6 tips: Sådan forbedrer du din bordtennisserv
De fleste er enige om, at serven er det vigtigste slag i bordtennis. Det er det eneste slag, som du selv har mulighed for fuldstændigt at kontrollere. Desværre overser mange vigtigheden af bordtennisserven og de mange aspekter af en god serv.
Kender du det, hvor du fyrer samme serv afsted igen og igen uden omtanke? Det gør de fleste, men netop serven bør udføres med stor omhyggelighed og trænes så meget som muligt. Det kan dog være kedeligt at træne sin serv, hvis man ikke har noget at fokusere på. Heldigvis er der rigtig meget, du kan være opmærksom på i din serv.
1. Højden på serven
Se om du kan lave en så flad serv som muligt. Altså, en serv, hvor bolden hopper lavt over nettet. Jo højere en serv er, jo mere kan modstanderen sætte dig under pres fra start, eftersom vedkommende kan slå bolden nedad. Kan man derimod lave en serv, der svæver fladt over nettet, så modstanderen tvinges til at skyde bolden opad til dig, har du en stor fordel.
For at lave en flad serv, skal du ramme bolden så sent som muligt efter opkastet af bolden.
2. Skru i bolden
Der er som regel masser af skru i en god bordtennisserv med mindre, at man vil snyde sin modstander med en uskruet serv. Det er både muligt at lave overskru, underskru, sideskru (begge veje), sideoverskru og sideunderskru. Det kan være rigtig godt, at kunne serve med sideskru begge veje og måske endda skjule, hvilken skru man sætter i bolden ved at lave forskellige bevægelser med battet.
En god metode til at få meget skru i bolden, er ved at holde løsere på battet (mange har deres eget servegreb). Det kan også være en fordel at være afslappet i armen og hånden, og bruge håndledet eller fingrene til at accelerere battet ind på siden af bolden, så du kan få maksimalt snit i bolden.
3. Placering på bordet
Placeringen af bolden på modstanderens bordhalvdel er meget afgørende. Du bør hele tiden overveje, hvor du placerer bolden. Er modstanderen dårlig i forhånden, baghånden eller måske i midten?
Du genkender ofte en spiller på serven. Mange spillere gør en dyd ud af at have deres helt egen serv.
Louis Tybirk, skribent, DGI Bordtennis
4. Længden af serven
I bordtennis skelner man grundlæggende mellem korte, halvlange og lange server.
Korte server kan hoppe minimum to gange på modstanderens banehalvdel, mens lange server kun kan ramme en gang på hver bordhalvdel. Halvlange server rammer lige omkring kanten på modstanderens bordhalvdel anden gang den rammer (eller går lige nøjagtig ud over kanten).
De fleste professionelle spillere server næsten kun korte eller halvlange server, og bruger kun den lange som overraskelse. Spiller du på serieniveau, kan du som regel sagtens serve langt, men du gør klogt i at observere, om modstanderen er god til at komme i angreb på dine lange server for så kan en kort serv måske være en god idé. Det er i hvert fald nødvendigt at kunne serve med forskellige længder.
5. Kom ud efter serven
En god serv, er ikke kun en serv, der vinder dig pointet, men også en serv, som giver dig den efterfølgende bold, du vil have. Derfor er det vigtigt at komme hurtigt ud i udgangsposition efter serven.
De bedste spillere bevæger sig allerede på plads i servbevægelsen. Det kan være en god idé at flytte dig lidt længere derhen, hvor du tror, at modstanderen vil lægge sin returnering. En typisk fejl er at stå og kigge for længe efter sin serv for at se, om den nu blev som forventet.
6. Variation er vigtigt
Du kan have en nok så god bordtennisserv, men server du kun den samme serv, vil modstanderen før eller siden lure den. Det er derfor uhyre vigtigt hele tiden at variere skruen, længden og placeringen.
En meget anvendt servekombination er at serve kort i forhånden og langt i baghånden på modstanderen, så modstanderen aldrig ved, hvor bolden kommer. En anden måde at variere serven på, kan være at skifte mellem forhånds- og baghåndsserver.
Når du servetræner, er det vigtigste dog altid kreativiteten. Det skal være sjovt at serve. Prøv en masse nye ting af, og leg med skru og boldføling. Sæt eksempelvis en drikkedunk op på bordtennisbordet, som du kan skruen bolden udenom.
Rigtig go' servetræning!