ro- og Kajakklub. Her har man introduceret konceptet ’at gå til kajak’, hvor deltagere på alle niveauer træner sammen fast hver onsdag.

Der er mødepligt, og deltagerne skal melde fra, hvis de ikke kan komme. Det skaber et sammenhold, som holder roerne i klubben.

Kom frafaldet i forkøbet

Vordingborg Ro- og Kajakklub oplevede førhen et stort frafald blandt nye medlemmer. Det til trods for at klubben forsøgte at parre roere og opfordre dem til at tage ud sammen, når introduktionskurserne var overstået.

Alligevel oplevede de, at medlemmerne ikke kunne finde sammen efter kurserne, og så faldt de langsomt fra og meldte sig ud.

Vi skal jo alligevel ud at ro, men så følges vi bare ad

Lise Mogensen - instruktør på 'gå til kajak'-holdet.

Sådan er det ikke længere. Det fortæller Lise Mogensen, som sammen med Bo Cervin var foregangskvinde til opstart af ’gå til kajak’-holdet.

Læs også: Sådan kan I arbejde med sikkerhed i jeres roklub

”Det har vist sig at være en rigtig stor succes. De dedikerer sig til det, og de holder ved,” siger hun og tilføjer:

”Der er en helt anden stemning, fordi de lærer hinanden bedre at kende. De snakker jo – også nogle gange for meget. Det er en vigtig del af det, at de hygger sig. Det sociale fylder rigtig meget, og det er jo ellers en ener-sport at ro i kajak.”

Roerne udvikler sig mere

Hver onsdag mødes deltagerne på holdet klokken 18:30 klar til ro. Lise Mogensen og Bo Cervin har på forhånd planlagt programmet for træningen, der varierer fra gang til gang, men som regel indeholder en del teknisk træning i forhold til ro-taget. Der er også mere legebetonede øvelser.

Undervejs tilbyder instruktørerne individuel sparring og gode råd, så hver enkelt roer kan forbedre sig. Det har givet roernes niveau et ordentligt nyk opad.

”Vi kan se på dem, at de udvikler sig fagligt på en helt anden måde, end de ellers ville have gjort. Vi tager jo fat i dem og hjælper dem. De får ikke lov til at være i fred, kan man sige. En del af konceptet er, at vi hjælper dem, hvis vi synes, der er noget, vi kan forbedre,” siger Lise Mogensen.

Flere bliver i klubben

Det er ikke kun på vandet, de kan se effekten af tiltaget i Vordingborg. Også på medlemstallene er der positive tegn at spore.

Læs også: Vintercamp i havkajak er en stærk fællesskabsoplevelse

”Vi kan mærke, at der er flere, der bliver hængende efter kurserne, fordi de går til kajak. De prioriterer at komme til det, når de først har meldt sig til. De møder op, og det, synes vi i sig selv, er et succeskriterie,” konstaterer Lise Mogensen.

Hun anbefaler andre roklubber at prøve konceptet af – uanset om det er for at fastholde medlemmer, forbedre roerne tekniske færdigheder eller styrke fællesskabet og sammenholdet i klubben. For som hun siger:

”Det er virkelig et godt koncept, og det er jo enkelt: Vi skal jo alligevel ud at ro, men så følges vi bare ad.”