Hvornår kan du have glæde af at tape din ankel?
Det kan du, når du er ved at nå det stadie, hvor du så småt kan begynde at spille fodbold igen, men hvor du ikke er helt klar endnu. Når anklen er ved at være der, hvor du kan begynde at småløbe og lave mere fodboldspecifik træning, vil det være en god idé at tape den op for at give ekstra støtte og hjælp.
Hvorfor virker det?
Der er to ting i det. Den ene effekt er en delvis mekanisk påvirkning. Det vil sige, at tapen giver noget passiv støtte til leddet, og at den ligesom holder det. Det er det, de fleste forbinder med tapen.
Husk!
Du kan altid tape anklen, men den skal stadig genoptrænes. Tape kan ikke erstatte genoptræning.
Men det er ikke den vigtigste funktion. For tapen påvirker også huden, og huden aktiverer nogle muskler, der er med til at stabilisere leddet. Så hvis du er på vej ud i en yderstilling, hvor du ikke skal være, så giver tapen nogle signaler til huden, som giver signaler videre til musklerne om, at de skal til at lave noget. Det er en form for påmindelse til musklerne om, at de skal aktivere sig og gå ind og hjælpe leddet.
Hvordan føles det?
Du vil opleve, at leddet virker begrænset i sin bevægelighed. Men det er jo hele pointen med det. Når du har forstuvet eller vrikket om på en ankel en gang, så vil den være dårligere stabiliseret bagefter, fordi skaden påvirker de muskler, der skal stabilisere leddet. Så hvis du vrikker om på foden, er der relativt stor sandsynlighed for, at du vrikker om igen, hvis du ikke gør noget.
Det er der, tapen skal hjælpe i den første fase af genoptræningen til at prøve at undgå, at du laver nye skader hele tiden.
Har du brug for at tape din ankel?
Tapen er ikke relevant, hvis du bare skal gå frem og tilbage. Så behøver du den ikke. Det er der, hvor du begynder at presse dit led en lille smule og udfordre det lidt.
Det gør du typisk, når du kommer et stykke hen i genoptræningen. Hvis du for eksempel skal til at lave noget hoptræning eller noget i den stil, men også hvis du skal til at i gang med noget mere fodboldspecifik træning som for eksempel løb og smådriblinger.
Hvad kan tapen ikke hjælpe med?
Tapen alene kan ikke redde dig fra at vrikke om igen. Hvis du laver en masse hop, så vil tapen ikke kunne stoppe, at du vrikker om. Der er grænser for, hvad den kan. Tapen hører til i den første fase af at vænne tilbage til fodbold, for den kommer ikke til at redde dig, når du kommer længere hen.
Der skal du også have lavet noget genoptræning. Der er mange, der bruger tapen, når de skal til at spille kampe, og det er også fint nok, men det er kun et supplement til genoptræning.
Hvornår behøver du ikke længere at tape din ankel?
Det er et spørgsmål om at få testet af, om din styrke omkring anklen er tilbage igen. Kan du aktivere en masse muskler, kan du holde dit led i forskellige positioner, og er du stærk nok? Du kan lave forskellige tests for at finde ud af, hvordan anklen reagerer.
Det vil også være en gradvis tilbagevenden, hvor du mærker efter. Du går ikke fra 0 til 100, men tager et skridt eller en træning ad gangen.
Kan du selv tape din ankel?
Alle kan selv lægge en tape på anklen. Det er relativt nemt at komme til, og det er ikke så bøvlet, når du ved, hvad du skal gøre.
Men hvis du lægger en sjusket tape, får du ikke en specielt god effekt. Hvis mine gymnaster sætter deres tape forkert, begrænser de enten deres ankel unødigt meget eller for lidt. Så det er også vigtigt, at den sidder nogenlunde rigtigt omkring foden, hvis du både skal have bevægelse og samtidig støtte.
Hvor ofte skal tapen skiftes?
Som udgangspunkt skal tapen skiftes, hver gang du har haft en træning eller en kamp. Det skal den, fordi selvom tapen er fast, så giver den sig. Det vil sige, at når du er færdig med en fodboldtræning, må man antage, at tapen har været belastet og presset, og så må man også antage, at den er blevet strakt og måske er blevet lidt slap.
Hvis du render rundt med tape hele tiden, er der også risiko for, at din hud bliver irriteret. Derfor vil de fleste have god gavn af at tage tapen af, når de ikke skal bruge den, så huden også kan få lidt luft.
Hvilken tape skal du vælge?
Der er kæmpe forskel på tapens kvalitet, så det er ikke ligegyldigt, hvad du køber. Jeg ville gå i en sportsbutik, for de har som regel noget, der virker. Pris og kvalitet hænger oftest sammen, og du skal nok forvente, at en rulle tape skal koste fra 45 kroner og op, hvis den skal fungere.
Hvilke idrætsudøvere er særligt udsatte?
Det er udøvere i alle de idrætter, hvor der er hop involveret. Fodboldspillere er selvfølgelig også udsatte, men de hopper ikke på samme måde. De kan altid vrikke om, men de har ikke de samme landinger. Retningsskift er også en udfordring, men kraften og dermed også risikoen er større ved hop.