6 tips til dig der ror havkajak om vinteren

Vinteren er ingen hindring for en tur på vandet, men der er ting, du skal være opmærksom på. Her får du seks tips til, hvordan du får en god oplevelse i havkajakken, selvom det er koldt.

Udstyret skal være i orden, når du ror havkajak om vinteren. Det er ét af instruktørens gode råd. Foto: Katrine Balslev

Selvom det er vinter, er der ingen grund til at vende kajakken på hovedet. 

Læs også: Det skal du bruge, når du ror om vinteren

Du kan sagtens tage på tur, selvom det er koldt. Det kræver bare, at du er opmærksom på faren, der lurer i det kolde vand, at du klæder dig godt på, og at du tager dine forholdsregler. Du skal nemlig ikke opholde dig mange minutter i det kolde vand, før afkølingen sætter ind.

Katrine Balslev er mangeårig havkajakroer og uddannet havkajakinstruktør. Her får du hendes seks tips til en god oplevelse på vandet om vinteren. 

Prøv dit grej af 

Nogle tror, at de har grej til vinterroning, der virker. Men de har ikke prøvet at bade i deres dragt eller ligge i vandet i 10 minutter og mærke, hvordan deres krop reagerer. 

Det er anderledes at lave redninger i tørdragt end i sommertøj, fordi det hele fylder mere. Når fingrene bliver kolde, kan det også være svært at holde ved linerne. Fingrene bliver meget koldere ved redninger end ved almindelig roning,” siger Katrine Balslev. 

Derfor anbefaler hun, at du afprøver dit tøj og grej i det vand, du ror i. 

”Du kan bade og lave redninger i dit rotøj. Så får du afprøvet, om grejet virker, som du tror, det gør. Det bør du gøre jævnligt henover vinteren, så du følger vandtemperaturen nedad, efterhånden som det bliver koldere og koldere.”

Læs også: Hold varmen på det kolde vand

Vinterroerens 10 bud

  • Ro ikke alene.
  • Ro kystnært.
  • Planlæg ruter med let adgang til land og strandveje.
  • Vær fortrolig med dit grej i koldt vand. Hvor er hvad, og kan du bruge det.
  • Gør dit grej vinterklar.
  • Kend dine evner i koldt vand, og øv dem i koldt vand.
  • Overvurder ikke dine muligheder i koldt vand, og vær realistisk.
  • Informer dine nærmeste om dit turvalg og din tilbagekomst og informer ved forsinkelser.
  • Lær førstehjælp af kuldepåvirkede mennesker.
  • Vid hvor du har dit grej i kajakken. Lav en pakkeplan og del den med din makker.

Kilde: Bevæg dig for livet Kano & Kajak

Ro flere sammen

Du kan godt ro alene, selvom det er koldt. Du skal bare være opmærksom på, at du skal være i stand til at redde dig selv, hvis uheldet er ude. 

Det kan være svært at redde sig selv, hvis din selvredning ikke lykkes, og du ikke kan komme i land. Kolde fingre kan også gøre det svært at ringe efter hjælp, og så er du ilde stedt,” siger Katrine Balslev. 

En forholdsregel kan derfor være, at du aldrig ror længere fra kysten, end at du kan gå i land, hvis du ror alene. Og ellers at I altid er to, så der er én, der kan gøre noget. 

Hav styr på telefonen

Det er en god idé at have sin telefon med, uanset om det er sommer eller vinter. Men har du overvejet, om du kan bruge din smartphone med handsker på?

”Touchskærme fungerer ikke godt med vand og neoprenhandsker, så man skal måske overveje at have en telefon med trykknapper. I det mindste skal man vide, hvordan den fungerer, når man ligger i vandet, så telefonen ikke bare er en falsk tryghed,” siger Katrine Balslev. 

Forbered dig på uheldet

Du kan tage alle dine forholdsregler og alligevel være uheldig at havne i vandet. I så fald er det godt at være forberedt med tøj og grej, som kan hjælpe dig eller en makker til at undgå hypotermi. 

Læs også: Jo, du kan godt ro kajak i frostvejr

”Hav altid en ekstra hue, et par ekstra tørre og varme handsker og noget varmt at drikke med. Så kan man stoppe nedkølingen og undgå at en person bliver hypoterm. Vi har også altid et groupshelter med, som man kan sætte sig ind i og på den måde lynhurtigt blive skærmet fra omgivelserne,” siger Katrine Balslev. 

Det er også en god idé at have noget sukkerholdigt med, som du let kan få fat i selv med handsker. Det kunne for eksempel være chokolade. Kroppen bruger nemlig en masse energi på at holde varmen, og derfor kan du hjælpe den ved at tilføre den noget kulhydrat. Og husk så at opbevare hue, handsker, varme drikke og chokolade i dagslugen, så du let kan nå det, mens du sidder i kajakken. 

Brug en tørdragt

Der er ingen regler for, hvad du skal have på, når du ror om vinteren, men noget virker bare bedre end andet. Sådan er det med tørdragten. Katrine Balslev fortæller, at det næsten er kutyme, at man ikke ror om vinteren, hvis ikke man har tørdragt  på.

”I en tørdragt kan du justere de lag, du har på indenunder efter temperaturen. Normalt kører vi efter trelagsprincippet med et svedtransporterende lag inderst, et isolerende lag i midten og et vandtæt lag som tørdragten yderst. Så kan du justere tykkelsen af lagene, alt efter hvor koldt det er,” siger hun. 

Men overdriv ikke, selvom det er koldt. Det kan give bagslag, hvis du ryger i vandet. 

”Du skal ikke have så meget på, at du kommer til at svede. For hvis du så ryger i vandet, bliver det meget koldt, der hvor du er våd. Hvis du skal på hyggetur, er det fint at have meget på, men hvis du skal ud og have motion og give den gas, skal du have mindre på."

Læs også: Derfor er førstehjælp vigtigt for dig som kajakroer

Hav en plan-B

Hvis du har besluttet dig for at ro en tur, og du ikke har andre alternativer, kan du have tendens til at tage af sted, selvom vejret ser skidt ud, og du måske ikke burde gøre. Derfor er det en god idé at tænke i alternativer. 

”Smidighedstræning og yoga er super alternativer til at ro i kajak. Du kan også gå i gang med at nørde kort og kompas og planlægge sommerens ture. Hvis du har pakket alt dit grej og gerne vil på vandet, kan du også altid bare øve redninger i havnen og så gå op og hygge bagefter. Så har du fået brugt dit grej og forbedret din sikkerhed,” siger Katrine Balslev.

Vælger I alligevel at ro ud, kan I holde jer tættere på kysten og uden de store kryds, så I er tættere på land, hvis uheldet sker.