Tænk skiferien som en sport

Den erfarne skiinstruktør Janus Hecht har en opfordring til alle skiglade danskere: Tænk skituren som masser af sport i dagevis, og ikke 'kun' som en hyggeferie.

Skiferien stiller lige så store krav til din krop som anden sport. Så se skiferien som en hel uges træning. Foto: Sportsefterskolen SINE

Han har suset ned ad en perlerække af pister og oplevet skisportssteder i både Norden, Europa, Sydamerika og Canada. Ski havde han første gang spændt på støvlerne som femårig. Idag er han leder af skilinjen på Sportsefterskolen Sine i Løgumkloster i Sønderjylland, og kursusansvarlig ved Den Danske Skiskole, hvor han har uddannet mange skiinstruktører.

36-årige Janus Hecht har set en del skigæsters optræden på skisportssteder i hele verden.

Jeg mener, man skal se skiferien som en styrkesport, der kræver en stærk og udholdende krop, god balance, koordination, timing og reaktionsevne

Janus Hecht, skiinstruktør

"De tænker det som en ferie og forlystelse, men det er jo en sport, hvor man kan komme til at undervurdere farerne. Så jeg mener, man skal se det som en styrkesport, der kræver en stærk og udholdende krop, god balance, koordination, timing og reaktionsevne," siger han.

Alkohol sløver dig

Særligt de fysisk uforberedte er i risikozonen for styrt, der giver skader på kroppen. Men også for meget fart og en tendens til at overvurdere egen fysik og tekniske formåen er blandt årsagerne til skader.

Og så er der dem, der drikker...

"Turister med alkohol i blodet udsætter sig for en potentiel risiko, da man får sløvet sanserne, og derfor ikke reagerer hurtigt nok, ikke har balance eller bare overvurderer egne evner, fordi dømmekraften er påvirket," siger Janus Hecht.

Advarsel: Hold farten nede!

Skiinstruktør Janus Hecht advarer specifikt mod apps, der måler hastighed.

“Alle der er hensynsløse nok kan køre 110 km/t på ski. Men kun dygtige skiløbere kan holde hastigheden nede på en sort iset piste. Eller holde balancen i en pukkelpiste med 30 km/t. For at sætte det i perspektiv kan man spørge sig selv, om man kan stoppe eller ændre retning pludseligt, hvis der pludselig kommer en 7-årig pige i vejen," siger han og fortsætter:

"Og så bør man spørge sig selv, hvad der sker med en 7-årig pige, hvis man rammer hende med samme hastighed som en bil på motorvejen”.

Almindelig omtanke på pisterne er det bedste forsvar mod skader. Kender du de internationale regler for god adfærd på pisterne? Ellers bør du  læse dem

Korrekt faldteknik kan redde meget

Janus Hecht har undervist andre i at stå på ski i mere end 17 år, og han har selv taget sine ture, både på almindelige ski, freestyle-ski og snowboard.

"Når man mister kontrollen, er den naturlige reaktion for mange at sætte sig ned på skiene. Det gør ofte blot en dårlig situation værre, da det bliver vanskeligt at stoppe og næsten umuligt at kontrollere retningen. Det er i sig selv farligt. Kombineres det med et forsøg på at plove for at holde hastigheden nede, har du opskriften på en alvorlig knæskade. I stedet bør man samle benene og kaste sig ned til siden. Man falder, men undgår de alvorlige risici ved at sætte sig på skiene," råder Janus Hecht.

Styrtet et utal af gange

Janus Hecht har selv haft mange styrt, men ingen alvorlige skader. Det værste var en skulder, der blev vredet af led og et knæ, der fik et vrid, men ellers er han sluppet med skrammer, små skader og en forstuvet ankel.

"Jeg har taget små skridt og udviklet mig langsomt. Mine forældre var opmærksomme på, at jeg ikke fik for store udfordringer for tidligt," fortæller Janus, der har dette tip til kommende skiturister:

Pas godt på hinanden, vær altid mindst to afsted sammen, og hyr eventuelt en ski-instruktør, der kender terrænet

Janus Hecht, skiinstruktør

"Pas godt på hinanden, vær altid mindst to afsted sammen, og hyr eventuelt en ski-instruktør, der kender terrænet, så man bliver udfordret lidt, men på en måde, der passer til ens niveau. Ved at forberede sig godt fysisk i månederne op til en skiferie, kan man mindske risikoen for skader betragteligt."