Interessen for træneruddannelser i esport skyder i vejret

Markant flere trænere i idrætsforeninger uddanner sig inden for esport. Uddannelserne giver trænerne værktøjer til at give spillerne bedre oplevelser.

Maria Nors Tindal havde selv spillet Counter Strike i mere end 15 år. Nu deler hun ud af sin viden til glæde for børn og unge i Brovst Esport. Foto: Privatfoto.

Du bliver en bedre træner med en uddannelse i ryggen, Det gælder ikke kun inden for fodbold, gymnastik og løb – men også inden for esport.

Læs også: Årets esportstræner: ”Jeg håber, jeg kan inspirere andre frivillige”

DGI oplever en markant stigning i interessen for at tage en træneruddannelse i esport. Uddannelserne blev første gang udbudt i 2017, og sidste år tog 969 personer en uddannelse eller et kursus igennem DGI Esport.

Interessen skyldes, at flere idrætsforeninger tilbyder esportshold, og at DGI tilbyder nye og mere specialiserede træneruddannelser i esport.

”Foreningerne kan se, at den eneste vej til at skabe et esportstilbud med kvalitet er ved at have uddannede trænere. Der skal være en person i foreningen med fagligheden på plads, som forstår konceptet i at være træner. Det er derfor, vi tilbyder uddannelserne,” siger Christian Cramer Nielsen, der er esportskonsulent i DGI.

Uddannelse giver bedre trænere

En træneruddannelse i esport gør nemlig en forskel. Det oplevede Tårnborg IF Esport, der har fået  uddannet hele 15 trænere på Grundtræneruddannelsen.

Læs også: Derfor skal du være frivillig esportstræner

”Trænerne havde udfordringer med at give deres viden videre til børnene og gøre det sjovt at lære. Det har de kunnet bruge uddannelsen til. De kommer ikke ud som zonic, men de har en helt anden tilgang til at kunne strukturere en træning og en forening,” siger formand i TIF Esport Thomas Sonne Arvidson.

Det samme oplever Maria Nors Tindal fra Brovst Esport. Hun tog grundtræneruddannelsen, efter at hun selv havde spillet Counter Strike i mere end 15 år. Uddannelsen udviklede hende fra at være gamer til nu at kunne undervise i esport.

”Jeg vidste i forvejen alt om spillet, så det var godt at få noget mere faglighed om, hvordan jeg tilrettelægger en træning for forskellige spillere og aldersgrupper. Jeg har fået en masse værktøjer til, hvordan jeg skal kommunikere med børnene, og hvordan jeg får dem til at kommunikere bedre med hinanden,” siger hun.

Stort trænerpotentiale i gamere

DGI Esport forventer, at interessen for at tage en træneruddannelse i esport stiger endnu mere i 2020. For efterspørgslen er stor, fortæller Christian Cramer Nielsen.

Læs også: En dag i inspirationens og netværkets tegn

”Der er ekstremt mange børn og unge, der gerne vil spille i en forening, men antallet af trænere er en begrænsning. Mange ved ikke, at de er potentielle trænere, men når de får uddannelsen, tror de mere på det. Det er med til at løfte dem,” siger han.

Det genkender Maria Nors Tindal, der ser et stort potentiale i de mange gamere som hende selv, der gerne bare vil vise andre, at det er megafedt at spille computer.

”Jeg kan virkelig kun anbefale det. Du bliver bare en bedre træner, og du kan give spillerne en bedre oplevelse,” siger hun.

DGI Esports uddannelser og kurser

  • DGI Esport tilbyder Grundtræneruddannelsen og de to nye uddannelser CS:GO B Træneruddannelsen og Hjælpetræneruddannelsen.
  • I 2019 deltog hele 969 personer i DGI Esports uddannelser og kurser. Det er 309 flere end i 2018 og en stigning på over 800, siden uddannelserne for første gang blev udbudt i 2017.
  • Over halvdelen af deltagerne på DGI Esports uddannelser og kurser i 2019 var trænere fra klubber og foreninger. Det er markant flere end i 2018, hvor der var et overtal af lærere og pædagoger. DGI forventer endnu flere trænere fra foreninger på uddannelserne i 2020.
  • I Nordjylland var der i alt 46 deltagere på fire DGI Esport uddannelser sidste år. I år er der planlagt i alt fem uddannelser i landsdelen, hvor den første finder sted i april.
  • DGI’s uddannelser for trænere og ledere havde over 40.000 deltagere i alt i 2019.