90-årige Poula Hansen modvirker demensen med gymnastik

I november fejrede Poula Hansen 70 år som gymnastikinstruktør. For hende er resultaterne det vigtigste, og man kan altid blive bedre. Også som 90-årig.

I november fejrede Poula Hansen 70-års jubilæum som gymnastikinstruktør. "Det er fantastisk, at man kan blive fejret, bare fordi man dyrker sin hobby," siger hun. Foto: Bo Nymann

Poula Hansen er lige fyldt 90.

Læs også: Seniorgymnasten: Jeg vil gerne holde mig i gang

Det ville ikke være mærkeligt, hvis hun var dement. Det siger hun selv. Men med 70 år som gymnastikinstruktør på bagen og som leder af ældreidræt i Niløse IF er der ingen tegn på den slags. 

Poula Hansen

  • Bor i Dianalund
  • Er oprindelig fra Sæby i Vestsjælland
  • Står for ældreidrætten i Niløse IF
  • Var med til at starte SAMM-pladsen i Dianalund, som er et udendørs fitnessområde
  • Har deltaget i DGI Landsstævne 13 gange
  • Uddannede sig i 2017 som seniorfitnessinstruktør
  • Arrangerer fælles sommerferierejser for seniorer på sine hold

”Jeg skal vedligeholde mit hoved, og det gør jeg med motionen. Det er min faste overbevisning, at jeg modvirker at blive dement,” siger Poula Hansen, der er portrætperson i Udspil #1.

Det handler om at blive ved

De færreste 90-årige, ja faktisk de færreste personer i det helet taget, matcher Poula Hansens energiniveau, og man fristes til at spørge, hvad hemmeligheden er.

Men der er ingen hokus pokus. Kun kærlighed til bevægelse og til gymnastikken.

”Jo mere energi du bruger, jo mere får du. Hvis jeg ikke bruger energi på det her, ville jeg også køre den vej ned,” siger hun og viser en stejl kurve med hånden.

”Det er kun et spørgsmål om at blive ved. Det man gør hver eneste dag, kan man blive ved med. Hvis jeg springer en uge over, er det ikke sikkert, det går så nemt.”

Vil se resultater

I løbet af sine 70 år som gymnastikinstruktør har Poula Hansen haft alt fra unge piger til mænd og seniorer. I dag er hun instruktør i seniorgymnastik, seniordans, krocket, krolf og idrætsmærker.

Deltagerne på holdene er oftest mellem 65 og 90 år, og det er en stor motivation for Poula at kunne gøre en forskel for dem.

”Man kan ikke bare sætte sig og ingenting foretage sig, for så går det bare nedad. Jeg har med ældre mennesker at gøre, så jeg ser det den ene gang efter den anden,” siger hun.

Men når først de ældre kommer i gang, ser hun også hurtigt resultater.

”Der er nogle, som i starten sad på stolen halvdelen af tiden. Det gør de ikke mere. Nu løber de. Jeg vil se resultater af mit arbejde, og jeg ser også resultater, selvom det er plejehjemsbeboere,” siger Poula Hansen.

Læs også: Aktive seniorgymnaster: “Vi kommer her for at være både aktive og sociale”

Altid på vej

For mange instruktører, som arbejder med seniorer, er det sociale det vigtigste. Det handler om, at seniorerne kommer ud ad døren og får snakket med nogle.

Det er også vigtigt for Poula Hansen. Men det er ikke ligeså vigtigt som resultaterne.

Resultaterne er det vigtigste, så Poula retter, hvis gymnasterne ikke udfører en øvelse korrekt.Resultaterne er det vigtigste, så Poula retter, hvis gymnasterne ikke udfører en øvelse korrekt.Foto: Bo Nymann

”Jeg plejer at sige: ’Vi er aldrig færdige, vi er altid på vej.’ Det kan altid blive bedre. Man kan ikke bare sige: ’Nu kan jeg alt det her. Det er godt nok.’ Det vigtigste er, at jeg kan se, de kommer videre. Så er det fuldstændig underordnet, hvad stadie de er på,” siger hun.

Alle har behov for kontakt med andre mennesker, og det er aldrig for sent at gå i gang

Poula Hansen

En sund krop gør glad

Og når resultaterne kommer, er det ikke kun gymnasterne, der ligger mærke til, at de pludselig kan mere, end da de startede. Det motiverer Poula ligeså meget at se, når både hoved og krop får et løft.

Sagt om Poula Hansen

Ole Vorre, bestyrelsesmedlem i Niløse IF

"Poula tager gymnastikhold op, som har været ved at gå i stå, og så vokser de. Hun er social, empatisk og en dedikeret idrætsleder, der rummer os alle og giver os lyst til at komme igen."

Jørgen Jeppesen, formand i Niløse IF

"Poula er altid fyldt med nye idéer på trods af hendes alder. Hun er meget medgørlig, men hun er også en bestemt dame."

"Engang skulle hun have nogen fra sit dansehold på et kursus. Vi havde foreslået et af DGI’s kurser, men det var ikke godt nok til det, hun skulle bruge det til. Hendes dansehold betalte så differencen, så de kom på det kursus, hun gerne ville have dem på."

Lita Knudsen, deltager i seniorgymnastik

"Øvelserne holder også hjernen i gang, fordi vi gør noget, vi ikke rigtig kan finde ud af. Vi skal tænke over det, og det, tror jeg også på, holder hjernen frisk. Der er også tid til hygge, men når det er overstået, holder hun os også i ørerne og siger, at vi skal i gang igen."

Vis mere Vis mindre

”Jeg står og fryder mig over resultaterne. Jeg bliver eventyrligt glad," siger hun.

"Så ved jeg, at den person har fået det bedre. Det er ikke bare kroppen, men også hovedet. Man bliver gladere, når kroppen kommer i god form."

Kaffepausen tiltrækker

”Det er næsten umuligt at få rejst dem fra det kaffebord,” siger Poula Hansen og peger ud mod lokalet foran gymnastiksalen på Niløse Skole.

Kaffepausen er en fast del af programmet til senioridræt om onsdagen. Det giver deltagerne mulighed for snak og grin, og det medvirker til et godt samvær på holdet.

Det er et vigtigt aspekt af idrætten, når man har med seniorer at gøre.

”Der kommer mennesker her, som bor alene, og som måske ikke har snakket med nogen, siden de var her i sidste uge," siger Poula Hansen.

"Hvis du går derud nu, skal du bare høre, hvor snakken går, og alle er involverede."

Læs også: Flere ældre er aktive i dag

Aldrig for sent at gå i gang

Flere af deltagerne kører også gerne fra nabobyerne for at komme til gymnastik i Niløse, fordi de ved, at samværet er i top. 

"Her lærer de en masse andre mennesker at kende. Vi kommer hinanden ved, og det er ligeså vigtigt som at bevæge sig."

Derfor opfordrer hun alle seniorer til at bevæge sig ud ad hoveddøren. Om ikke andet så bare for at møde andre mennesker.

”De vil opdage, at livet får et helt andet indhold. Man får nye venner, nye tanker og idéer om tingene og mod på at prøve noget. Alle har behov for kontakt med andre mennesker, og det er aldrig for sent at gå i gang,” siger hun.

Den eneste instruktør med kassettebånd

"Jeg har brugt en CD-afspiller, men når man sætter den til at gentage en sang, går der lige to-tre sekunder, fra sangen slutter, til den starter igen. Så er vi lige midt i noget og bum – så forsvinder musikken."

"På kassettebånd kan jeg spille melodien ind, og jeg kan have den halvanden gang, hvis jeg vil. Og så er den dejlig nem at have med. Jeg ved godt, den er gammeldags, og jeg er garanteret den eneste i Danmark, der stadig bruger en."

Startede som niårig

I november var der dækket op til reception på Niløse Skole, og knap 90 af Poula Hansens tidligere og nuværende elever mødte op for at fejre hendes 70-års jubilæum som instruktør.

Hun startede til gymnastik som niårig, og da hun var 19 kom hun under den legendariske gymnastikinstruktør Niels Bukhs vinger på Ollerup Gymnastikhøjskole.

Her blev hun så grebet af gymnastikken, at der ikke kunne være nogen tvivl om, at hun skulle være instruktør.

I 1949 havde hun sine første instruktørtimer i Nyrup ved Stenlille, og siden da har hun været i yderligere 17 forskellige foreninger i det Midt- og Vestsjællandske.

Tænker ikke på at stoppe

Selvom alderen har rundet de 90, har Poula Hansen tænkt sig at fortsætte i hvert fald nogle år endnu.

”Jeg tænker overhovedet ikke på at stoppe. Jeg kan ikke forestille mig at undvære gymnastikken. Men der kommer en dag, hvor jeg ikke længere kan, og den ligger jo ikke langt ude i fremtiden,” siger hun.

Poula Hansen er aldrig færdig, men altid på vej. Lige nu mod 71 år som gymnastikinstruktør.