Sådan sidder du rigtigt og undgår skader

Får du ondt i lænd, nakke, skuldre, albue eller andre steder i kroppen, når du gamer? Så få her 6 tips til korrekt siddestilling og øvelser til at afspænde mellem dine kampe.

Som gamer kan du være stillesiddende i mange timer ad gangen, og det kan give problemer, hvis du ikke sidder korrekt eller bruger tid på at forebygge skader. Mange af de skader, som gamere oplever, er typiske kontorskader som ondt i nakke, lænd og albue. Start med at tjekke følgende 6 punkter i forhold til din siddestilling: 

Læs også: Sådan får du som gamer energi til kroppen og knoppen

1. Føddernes position

Fødderne skal være solidt plantet på jorden. Det skaber det rette fundament for, at du kan komme ordentligt op på sædet uden at skulle ”stå på tæer”. Hvis bordet og stolen ikke kan sættes langt nok ned, kan du tilføje en skammel eller noget andet solidt, som du kan sætte dine fødder på.

2. Sædets placering

Som udgangspunkt er 90 grader mellem ben og rygrad godt at sigte efter, men det kan være udfordrende i længden. Derfor er det en fordel, at du opbygger en stærk ryg- og mavemuskulatur til lettere at kunne sidde oprejst. Ryggens form og muskulatur er forskellig fra person til person, så det er vigtigt, at du lytter til din krop. Har du fx røde mærker eller smerter i lænden, skal du ændre på din stilling. Når du yder dit ypperste, er det også vigtigt, at du føler dig komfortabel i din position. Måske det føles godt, at du læner dig en smule bagud. Variation er rigtig vigtigt.

3. Skuldrenes position

Dine skuldre skal som udgangspunkt være afslappede. Når du spiller computer, kan du være tilbøjelig til at trække dine skuldre op mod ørerne og fremad, når kampene bliver intense og spændende. Hvis skrivebordet er for højt i forhold til dine albuer, kan det forstærke trangen til at hive skuldrene op. På samme måde kan en skærm, der er for langt væk eller for lille, få dig til at læne dig frem og trække både skuldre og nakke fremad. Bare det at se på din position efter en kamp kan i nogle tilfælde få dig til at bemærke, hvor forskellig din skulderposition kan være under kampen. Igen er det vigtigt med tilstrækkeligt stærke muskler omkring skuldre, ryg og arme for at holde en sund positur under træningen.

4. Nakke og skærm

Din nakke skal sidde naturligt afslappet lige oven på skuldrene. Det er vigtigt, at hagen ikke søger for langt frem eller for langt ned. Hvis du sidder ved en bærbar, kan det være svært at undgå, at hovedet kigger nedad. I sådanne tilfælde er det vigtigt at give hovedet og nakken mulighed for at slappe af mellem kampene. Hvis du sidder ved en separat skærm, kan din skærm stadig være for lav. Når dit hoved er i sin naturlige position, skal din næse pege mod den øverste halvdel af skærmen.

5. Lyt til din krop!

Alle menneskers kroppe er forskellige og har individuelle behov. Vi hjælper dig i den rigtige retning, men at nå et perfekt setup er altid svært og tager tid.

Din krop udsender mange signaler, som kan fortælle dig, hvordan din krop arbejder, når du gamer. Er du helt stiv og anspændt, eller ændrer du hele tiden siddestilling? Begge dele kan være tegn på en unaturlig siddestilling. Brug disse signaler til at finde den løsning, du finder mest passende for dig.

6. Variation er altid godt!

Din krop er meget robust og god til at indrette sig efter det, du bruger din krop til. Men det betyder ikke, at variation ikke er godt. Prøv at tilpasse din sidestilling ud fra ovenstående tips, lav små justeringer og skift imellem dem. En sund arbejdsstilling er en, som altid er i forandring, og som altid bliver revurderet.

6 øvelser til, hvordan du afspænder efter kamp og undgår skader

Herunder finder du 6 øvelser, som du som gamer kan udføre som en fast start eller afslutning af din træning. Øvelserne kan også bruges som en kort pause efter en intensiv kamp, hvor du skal finde fokus igen. Alle øvelser udføres i en sund og naturlig siddestilling. Prøv dem af i din træning og bliv mere opmærksom på din krop, og det fysiske arbejde det kræver at dyrke esport. 

Ingen af disse øvelser skal påføre dig smerte. Hvis øvelserne giver problemer eller smerter i håndled, albuer eller skuldre, skal du søge professionel hjælp.

Kilde: Sune Andreasen