Anmeldelse: Hvilken bordtennisbold er den bedste?

I 2013 blev den velkendte celluloidbold skiftet ud med en af plastik, men plastikboldene mangler kvalitet og holdbarhed. Vi har fået Bordtennisexperterne til at kigge på det bedste alternativ.

I 2013 besluttede International Table Tennis Federation, at det skulle være slut med celluloidbolde, og at plastikbolde var fremtiden. Grunden hertil var, at celluloid er et kontroversielt materiale, som faktisk er forbudt i flere lande. Derfor vil det formentlig blive udfaset i fremtiden.

Her en lille håndfuld år senere er den gamle celluloidbold næsten helt udryddet, og der spilles nu stort set kun med plastikbolde, men det har på ingen måde været et gnidningsfrit skifte.  

Langt de fleste plastikbolde har nemlig været utilregnelige med hensyn til kvalitet og holdbarhed. Boldene kan ofte være skæve, føles mærkelige at spille med eller gå let i stykker.

Derudover har plastikboldens høje pris været svær at betale for klubberne, når der hele tiden skal købes nye på grund af den dårlige holdbarhed.

Der findes gode, holdbare plastikbolde

Den gode, holdbare plastikbold findes dog også indimellem, og den er der såmænd ikke meget i vejen med. Når plastikbolden er af god kvalitet, har bordtennisspillet ikke ændret sig så meget, som mange ellers var bange for.

Eftersom bolden er en lille smule større – det er derfor der står 40+ på alle plastikbolde – er spillet blevet en anelse langsommere og med mindre skru.

Derved er duellerne blevet en smule længere og mere fysiske – både fordi det kræver styrke at slå modstanderen ud, men også fordi duellerne varer lidt længere. Det er dog kun i et meget lille omfang, at spillet har ændret sig, men på højt niveau betyder de små detaljer meget.

Stor forskel på boldene gør det svært at finde rundt

Det er svært at sige noget generelt om plastikbolden, fordi der er stor forskel på de enkelte mærkers bolde. Den store forskel på boldene gør også, at spillerne har forskellige præferencer.

Producenternes bolde svinger i kvalitet fra sending til sending, og det kan altså være svært at vide, hvad man får, når man åbner en ny kasse plastikbolde. Der kan også være stor forskel på mærkernes træningsbolde og turneringsbolde. Det er altså lidt en jungle at finde rundt i.

Jesper Steffensen fra Bordtennisexperterne kommer herunder med sin vurdering af de forskellige bolde. Han mener, at producenterne er nødt til at finde nye løsninger, for som det er nu, er boldenes holdbarhed simpelthen for dårlig.

Butterfly

Butterfly sælger nu kun den bold, der hedder G40+. Bolden er hård og rund og har en god holdbarhed, men en mærkelig lyd, der generer mange spillere. Bolden er mere elastisk end andre plastikbolde, og det kan give et boldopspring, der kan minde om den gamle celluloidbold.

Xushaofa

I modsætning til de andre mærkers bolde, så er denne bold lavet uden svejsning. Den er altså lavet i ét stykke. Xushaofa-bolden er den langsomste, og det er meget individuelt, om man kan lide den.

Bolden er af god kvalitet og holdbarhed, men der er stor forskel fra deres turneringsbolde til træningsbolde. Deres træningsbolde føles desværre specielle at spille med og mange kan derfor ikke lide dem.

Nittaku

Japanske Nittaku producerer formentlig den bedste plastikbold. Der er ikke så meget mere at sige til det. Den er dog også markant dyrere end de andre, og de fleste bordtennisklubber har derfor ikke råd til den.

Andro

Andro har flere forskellige bolde. Deres Poly X-bold, der tidligere har været meget brugt, udgår nu, da dens holdbarhed er for dårlig. I stedet holder de fast i Poly S-bolden, der har en bedre holdbarhed og en lav pris, men den både lyder og føles mærkelig at spille med.

Stiga

Stiga har indtil nu solgt den kendte Stiga Optimum-bold, men seneste nye er, at de  ligesom Andro  bliver nødt til at forbedre holdbarheden. Eftersigende kommer de derfor til at lave en anden slags bold i fremtiden.

Inzone (DHS)

Kinesiske DHS producerer en fin bold med navnet Inzone, der sagtens kan anbefales, men de svinger desværre også lidt i holdbarhed.

Der er endnu ikke noget entydigt svar på den rigtige løsning

Som man nok kan læse mellem linjerne i ovenstående, findes der desværre endnu ikke en perfekt løsning for klubberne. Dog er der ingen tvivl om, at Bordtennisexperterne gør, hvad de kan for at bestille de bedste bolde til klubberne.

Der er stadig flere mærker at prøve, men de har ofte samme producent, så spørgsmålet er, hvor stor forskel der er. Bordtennisexperterne vil blandt andet bestille bolde hjem fra Yasaka for at se, hvordan de fungerer, men det er nok optimistisk at tro, at de har ramt den helt rigtige plastikbold.

Det eneste vi kan, er at håbe, at producenterne i fremtiden forbedrer kvaliteten af boldene, da det er et betydeligt problem, der må løses for sportens videre udvikling.