Rasmus Ankersen: Vil du se god ud, eller vil du blive bedre?

Du skal turde risikere være dårlig for at kunne blive bedre, for evnen til at lære af dine fejl, gør dig til en vinder, siger direktør og forfatter Rasmus Ankersen.

Rasmus Ankersen mener, at det er mindst lige så vigtigt at lære unge idrætsudøvere om deres egen psykologi som deres fysiologi. Foto: Bo Nymann

Denne artikel er en del af temaet "Det er okay at fejle." Opdateret 21. april 2022.

******************

En vinder er ikke én, der altid har vundet, men derimod en taber, der har evalueret sig selv og er kommet videre.

Det mener Rasmus Ankersen, tidl. bestyrelsesformand i FC Midtjylland og forfatter til bøger om vindermentalitet og talent. 

Da Ankersen skrev bogen Guldminerne i 2010, rejste han jorden rundt for at finde ud af, hvorfor der visse steder i verden er en stor koncentration af topatleter inden for samme område. Det gælder for eksempel hurtigløberne fra Jamaica og fodboldspillerne fra Brasilien.

Men Ankersen fandt ud af, at det hverken var gener eller medfødt talent, der gjorde forskellen, men derimod indsats og vedholdenhed. 

”Ingen vinder altid. Det er din evne til at slå tilbage, evaluere og lære af dine egne præstationer, der gør dig til en vinder,” siger han til DGI.

Rasmus Ankersen

  • Født: 22. september 1983
  • Medstifter og adm. direktør i firmaet Sport Republic, der har købt Premier League-klubben Southampton
  • Tidl. bestyrelsesformand i FC Midtjylland og sportsdirektør i Premier League-klubben Brentford FC
  • Forfatter til flere bøger om vindermentalitet og talentudvikling
  • Foredragsholder for danske og internationale virksomheder og organisationer

Dans med frygten

Det er her, mange får problemer. Det er svært at bevare motivationen til at blive ved, hvis du sjældent føler, at du vinder.

Men fejl er ikke bare en nødvendighed for at blive bedre. De fortæller dig også, hvor og hvordan du kan sætte ind for at gøre det.

”Fejl er en form for signal om, at du skal gøre noget andet for at lykkes. Og hvis du er i stand til at omsætte den læring, så bliver du bedre. Hvis du kun får bekræftende signaler på, at det, du gør, er det rigtige, bliver du aldrig bedre,” siger Rasmus Ankersen.

Det gælder også for verdens bedste sportsfolk. Forskellen er bare, at de er bedre end de fleste til at lære af deres fejl og, at de tør danse med frygten, som Ankersen kalder det i bogen En vinders DNA.

”Selv de bedste atleter i verden er ikke bare usårlige maskiner. De bliver også nervøse og bange for at lave fejl. Det handler om, hvordan du dealer med det, og det er noget, du kan lære,” siger han.

Når du går i fitnesscentret, er det de sidste to gentagelser, der er de hårdeste, men det er også dem, der får musklen til at vokse

Rasmus Ankersen

Du skal turde være dårlig

Fælles for sydkoreanske golfspillere og etiopiske maratonløbere er, at topatleterne fra de to lande er blandt verdens bedste i deres idrætter. Et af de fælles træk, som kendetegner dem, er, at de har modet til at arbejde på kanten af deres kompetencer. Der hvor risikoen for fejl er størst.

”Det er der, du udvikler dig. Vil du se god ud, eller vil du være bedre? Hvis du vil se god ud, søger du kun hen i situationer, hvor du er sikker, og hvor chancen for at fejle er lav. Men det rykker dig ikke. Du skal turde risikere være dårlig for at kunne blive bedre,” siger Rasmus Ankersen.

I dag er mange mest optagede af det første. De bliver ikke bedre, for de møder ikke modstand, og det er modstand, der rykker, mener eksperten.

”Når du går i fitnesscentret, er det de sidste to gentagelser, der er de hårdeste, men det er også dem, der får musklen til at vokse. Du flytter dig, når du møder modstand. Det gælder også mentalt,” siger han.

The secure way is the insecure way

I Rasmus Ankersens Twitter-bio står, ”the secure way is the insecure way”:

”Du skal turde forfølge din passion. Hvis du gør det, kan du ikke tabe. Tit føles det usikkert at gå efter det, du brænder for, frem for det, der giver dig social prestige. Men hvis du forfølger det, du brænder for, har du allerede vundet på et følelsesmæssigt plan, uanset om du så bliver verdens bedste.”

Succes er kimen til fiasko

I bogen Sult i paradis går Rasmus Ankersen til kamp mod mageligheden. Vi har nemlig en tendens til at blive magelige, når alt kører på skinner, og succesen stiger. Det gælder både i idrætten og i erhvervslivet.

Det er ikke holdbart, for det bedste miljø er det, hvor sulten efter at blive bedre altid er intakt, mener Rasmus Ankersen.

”Trænerens opgave er at skabe et miljø, hvor der er prestige i at blive bedre og turde træde ud i situationer, der er svære og udfordrende. Trænerens reaktion på, at udøveren gør det, er meget afgørende for, hvilket mindset udøveren udvikler,” siger han.

Det kæmper mange i erhvervslivet med. Skræmmeeksemplet er Nokia, der i slut 00’erne var kongen af mobilmarkedet, men som i dag er en marginal spiller, efter at de midt i succesen glemte at udfordre sig selv og totalt fejlvurderede potentialet for smartphones.

”Erhvervslivet kan lære meget af topatleters målrettethed og villighed til at evaluere deres præstationer for at blive bedre. Der er for mange, der kører på automatpilot i deres job og aldrig rigtig bliver bedre til det, de gør,” siger Rasmus Ankersen.