Lær at ro baglæns i kajakken

Baglæns roning kræver både kontrol over kajakken og situationen. Lær, hvordan du ror baglæns i kajakken.

Baglæns roning er en nyttig teknik at kunne. Foto: Jens Astrup

Baglæns roning kan lyde som noget, man gør for sjov. Men faktisk kan baglæns roning være en meget nyttig teknik at kende, inden du sætter dig i kajakken. Kæntrer din romakker for eksempel lige bag dig, så vil det være hurtigere at bakke derhen, end at skulle vende kajakken hele vejen rundt.

“I stedet for at skulle dreje den flere meter lange båd rundt, kan det i mange tilfælde være hurtigere at ro baglæns, hvis du skal hen til noget lige bag dig. Derfor er det en god idé at kende teknikken bag baglæns roning,” siger Paulette Topsøe-Jensen, der er instruktør og havkajakvejleder i DGI.

Sådan ror du baglæns

Udfordringen ved at ro baglæns vil være at holde retningen. Kajakker er nemlig konstruerede til at ro fremad med en agterende, der skal have fat i vandoverfladen selv i turbulent vand. Det betyder også, at når du ror baglæns, vil du opleve, at agterenden har for godt fat, mens stævnen slet ikke vil have fat. Derfor vil kajakken hurtigt komme til at svinge rundt.

Ved baglæns roning skal hvert rotag startes langt bagude, tæt på kajakken, og pagajen skal kun føre frem til lidt foran kroppen. Trykket på pagajen kan ændres for at korrigere kursen. Kig ofte bagud for at orientere dig om andre, men også for at holde øje med kursen.

Hver lille kursændring skal korrigeres med det samme, inden roeren mister kontrol med kursen. Her kan kantning også indgå i kontrol og ændring af kursen.

Fordele og ulemper ved baglæns roning

Roteknikken egner sig rigtig godt til instruktører. Her vil man som instruktør kunne ro baglæns ud fra kysten og have fuldt overblik over, hvordan resten af gruppen følger med. Samtidig kan gruppen også bedre se og høre instruktøren, når der afgives kommandoer.

Man lærer at ro baglæns på begynderniveau, og teknikken er ikke svær at kunne

Paulette Topsøe-Jensen, havkajakvejleder

Generelt giver baglæns roning gode muligheder for at kunne holde overblik over en gruppe af roere. Samtidig kan det bringe én hurtigere i position til en redning, hvis en kæntret roer befinder sig bagved. Dog skal man være opmærksom på, at det ved baglæns roning kan være sværere at holde retningen i medvind.

“Man lærer at ro baglæns på begynderniveau, og teknikken er ikke svær at kunne. Det, der kan være svært, er at styre båden baglæns; at få den til at ro lige bag ud og dreje baglæns. Derfor er forventningerne til, hvordan man skal styre kajakken, ikke lige så stor hos begyndere, som den er hos øvede roere,” siger Paulette Topsøe-Jensen og slutter:

“Men det er stadig en god teknik at øve for begyndere, fordi baglæns roning giver en fornemmelse af, at de kan styre båden på forskellige måder. De kan ro den fremad, ro til siden og dreje - men de kan også ro baglæns.”