Far går forrest med esportsfællesskab

OSG-Gamers samler børn og unge hver måned til gaming og fysiske aktiviteter i dagtimerne. Målet er at give gamerne nye spilvaner, lyst til bevægelse og til at møde gamle og nye venner i foreningen.

I OSG-Gamers gør de børn og unge 'fit for gaming'. Klubdagene byder både på computerspil og fysiske aktiviteter. Foto: Martin Dufresne

”Jeg var frustreret over, at min ældste søn var meget uoplagt og træt mandag morgen, fordi han og vennerne spillede til sent om natten i weekenden. Derfor tog jeg initiativ til at starte esportsforeningen OSG-Gamers, hvor de unge mødes en hel dag fra morgen til aften i rolige omgivelser i Mejlskov til computerspil og bevægelse,” siger Martin Dufresne, stifter og frivillig i OSG-Gamers.

Læs også: Det gode engagement baner vejen

Børn og unge fra 10-18 år mødes i klubhuset i Mejlskov. De fleste kommer fra lokalområdet, men nogle kommer helt fra Odense og Svendborg. De medbringer egen pc, skærm og udstyr, og hvis de ikke har en computer, har OSG-Gamers to pc’er, de kan låne.

Når de sidder sammen og spiller, lærer de, at der sidder et menneske, de kender, bag (nabo)skærmen, så hvis de flamer og rager rammer det faktisk nogen

Martin Dufresne, stifter og frivillig i OSG-Gamers

Glæden ved at spille i forening

I Ore Sogn Gymnastikforening på Nordfyn har det de senere år været svært at få børn og unge i foreningen, fordi interessen har været faldende for de traditionelle idrætter, men OSG-Gamers, der udspringer af foreningen, er i den grad lykkes med at få børn og unge i foreningen. Børnene får nye sociale netværk og kammeratskaber om deres fælles interesse for computer, spil og konkurrence.

”De får mange nye venner, som de ikke kendte for et år siden,” siger han.

OSG-Gamers fokuserer på, at de unge udviser digital dannelse og har en god opførsel.

Vi har et slogan, der lyder fit for gaming, hvor vores mål er at give børnene lyst til fysisk aktivitet

Martin Dufresne

”Vi giver de unge frihed under ansvar i gode rammer. Vi oplever, at de opfører sig pænt og ikke råber eller skændes – hverken inden eller uden for spillene eller aktiviteterne. Hvis en spiller er over 18 år, bliver han eller hun betragtet som træner og skal optræde som rollemodel og mentor for de yngre spillere med samme spilinteresse,” siger han og fortsætter:

”Når de sidder sammen og spiller, lærer de, at der sidder et menneske, de kender, bag (nabo)skærmen, så hvis de flamer og rager rammer det faktisk nogen. Vi snakker om digital dannelse frem for digital forbandelse,” siger han.

Læs også: Vær en god træner for dit barn

Fit for gaming

Martin Dufresne fortæller, at mange unge gamere kan være døgnforvirrede, fordi de spiller langt ud på aftenen/natten. De 13 frivillige i OSG-Gamers, der løfter klubdagene, lærer de unge medlemmer, hvorfor det er vigtigt at have en stabil døgnrytme og være aktiv imellem de digitale spil. På klubdagene har de prøvet alt lige fra at spille fodbold til brætspil til yoga. Medlemmerne mødes kl. 10.00 og tager hjem kl. 22.00, og der er garanti for, at de både har spillet computer og rørt sig.

Klubben er igen blevet et samlingspunkt for fællesskab, spil og konkurrence, og jeg oplever, at børn og unge har savnet at mødes fysisk

Martin Dufresne

”Vi har et slogan, der lyder fit for gaming, hvor vores mål er at give børnene lyst til fysisk aktivitet. Hvis de vil være dygtigere gamere, så skal de også være fysisk fit og overveje deres søvn. Det ser vi hos de bedste esportshold, hvor motion og sundhed er en selvfølge for at spille med blandt de bedste,” siger han.

Fælles om klubben

OSG-Gamers får støtte fra kommunen, forældre og lokale frivillige. De frivillige hjælper med alt fra at sælge mad og drikke, stå for de fysiske aktiviteter til at hjælpe med teknikken. Og det er netop fællesskabsfølelsen, hvor projektet løftes i flok, og at se, hvad de unge får ud af dagene, der betyder mest for Martin Dufresne.

”Klubben er igen blevet et samlingspunkt for fællesskab, spil og konkurrence, og jeg oplever, at børn og unge har savnet at mødes fysisk, ligesom at eSportligaen har betydet, at spillerne har mulighed for at spille kampe sammen hver uge,” siger han og fortsætter:

”En dag fortalte min søn, at en af kammeraterne fra OSG-Gamers havde spurgt, om de skulle spille fodbold på sportspladsen, ligesom de havde gjort om lørdagen. Og når jeg kan se, at dét, vi gør i OSG-Gamers, giver børnene et mere aktivt liv med en bedre døgnrytme, så er det det hele værd,” siger han.

Videndele med andre foreninger på Fyn

OSG-Gamers oplever en stor interesse for deres initiativ. Børn og unge kommer fra hele Fyn, og der er ikke længere plads til alle – ventelisten bliver længere og længere. Blandt andet derfor har Nordfyns Kommune samlet esports- og LAN-foreninger fra Nordfyn i en netværksgruppe, hvor foreningerne kan dele erfaringer og udfordringer med esport samt samarbejde på tværs af foreningerne.

Læs også: Forælder: Er du blevet forenings-opdraget?

(...) når jeg kan se, at dét, vi gør i OSG-Gamers, giver børnene et mere aktivt liv med en bedre døgnrytme, så er det det hele værd

Martin Dufresne

”Med den store efterspørgsel fra hele Fyn, vi oplever, er jeg ikke tvivl om, at vi har et koncept, som andre foreninger kan efterligne og tilpasse til deres område og efter deres ressourcer. Fordi det har faktisk været billigt at komme i gang,” siger han og slutter:

”Det er jo ikke sjovt, at vi er nødt til at sige nej til nogle – og jeg har desværre ikke selv tid til at arrangere klubdage mere end én gang om måneden.”

Sæson 2 starter op til september, hvor der er planlagt 96 timers klubdag, fordelt på 8 klubdag fra efterår til foråret 2020.

OSG-Gamers

  • En ’klubdag’ er en lørdag om måneden fra 10.00 til 22.00
  • Der var 3 klubdage i 2018 og indtil videre 5 klubdage i 2019
  • Der er plads til maksimalt 35 deltagere
  • Klubben tilbyder 500/500 Mbit/s internet og specialtilpassede spilleborde
  • Der er sportsplads og skov til sjov, sport og træning