Esport og fysisk sport spiller godt sammen

På kort tid har Vadum IF i Nordjylland etableret en afdeling for esport, der har succes med at koble esport og fysiske aktiviteter sammen.

Lan-party i Vadum eSport med aktive pauser. Tina Kolmorgen (i forgrunden) er kasserer i esport-afdelingen. Foto: Jan Høst-Aaris

Allerede fra ideen om en afdeling for esport i Vadum IF blev født i foråret, stod det klart, at esport ikke skulle stå alene, men være naturligt integreret i Vadum IF’s andre idrætstilbud til børn og unge.

Ny gruppe unge bliver aktiveret

”Vi vil rigtig gerne have de unge mennesker ud af deres værelser og ned og være sociale og være sammen med andre unge. En del af vores medlemmer er ikke yderligere aktive i idrætsforeningen, så det er en ny gruppe unge, vi får aktiveret - flest drenge men også en pige har vi som medlem,” oplyser Tina Kolmorgen, kasserer i esportafdelingen.

Det kræver nytænkning og dygtige ledere med foreningserfaring at trække en helt ny gruppe unge medlemmer ind i foreningen. Det ved Martin Fritzen en del om. Han er projektleder på DGI Esport.

”Man skal have nogle ledere, som kan gøre det på en intelligent måde. Et eksempel kunne være en esportsforening, hvor der er nogle fysiske rammer, der gør, at man for eksempel nogle gange om måneden kan mødes med svømmeklubben og lave et spil, som ligner det, de spiller på computeren,” siger Martin Fritzen.

42 til esport med aktive pauser

Ved det seneste esportsarrangement sidst i november strømmede 42 børn og unge til Vadum Skole for at spille løs i skolens aula og få nogle tiltrængte pauser med svømning, trampolinspring og indefodbold. Halvdelen er medlem af Vadum eSport.

”Man skal huske på, at dem der typisk spiller esport - man taler om 50 procent - har haft dårlige oplevelser med bevægelse, idræt og fodbold. Det vil være naivt at tro, at hvis man bare sætter computere ind og vupti, så elsker de alle at løbe eller spille fodbold,” siger Martin Fritzen.

Forventninger

Vadum eSport forventer af hver spiller, at han/hun

  • agerer som en god rollemodel for andre
  • er en god holdspiller
  • en god ven overfor sit team såvel som modstandere, fans, medier og alle andre. Det gælder online, på sociale medier, til kampe / turneringer og i alle andre sammenhænge.

Fordel at mødes i en forening

For spillerne er der flere fordele ved at mødes i stedet for at sidde hjemme og spille.

”Man lærer mere og hører mere efter, når man kan snakke sammen og se hinanden i øjnene,” siger Patrick Kolmorgen.

Kommunikationen bliver bedre, og det sociale fællesskab bliver stærkere, når spillerne sidder sammen og spiller i samme rum. Esport vindes i fællesskab, og det kræver noget af spillerne, som de bedst udvikler i fællesskab og gennem løbende feedback fra holdkammerater og deres holdkaptajn. De mentale aspekter spiller en vigtig rolle.

”Det kræver tålmodighed, og at vi taler godt til hinanden,” pointerer Oliver Dalsgaard Kristensen, der på hold med Patrick Kolmorgen. Begge har glæde af, at deres holdkaptajn er god til at coache sine spillere og sørge for, at de giver hinanden komplimenter.

Kost og god fysik er vigtigt

Det kræver teamspirit, hurtige reflekser, koncentrationsevne, tålmodighed, dedikation og masser af træning at blive en god esportsspiller. Men det gør det ikke alene, sund kost og god fysik bidrager til at gamere bliver bedre spillere. Det er både Oliver D. Kristensens og Patrik Kolmorgens erfaring.

CS og LoL

To af de vigtigste spil er Counter Strike og League of Legends.

Counter Strike blev oprindeligt udviklet i 1999 af Minh Le og Jess Cliffe. Counter Strike er et første-persons spil i en kamp mellem team af terrorister og antiterrorkorps.

League of Legends (forkortet LoL) blev udviklet af Riot Games i 2009. I LoL kæmper to hold med op til fem deltagere, der kan være forskellige karakterer (champions) mod hinanden om at ødelægge modstanderens base.

”Kosten betyder helt klart noget. Når jeg spiller har jeg et par stykker frugt og noget vand, som jeg kan tage. Drikker jeg sodavand kan jeg begynde at ryste på hænderne,” fortæller Oliver D. Kristensen om sine erfaringer. Han cykler og tager ofte en gå-tur for at få frisk luft. Det holder ham skarp som gamer. Patrik Kolmorgen smutter i motionscenter og styrketræner, og holder sig fit for fight på den måde – foruden de 3-4 timer han dagligt bruger på at spille.

Aktive pauser med svømning, trampolinhop og bold

Under esportsarrangementet i november benyttede begge sig af muligheden for at hygge sig med de andre gamere ved at plaske rundt i svømmehallen, hoppe i trampolin og spille indefodbold. Aktiviteterne er med til at styrke fællesskabet mellem spillerne og deres individuelle styrker samtidig med, at de prøver andre idrætter.

Læs også "Esport giver medlemstilgang" om økonomi i Vadum eSport. 

Patrick Kolmorgen og Oliver D. Kristensens råd til andre foreninger er, at de skal give børnene indflydelse, og finde ud af hvor meget træning, der skal tilbydes. Og så skal foreningerne være bevidste om esport er for hyggens skyld eller det skal være mere seriøst.