Sådan motiverer du til at kæmpe uden fokus på at vinde

Se, hvordan du motiverer spillere i sport og idræt, uden det handler om mesterskaber, sejre og om at vinde for enhver pris.

Sætninger som ”Det er vigtigere at være med end at vinde” eller ”Vi spiller bare for sjov” gør ikke noget godt for motivationen. Foto: Lea Letén

For mange, specielt unge, falder fra, hvis idræt og sport handler om at vinde for enhver pris. Det ved vi.

Men hvis sejre og medaljer ikke må være den primære drivkraft, hvad skal så?

Det spørgsmål stiller og forsøger Ib Ravn at besvare. Ib Ravn er lektor ved DPU og forfatter til bogen ”Selvbestemmelsesteorien”, som behandler 50 års global forskning indenfor motivationspsykologi. Og så har han skrevet en artikel om emnet til det anerkendte amerikanske tidsskrift Strategies: Journal for Physical and Sport Educators.

Vi mangler et sprog for hverdagens idræt

Først og fremmest mangler vi at nuancere sproget for breddeidræt. Sætninger som ”Det er vigtigere at være med end at vinde” eller ”Vi spiller bare for sjov” gør nemlig ikke noget godt for motivationen, mener Ib Ravn.

"Siger man: ’Jamen, så lad os bare spille for sjov,’ bliver det ualvorligt. Og hvem gider spille bold, hvis det ikke handler om at få bolden ind mellem stængerne?" spørger Ib Ravn.

Formår vi som forældre og trænere ikke at skelne mellem kampglæde og pointtørst, går det ud over motivationen og lysten hos børn og unge

Ib Ravn

Hvis det er ligegyldigt at få bolden i mål, bliver det også ligegyldigt at være med. Lysten mindskes til at gøre sig umage og gøre sit bedste.

Vigtigt at skelne mellem motivationer

Forskning om motivationspsykologi, som Ib Ravn har skrevet bogen om, viser, at det er vigtigt at skelne mellem måden at motivere på.

På den ene side har vi selve fornøjelsen i at kæmpe for at vinde bolden. Altså, glæden over dysten som helhed, at spille en god kamp og glæden over at bidrage med gode aktioner undervejs i kampen og gøre en god indsats uden at tænke på resultatet. Denne kaldes intrinsisk (indre) motivation. 

Og på den anden side ydre motivation, som handler om at vinde, få pointet, score målet og vinde mesterskabet. Denne kaldes ekstrinsisk motivation.

Det er den indre, intrinsiske motivation, vi skal øve os i at holde fokus på.

12 bud på nyt sprog

Ib Ravn har lavet 12 bud på, hvordan vi taler anderledes om hverdagens idræt i foreningerne. Se dem alle længere nede på siden.

Råd #12
"Vi spiller af to grunde: For at have sjovt, mens vi gør vores bedste, og vinde spillet. Hvis vi gør det, så godt vi kan, vil vi altid have det sjovt, og nogle gange kan vi endda vinde. Men det er to forskellige ting. Det vigtigste er at kæmpe med alt, hvad vi har, og have det sjovt med at gøre det. Det næst vigtigste er at vinde"

Ib Ravn

"I meget sport er det modstanderen, der yder den modstand, der gør kampen sjov i sig selv. Men ofte fokuseres der så meget på at score point, at selve glæden ved at kæmpe glemmes. I processen kan det meget nemt tippe over til at handle om jagten på pointet snarere end glæden ved spillet," siger Ib Ravn.

Det kan ifølge Ib Ravn være en del af forklaringen på, at mange børn og unge forlader idræt.

"Der er mange, der – spontant og uden at kunne sige hvorfor - tænder af på, at man partout skal vinde. Så stopper de med at komme til træning. Tænk, hvis vi havde et sprog for det. Ved du hvad, træneren har et kæmpe ekstrinsisk fokus. Det holder ikke. Jeg vil spille intrinsisk bold."

At give sig 100 procent uanset niveau

Den alvor, der er i topidræt, handler næsten udelukkende om point, placeringer, op- og nedrykninger, vundne turneringer osv.

I hverdagens idræt bør alvoren ligge i selve anstrengelserne, kampen, fornøjelsen over at spænde sin krop til det yderste, kaste sig henad gulvet, drible elegant til holdkammeraten, sprinte for at nå den bold, springe for livet for at få den op i kurven. Det at give sig 100 procent uanset hvad niveau, man er på.

"Formår vi som forældre og trænere ikke at skelne mellem kampglæden og pointtørsten, går det ud over motivationen og lysten hos børn og unge, og det er mest de store drengerøve, der bliver tilbage. Populært sagt dem, der skal vinde kampen for enhver pris."

Men hvad gør vi så? Hvordan omsætter vi denne viden til et konkret sprog?

Det har Ib Ravn 12 bud på. Læs dem herunder. 
Eller hent rådene som PDF i udskriftvenligt format.