3 gode råd: Brug skoven på den rigtige måde

Elsker du også MTB? Giv igen til skoven og dens gæster, og du får endnu større glæde ved sporten.

Følg de gode råd og få en bedre oplevelse i skoven Foto: Palle Peter Skov

Mountainbike er en unik sportsgren, der bringer dig helt tæt på naturen. Du kommer derud, hvor du nok aldrig ville komme på gåben, og du har glæde af skovens forhindringer, terræn og smukke omgivelser.

”Du bruger skoven, når du dyrker din hobby og får motion, og det forpligter,” siger Jes Dabelsteen, der er MTB-instruktør i DGI.

Han giver her 3 gode råd til, hvordan du bedst giver tilbage til skoven.

1. Giv sporet ro i våde perioder

”Den gode udvikling med masser af folk, der bruger deres fritid med at bygge og pleje vores elskede mtb-spor bør respekteres med ro på sporet i våde perioder. Det tærer simpelthen på sporet, når man kører der efter meget nedbør, og man ødelægger sporet,” siger Jes Dabelsteen.

”Sporet bliver meget mudret. Derefter søger rytteren væk fra den mudrede del af sporet og ender helt ude i siden af sporet. Sporet bliver bredere og bredere, og det der før var et lækkert singletrack er nu en bred muddervej. De byggede sektioner bliver også meget hurtigt slidt, når der køres i de meget våde perioder.”

MTB-kodeks

Vis hensyn, når du ræser af sted på din mountainbike!

Det er god stil at følge DGI og Naturstyrelsens fælles MTB-kodeks.

”Hvis du bare ikke kan holde dig væk på cyklen, når det har regnet meget, kan du køre på de store grusveje i skoven. Ellers kan du søge langt, langt væk fra de populære steder og køre ture, hvor andre sjældent køre. Men har det regnet rigtigt meget, bør du slet ikke køre i skoven, da det slider enormt meget på underlaget.”

”Og så vil jeg sige, at det er godt at lære sit nærområde at kende. Der er steder, som kan tåle meget vand, før det bliver mudret, og andre steder, som kan tåle meget lidt vand.

2. Respekter andre skovgæster

”Mountainbikere kan virke skæmmende for andre skovgæster, når vi kommer blæsende gennem skoven. Men skoven skal være et sted for alle, hvor man fælles kan nyde den uanset, om man er hundelufter eller mountainbiker, og man skal kunne føle sig tryg.

”Jeg kan derfor kun anbefale, at man omgås de andre gæster med respekt og betænksomhed. Det betyder, at man gør de andre opmærksom på, at man passerer dem. Nogle benytter en ringeklokke hvilket er udemærket, men langt fra alle vil have sådan en på deres dyre og fine cykel. Mit eget råd er at bremse ned, hilse på den anden skovgæst. Hvis du kommer bagfra vil ens ’hej’ få den anden part til at gøre plads. Det sker helt naturligt og alle får en langt bedre oplevelse. Hvis man har lidt overskud, er det en god ide at hilse og ønske dem en god tur.”

3. Deltag i sporbyggeri

”Der er kommet en rigtig god sporbygningskultur i Danmark, og udtrykket ’no dig, no ride’ vinder indpas. Har du tid og lyst, er det en god måde at møde andre MTB’ere i dit nærområde. Derudover giver det bedre spor,” siger Jes Dabelsteen.

”I en tid, hvor det er meget normalt at have travlt med sig selv, er sporbygning også et godt tiltag. Du mødes for at give noget til andre. Selvfølgelig får man også selv noget ud af det, da man jo benytter sporene. Men prøv det, for det er faktisk rigtigt hyggeligt at deltage i.”