Som forældretræner får du fede oplevelser med dit barn

Du kan sagtens både være forælder og træner. Som forældretræner deler du unikke oplevelser med dit barn og får en sjælden mulighed for at lære kammeraterne at kende.

Der er store fordele ved at være forældretræner - du får blandt andet mulighed for at lære dit barns kammerater at kende (Arkivfoto) Foto: Hans Asmussen

Nej, du behøver ikke diverse træneruddannelser eller have en fortid på det danske landshold for at træne din søns håndboldhold.

Læs også: Det gode engagement baner vejen

”Da jeg startede, havde jeg aldrig været træner før. Jeg synes bare, at det er smaddersjovt at spille håndbold og så lærer børnene en masse ved at spille sammen, passe på hinanden og være afhængige af hinanden på banen,” siger Lene Frigaard fra Bornholm.

Hun startede som træner, da hendes yngste søn var seks år. Nu er han 16.

”Mine drenge har aldrig oplevet andet, end at jeg er en del af trænerteamet. Så de er vant til, at vi følges ad derhen og at jeg er en del af deres træning,” siger hun.

Mød dit barns kammerater

Lene Frigaard er i dag træner og ungdomsformand i NH Nordbornholm. Der er ifølge hende store fordele for både børn og forældre ved, at mor eller far er træner.

”Jeg har fået et sjældent indblik i, hvem mine børns kammerater er og hvordan mine sønner har det sammen med de andre. Og så har jeg lært børnenes forældre at kende,” forklarer hun.

Selvfølgelig kalder han dig også mor til træning

Lene Frigaard, træner i NH Nordbornholm

Det har været en fordel i takt med, at hendes sønner er blevet ældre.

”Hvis der har været konflikter mellem børnene eller der har skullet arrangeres noget i forbindelse med fester eller skoleudflugter, så har jeg kunnet sætte ansigt på forældrene. Det har løsnet op og gjort det nemmere at gribe telefonen, for jeg kender forælderen i den anden ende,” forklarer den 47-årige træner og mor til to.

Det er slet ikke så kompliceret

Det kan for nogen være svært at gennemskue, hvordan du bedst tackler skiftet mellem at være forælder og træner.

Læs også: Vær en god træner for dit barn

”Der er ingen grund til at gøre det hele mere indviklet, end det er. Du er stadig dit barns mor og han kalder dig også mor til træning og du trøster ham, hvis han falder. Mine børn har altid kaldt mig mor,” siger Lene Frigaard.

Hun mener ikke, at man skal forsøge at adskille livet i hjemmet og livet til træning. Tværtimod.

”Vi har altid snakket meget om træningen derhjemme også. For træningen er vores fælles oplevelse og ofte er vi kommet hjem med en masse sjove historier, som vi har grinet af sammen,” siger hun.

Kom forskelsbehandlingen i forkøbet

Selvom den efterhånden erfarne forældretræner har været forskånet for unødig forældre-polimik, kan det ikke helt undgås.

”Det er da sket, at en far har stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor hans søn starter på bænken, når min søn starter inde. Den slags kan nok ikke undgås,” siger Lene Frigaard.

Du skal hverken forfordele dit eget eller andre børn, og det forstår de andre forældre også

Lene Frigaard, træner i NH Nordbornholm

I den slags situationer er det vigtigt at huske på, at man som forælder blot vil sit barn det bedste. Derfor kan konflikten også sagtens tales ned.

”Vær åben og forklar dine beslutninger. Du skal hverken forfordele dit eget eller andre børn, og det forstår de andre forældre også, hvis blot I taler ordentligt til hinanden,” forklarer hun.

Også hendes egne børn har indimellem spurgt ind til de beslutninger, hun har truffet som træner.

Læs også: Far går forrest med esportsfællesskab

”Så forklarer jeg, hvorfor én spiller fik lov at spille back frem for en anden. Men i enkelte tilfælde får du som træner indsigt i særlige forhold omkring et barn, og dén slags skal hverken din søn eller andre have indsigt i” siger hun.

4 gode råd

1. Det kan være smart at starte som forældretræner, når barnet er 5-7 år gammelt. Dermed bliver det helt naturligt både for dig og barnet, at du er med, og kravene til træningen er knap så store.

2. Snak om træningen, når I kommer hjem. Det er en fælles oplevelse og en naturlig del af hverdagen, at I begge er afsted.

3. Selvom du er træner, er du stadig nogens mor. Mere mærkeligt er det ikke.

4. Benyt dig af de andre trænere. I kan spille op af hinanden og gøre hinanden bedre.

Når barnet siger fra

I dag er hendes sønner henholdsvis 16 og 11 år. Hun har trænet dem begge til lige inden de nåede teenagealderen.

”De har selv sagt fra, og det synes jeg, er fint. Det er helt okay, at de har fået en alder, hvor de gerne vil have træningen for dem selv,” siger Lene Frigaard.

Den ældste bemærkede også en gang, at der er enkelte tilfælde, hvor det er en ulempe, når mor er træner.

”Han sagde: ’Jeg vinder aldrig årets spiller, mens du er træner’. Og det har han nok ret i. Jeg vil ikke give den titel til min egen søn,” siger hun.

Lene Frigaard er i dag 47 år og har i løbet af de seneste ti år løbende taget trænerkurser hos DGI og HRØ.