Kettlebell-verdensmester: Jeg er nervøs som bare pokker, før jeg skal på

Pierre Maegaard Knudsen elsker at træne. For ham gør det mere ondt at give op, end at løfte sin kettlebell igen og igen og igen... Derfor tog han to guldmedaljer med hjem fra VM i Dublin, 2015.

Pierre Maegaard Knudsen stiller primært op i biathlon, hvor det handler om at løfte korrekt flest gange på tid. Foto: Privatfoto

Pierre Maegaard Knudsen løftede sin første kettlebell i 2010, og siden er det gået stærkt.

Sporten med de tunge jernkugler har i dén grad fanget den 45-årige sjællænder, og i dag er han landsinstruktør i Kettlebell for DGI, træner halvanden til to timer hver dag - bortset fra søndag; den dag er til hvile og familie. Og så har han hentet et hav af medaljer hjem fra konkurrencer i kettlebell; senest to i guld fra VM i Dublin, 2015.

"Jeg blev fascineret af det enkle i træningsformen. Det er bare dig og en jernkugle. Det er simpelt og utrolig effektivt, og samtidig har du en masse muligheder for træning af hele kroppen," siger Pierre Maegaard Knudsen om, hvorfor han faldt for lige netop kettlebell. 

Det handler om at blive ved

Første gang Pierre Maegaard Knudsen stod på et konkurrencepodie var i 2012 - samme år som han var med til at stifte Kettlebell Sport Danmark. Og dengang - som nu - var det en altoverskyggende oplevelse.

"Jeg er nervøs som bare pokker, lige før jeg skal på. Og egentlig også timerne inden. Jeg har tit ønsket mig selv langt væk lige inden en konkurrence og endda lovet mig selv, at nu er det sidste gang. Men når jeg så er kommet i gang går det bedre. Efterhånden som minutterne går, og når jeg er færdig, er det bare fantastisk. Det er kulminationen af måneders træning og planlægning," fortæller han og fortsætter:

Jeg forbinder det med større smerte at stoppe, før jeg har givet alt, hvad jeg absolut har, end smerten ved at forsætte

Pierre Maegaard Knudsen, verdensmester i kettlebell

"Bagefter har jeg givet alt, hvad jeg havde i mig og mere til. Udover styrke og udholdenhed er der et meget stort mentalt aspekt i præstationen. Alle kan løfte, indtil det begynder at gøre ondt. Forskellen er så, hvad du gør, når det hele gør ondt. Når du ikke længere kan få vejret. Når armene ikke kan løfte længere... Vælger du at stoppe, eller forsætter du?" illustrerer han.

For Pierre Maegaard Knudsen handler det om at blive ved. Og det kan han, fordi alternativet er værre:

"Stopper du, når det er godt nok? Eller stopper du, når du ikke har mere tilbage? Når du ikke kan tage et eneste løft mere overhovedet? Når det hele gør ondt, og tvivl og frygt buldrer derudad, så er det vigtigt at vide, hvorfor du vil det her. Hvorfor det er vigtigt ikke at give op. Ikke at stoppe. I enhver given situation i livet handler vi ud fra en vurdering af enten at undgå smerte eller opnå nydelse.  Og i mit tilfælde forbinder jeg det med større smerte at stoppe, før jeg har givet alt, hvad jeg absolut har, end smerten ved at forsætte.  Derfor vil jeg vælge at forsætte, selvom det kan være utroligt hårdt undervejs," forklarer han.

Kettlebell - funktionel træning

Kettlebell er en funktionel træningsform - det vil sige træning som understøtter din krops fysiske funktioner og mål. Og fordi Pierre Maegaard Knudsen både har solid erfaring fra sin egen træning og fra undervisning i kettlebell, kommer hans begrundelse promte for, hvorfor kettlebell er så godt til netop det.

En sport for alle

Pierre Maegaard Knudsen har konkurreret godt to tredjedele af den tid, han har dyrket kettlebell, men for langt de fleste er det en oplagt motionsform. Og det giver rigtig god mening.

"Kettlebelltræning er enkelt og alligevel meget teknisk. Det er simpelt og alligevel alsidigt. Det er for alle og kan være roligt og let, eller det kan være vanvittigt hårdt. Du kan træne næsten alle steder, bare du har en kettlebell med, og du kan træne hele kroppen meget effektivt med bare en enkelt kettlebell," siger Pierre Maegaard Knudsen.

"I kettlebell-træning isolerer du ikke enkelte muskler. Ved næsten alle løft træner du flere muskelgrupper på en gang. Man kan sige, at man træner hele bevægelser og ikke specifikke muskler. Man træner ganske enkelt hele kroppen med mange af øvelserne," siger han.

Så selvom mange nok forbinder kettlebell med rå styrketræning, er der faktisk meget mere at komme efter. Pierre Maegaard Knudsen arbejder for eksempel også meget med sin kondition og smidighed.

"Smidighedstræningen er simpelthen nødvendig for at kunne udvikle en god løfteteknik," forklarer han.

"Konkurrence holder mig til ilden"

Der findes to discipliner indenfor kettlebell: Biathlon eller Long Cycle. Pierre Maegaard Knudsen stiller primært op i Biathlon, som er den oprindelige konkurrenceform.

Disciplinen består af to sæt á ti minutter med cirka en-til-halvanden times pause imellem. Første sæt består af jerk med to kettlebells, næste sæt af snatch, og det handler kort og godt om at tage flest, korrekte løft inden for tiden. Deltagerne står på et podie under sættet, mens en dommer holder øje med deres præstation, og vinderen beregnes ud fra det antal point de samler undervejs.

Konkurrenceelementet holder mig til ilden. Det giver mig et mål med træningen. Et specifikt mål at træne hen imod

Pierre Maegaard Knudsen, verdensmester i kettlebell

Der er ikke en sæson for kettlebell, så konkurrencerne er fordelt over hele året, og for Pierre Maegaard Knudsen er de afgørende. Men egentlig ikke for at konkurrere med andre.

"Konkurrenceelementet holder mig til ilden. Det giver mig et mål med træningen. Et specifikt mål at træne hen imod,"forklarer han og fortsætter:

"Min motivation er, at jeg gerne vil præstere godt og hele tiden forbedre mig. Men faktum er at jeg elsker at træne. Om det så er kettlebell, CrossFit, styrketræning, boldspil... Jeg elsker at bruge kroppen og jeg elsker bevægelse."