Lidt flere medlemmer i esportsforeningerne trods corona

Esportsforeningerne fik i 2020 3,9 procent flere medlemmer. Det viser medlemstal fra DGI, der offentliggøres 8. april. Corona har spændt ben for tidligere års massive medlemsstigning.

Det centrale ved at dyrke esport i en forening er fællesskabet. Desværre har det ikke været muligt at mødes til LANevents og bootcamps i 2020. Foto: Bo Nymann (arkivfoto)

Interessen for at dyrke esport i en idrætsforening er de seneste år nærmest eksploderet. I 2019 steg medlemstallet for esport i DGI med 58 procent, men stigningen i 2020 er nede på 3,9 procent.

Læs også: Hvorfor går Lukas til esport?

For i de 208 foreninger i DGI, der tilbyder esport, viser medlemstallet for 2020 8.052 medlemmer, 310 flere end året før.

At stigningen i 2020 har været så lille skyldes ikke overraskende, at coronanedlukninger har gjort det svært for esportsforeningerne. For ligesom i andre idrætter er det vigtigt for foreningsgamere at mødes fysisk og være en del af et fællesskab.

”Mange foreninger vægter det fysiske møde så højt, at de ikke vil gå på kompromis med det, og det synes jeg er positivt. Det at træne sammen fysisk har bare en kæmpe værdi for langt de fleste foreninger,” siger Mads Didriksen, der er konsulent i DGI Esport, og fortsætter:

”Der er stor forskel på at lave online træning og træning i fysiske lokaler. Derfor har det været en stor opgave for mange foreninger.”

Trods det at fremgangen i esport er beskeden, så skiller esport sig positivt ud i medlemstallene for 2020. I de 6.488 foreninger, der er med i DGI, er der i alt 1.634.180 medlemmer – en nedgang på 3,8 procent i forhold til året før.

Onlinetilbud kan ikke modsvare det fysiske møde i foreningen

Kronjylland Esport og Tech Klub i Randers er en af de foreninger, der ikke har haft aktiviteter i nedlukningsperioderne.

”Det sammenhold og fællesskab, som foreningen skaber, er ikke det samme, når vi ikke mødes til træning og LANevents. De unge er meget optaget af at gøre ting sammen med deres venner,” siger Bjarke Nordentoft, der er formand.

Læs også: Rapport: Fællesskabet gør kæmpe forskel for gamere i foreningsesport

Normalt har foreningen ved siden af esportstræningen fysisk træning i et fitnesscenter for nogle af holdene. Dermed kommer kroppen i omdrejninger.

”Det har den effekt, at kognitionen fungerer bedre, når de sidder foran skærmen og spiller. Men fysisk træning har heller ikke været muligt under corona,” siger Bjarke Nordentoft.

Kronjylland har holdt på medlemmerne

Medlemstallet i Kronjylland Esport og Tech Klub har været stabilt de sidste par år. I 2019 var der 78 medlemmer, mens der i 2020 var 84.

”På trods af en nedgang i aktiviteter i 2020, har vi formået at holde på vores medlemmer. Vi havde aktiviteter i sommers og første del af efteråret, og det er en af årsagerne,” fortæller Bjarke Nordentoft.

Foreningslokalerne har stået tomme i lange perioder, og det har foreningen set som en mulighed for forbedre de fysiske rammer.

”Vi har bygget nye lokaler undervejs og været proaktive i vores kommunikation ved at få det ud på vores kanaler på sociale medier. Det har været med henblik på at give vores medlemmer lyst til at komme retur,” siger Bjarke Nordentoft.

Ringsted eSport har vækstet under corona

Ringsted eSport er en af de få esportsforeninger, som i 2020 formåede at få markant flere medlemmer. Faktisk steg medlemstallet fra 130 til 355. Det skyldes blandt andet, at foreningen fik stablet onlinetilbud på benene under corona-nedlukningen.

Læs også: Støvring eSport: Involvering og relationer er vores grundstof

”Da landet lukkede ned, satte vi hurtigt kræfter ind for at skabe onlineinitiativer. Vi lavede onlinetræning i Counter-Strike med det samme,” fortæller Andreas Andersen, der er formand.

Desuden var Ringsted eSport meget hurtige til at komme med tilbud og nye initiativer til medlemmerne, da restriktionerne tillod medlemmerne at møde op i foreningen.

Håb for øget aktivitet og medlemmer i fremtiden

Selvom der kom nye esportsforeninger til i 2020, var det vanskeligt for de nystartede foreninger at begynde med aktiviteter på grund af corona. DGI’s esportskonsulent, Mads Didriksen, er dog optimistisk for fremtiden:

”Forhåbentlig kan esportsforeningerne genoptage deres aktiviteter i løbet af foråret eller sommeren og have masser aktivitet resten af året. Det kan betyde stor vækst i medlemstallet for 2021, da interessen for esport fortsat er rigtig stor i foreningerne. Min forventning er, at nye medlemmer vil komme til såvel som gamle medlemmer, der er faldet fra under corona.”

Fakta om esport i DGI

  • I 220 var der 8.052 esportsmedlemmer i 2018 foreninger. I 2019 var der 7742 medlemmer , og i 2018 var der 4912.
  • DGI’s medlemstal for 2020 blev offentliggjort 8. april 2021.
  • DGI arbejder med esport som en idrætsaktivitet på lige linje med f.eks. skydning eller bordtennis. Esportsmedarbejdere både på landsplan og i landsdelsforeninger hjælper og rådgiver foreninger med at starte op, udvikle attraktive foreninger og sikre gode træningsmiljøer.
  • DGI er en af parterne bag esportens Etiske Kodeks med gode råd til et sundt og godt esportsmiljø.
  • Esportsforeninger og DGI arbejder aktivt på at øge interessen for mere fysisk aktivitet blandt foreningsgamere, blandt andet via DGI Trænerguiden.
  • Læs mere om DGI’s arbejde med esport