Se de nye MTB-skilte i skoven
For at du får en bedre og mere sikker tur i skoven, er der nu blevet lavet en fælles anbefaling til skiltning i hele Danmark. Her bliver du blandt andet guidet til at finde den helt rigtige rute til dit niveau.
Bliver du forvirret af skiltningen, når du tager rundt med din mountainbike i Danmark, er det ikke så mærkeligt. Der har nemlig i lang tid ikke været en landsdækkende praksis for, hvordan skiltningen skulle være. Sværhedsgraderne på ruter er blevet markeret med forskellige farver og tekst, pile og prikker er blevet brugt på forskellige måder rundt om i de danske skove.
Det laver DGI, DCU og Naturstyrelsen nu om på. De tre organisationer er gået sammen om en fælles skiltemanual.
Der er tre formål med fælles praksis for skiltning:
- At MTB’ere kan finde vej rundt på rutenettet.
- At MTB’ere har mulighed for at vælge ruter tilpasset egne evner.
- At højne sikkerheden for MTB’erne ved tydelig indeksering med sværhedsgrader, så man ikke uforvarende kommer ind i risikofyldte situationer.
Forklaring af sværhedsgrader og MTB-skiltning
På billedet øverst i artiklen, kan du se de forskellige nye skilte, og her får du forklaringen på hvert enkelt startende øverst til venstre:
Grøn pil:
Meget let rute for alle på MTB. Sporet består af grusveje og brede grusstier. Relativ flad med moderater stigninger.
Blå pil:
Let rute for MTB-ryttere med grundlæggende færdigheder. Sporet består af grusveje og singletracks. Der er moderate stigninger, men kan omfatte korte stejle strækninger. Belægningen kan være løs, mudret, ujævn med mindre rødder og sten.
Rød pil:
Middel rute for den øvede MTB-rytter. Sporet består af udfordrende op- og nedkørsler. Forvent drops, huller, større rødder og sten, snævre passager og singletracks. Alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt ved lav hastighed.
Sort pil:
Svær rute for ekspert-rytteren. Sporet består af stejle og meget udfordrende op- og nedkørsler. Forvent større drops, hop, huller, rødder og sten med intense passager og singletracks. Ikke alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt.
Orange pil:
Ekstrem rute til specialiserede discipliner og ofte højrisiko-kørsel. Oftest en stejl downhill-bane med store konstruerede forhindringer og hop. Kræver særlig downhill- eller freeridecykel og benyttelse af sikkerhedsudstyr som fullfacehjelm, rygskjold, halskrave, knæbeskyttere, handsker og briller.
Blå baggrund:
I nogle skove vil skiltenes baggrundsfarve være blå i stedet for grøn.
MTB-rytter:
Her er en MTB-rute!
Udråbstegn:
Giv agt! Skiltet er en forvarsel om, at der kommer en passage, hvor du af den ene eller anden grund skal være særligt opmærksom.
Vejkryds:
Advarer mod tværgående sti eller vej.
Tal:
Orienteringspunkt, der med reference til kortet over området viser, hvor du er.
Tekst:
Navnet på sporet.
Pil og tekst:
Sværhedsgrad og spornavn på samme skilt.
10 spir:
På tværs af landet har Naturstyrelsen udvalgt 10 områder, hvor du finder noget af det bedste mountainbiking. Tilsammen tilbyder de 10 Spir mere end 200 km MTB-ruter i statsskovene, og der er noget for enhver smag og ethvert niveau.
God tur i skoven!