Høngs herrehold for mænd over 25 år

Et hold som dette bringer mænd tilbage til nuet, får det fjerne blik til at svinde og gør mænd unge igen.

DGI’s redaktion tester nye, spændende hold og initiativer i idrætsforeningerne.

********************************************

Hvad er det?

Lad det være sagt med det samme. Var der et heftigt herrehold i alle byer, ville menneskeheden være en hel del problemer fattigere. Heftige Herrer i Høng gør verden til et bedre sted. Ganske enkelt.

For pludselig står du dér. Med børn, kone, fuldtidsjob og en trummerum, der får dagene til at flyde sammen i en grumset flod bag dig. Familien ser du for sjældent og vennerne ligeså. I er flyttet til alle Danmarks hjørner, for sådan går det jo, og det er også fint nok. Hver ting til sin tid. Men indeni går det langsomt op for dig, at den trygge tid, hvor du var i verdens navle, ikke kommer tilbage. Du er nødt til at skabe noget nyt. Og så kan sådan en mand godt få lidt ondt i maven. Nogle kalder det midtvejskrise.

Jeg er taget til Høng på Sjælland for at teste et hold, der gør noget ved det. De kalder sig Heftige Herrer. Normalt tester vores journalistpraktikant. Men i det her tilfælde har han ikke niveau. Holdet henvender sig nemlig til mænd, der er +25. Det kan både være alder og vægt.

Praktikanten er både ung og elitecykelrytter og således stærkt uegnet til opgaven. Jeg, derimod, 37 år og småbørnsfar, er perfekt.

Engang var min form og jeg tætte, men de senere år har vi mistet kontakten. Klokken er 20, og på denne tid sætter jeg mig normalt foran tv’et. Når jeg rejser mig, er det for at hente noget, jeg kan proppe i munden. Og det er og vel mærke ikke palæo, spelt eller glutenfri lækkerier.

Den her test bliver hård. Men jeg er ikke utryg. Jeg glæder mig faktisk. For jeg kommer til at befinde mig blandt ligesindede. Og jeg får ret. Mænd i mental topform, men langtfra alle i bedste fysiske forfatning, møder op. Tyk, tynd, i god form og ikke i form. Yngste er under 30 år, den ældste tæt på 70.

Hvor høj er svedfaktoren?

Opvarmningen er grundig og lang. Du træder ikke speederen i bund på en kold dieselmotor. Jokes og snak summer på et sådant niveau, at instruktørerne Per og Arne dessiner til tider drukner. Herrerne har det godt i hinandens selskab, og man forstår det. Men de går også til den. Der er en fælles konsensus om, at vi er der for at have det sjovt, men også fordi, at vi jo må gøre et eller andet ved den krop.

”Så er I også selv ude om det,” lyder det advarende fra en af deltagerne, da vi laver en opvarmningsøvelse, som har en fremmende effekt på kroppens luftveje.

Da opvarmningen er overstået og træningen, som er en blanding af gymnastik, styrke- og kondition, begynder, er samtalerne mere stakåndede.

Sveden springer fra os. Motionen er god og hård, og alle øvelser kan skaleres til den enkeltes niveau. Ingen kigger skævt, hvis armstrækkerne bliver taget med knæene i gulvet. Der er plads til alle. Hvis Per beordrer 20 armstrækkere, og man kun kan tage 10, så tager man 10. Mangfoldigheden er en styrke.

Hvordan foregår det?

Holdet startede for 3 år siden, fordi der manglede et hold for mænd, og det er en stor succes. Næsten 40 mænd møder op hver tirsdag og torsdag til 1,5 times træning. De slutter ofte af med volley eller hockey. Ellers er der brokgaranti. Om tirsdagen deles holdet. Den ene halvdel træner crossfit med Per og den anden springer med Arne. Fravær bliver godmodigt bemærket med ”nå, der kommer ugens gæst.” 

Et fællesskab i en ellers svær gruppe mennesker. Vi mænd er dårlige til at passe på os selv. Det er belyst i både studier og tv-programmer, men her er et tilbud, der rammer plet. De heftige herrer mænd møder op to af ugens aftener. Kun få falder fra, og der kommer hele tiden nye til. Det er stærkt. Hvad er det, de kan?

Hygge og kopivenlighed

Svaret finder jeg under 3. halvlegs øl og sodavand. Jeg får en følelse, jeg ikke har haft i mange år og siden dengang, hvor man havde et rigt socialt liv, kendte gud og hver mand, og var på toppen af verden. Man kunne det hele. Men så forsvandt vennerne og livet blev lidt betrængt. 

Ensomhed kan ramme alle. Også selvom du har alt; kone, børn, hus, bil, god løn og vinsamling. Men kan man tillade sig at sige, at der mangler noget i ens liv, uden at blive kaldt hjerteløs, utaknemlig, egoist, umoden, midtvejskrise? Hvis du spekulerer over, hvorfor din ægtemand, far, bror, bedstefar engang i mellem bliver mut og fjern i blikket, kan det meget vel være, fordi han tænker noget, han ikke vil sige højt.

Et hold som Heftige Herrer bringer mænd tilbage til nuet og får det fjerne blik til at svinde. Det gør mænd unge igen. Et hold som det gør, at alt igen føles muligt.

Det her hold er en game changer

Der er altid én, man kan ringe til, og altid én, der kender én. Og efter 20-30 år på arbejdsmarkedet mestrer vi faktisk noget i modsætning til ungdommens år, hvor vi kappedes om at være bedst til at score damer eller bunde øl på tid. Der er jurister, håndværkere, lokalpolitikere, humanister, akademikere, ufaglærte og VVS'ere på holdet. You name it.

Hvilken gave at være en del af sådan et hold! 

Når livet gør ondt, er vi mænd dårlige til at række ud. Det er nok bare sådan det er. Men skal der bygges en carport, kan vi godt finde ud af at ringe til hinanden, og det alene - et netværk, en gruppe af kammerater, en følelse af ungdom igen - kan løse alverdens problemer.

Det her hold og koncept er en game changer. Der burde være et Heftige Herrer-hold i alle byer.