Mentaltræner: Sådan gør du plads til fejl på holdet

Bekæmp overlevelseskulturen og skab et sundt miljø på holdet med fokus på glæde og udvikling. Her er mentaltræner Christian Engells råd til, hvordan du gør.

Et godt trænertip er at tale med holdet om, hvad du mener, når du siger, at det er okay at fejle. Husk så at overhold det. Foto: Jens Hasse

Er der en vinderkultur eller en overlevelseskultur på dit hold?

Læs også: Rasmus Ankersen: Vil du se god ud, eller vil du blive bedre?

I en vinderkultur stræber du efter at opnå noget og blive bedre. Det gør du ikke i en overlevelseskultur. Her handler det om ikke at mislykkes og om at undgå, at noget ubehageligt skal ske.

Man kan sige, at overlevelseskultur har omvendt fortegn, og det skal I undgå, mener mentaltræner Christian Engell.

”I en overlevelseskultur begynder du at beskytte dig selv, at undgå at udstille dig selv og at bekæmpe hinanden internt på holdet. Det betyder, at du får mindre lyst til at vise sårbarhed og lave fejl. Derfor stopper du højst sandsynligt også med at udvikle dig,” forklarer han.

Christian Engell

  • Kandidat og master i sportspsykologi
  • Partner i DoubleYou, der arbejder med mentalitetsudvikling
  • Mentaltræner for verdensklasseatleter som Kasper Schmeichel
  • Mental coach i Brøndby IF
  • Ekstern sportspsykolog, Team Danmark

Overlevelse skaber negativ konkurrence

Sårbarhed og fejl er nemlig forudsætninger for at udvikle sig, så hvis du altid arbejder under grænsen for, hvad du faktisk kan, bliver du aldrig bedre.

Et af tegnene på en overlevelseskultur er netop, at du helst kun vil vise de ting, du er god til for at fjerne risikoen for, at det er dig, der fejler.

Læs også tema-artiklen med Christian Engell i Udspil #2

Men der kan også være andre og mere alvorlige konsekvenser.

”En anden konsekvens er positionskampe og krig med hinanden. Man kan se, at der er en anden tænding, når der er småkampe til træning, fordi det kommer til at handle om noget andet," siger Christian Engell.

"Det er der, hvor konkurrencen bliver negativ og nedbrydende fremfor at give os lyst til at arbejde hårdere."

Bekymring fremfor begejstring

Den negative konkurrence skyldes ofte, at udøverne bliver for optagede af at passe på sig selv og beskytte den tiden, de selv har opnået. De ser medspillerne mere som konkurrenter end holdkammerater, og derfor stopper de med at hjælpe hinanden.

Hvis du hele tiden får hug for det, hver gang du laver fejl, så du sætter tempoet ned, udvikler du dig aldrig

Christian Engell

Det hæmmer ikke kun udviklingen, men også glæden og begejstringen på holdet, mener mentaltræneren.

”Det har den konsekvens, at du hele tiden holder igen og passer på, og det er meget sjældent forbundet med glæde og begejstring, men derimod med alvor og bekymring,” siger han.

Læs også: Forsker: Brug idrættens fejlkultur og bliv bedre i skolen

Slå ned på kritiske hændelser

Så hvad gør du, hvis du er bekymret for, om der hersker en overlevelseskultur på dit hold? Det handler først og fremmest om at øve sig i at spotte tegnene og tage fat på problemerne, når de opstår. Christian Engell lægger stor vægt på, hvordan du håndterer de kritiske hændelser.

”Hvis en ældre spiller agerer håbløst over for en yngre spiller, er det en kritisk hændelse. Det er der, træneren skal gå ind og vise, at det ikke er okay. Det kan man gøre på mange måder, men reaktionen på den kritiske hændelse er afgørende for den kultur, der følger efter,” siger han.

Måske tænker du, at der ikke sker kritiske hændelser på Serie 5-holdet i den lille lokale forening, men en overlevelseskultur har intet med niveauet at gøre.

Det er menneskelige dynamikker, som er uafhængige af elite og bredde. Og sommetider kan én person skabe tonen for hele omklædningsrummet.

Vinderkultur er også for bredden

"En forudsætning for, at hyggen bliver reel, og at fællesskabet bliver sundt, er, at det bliver fuld af begejstring. Jeg har aldrig mødt nogen, som ikke synes, det er fedt at udvikle sig og lykkes med nogle ting. Det gælder også, når man bliver ældre, langsommere eller større."

- Christian Engell

Snak om frygten

Udover at slå ned, når du ser konkrete tegn på overlevelseskultur, kan noget så simpelt som en snak skabe en forskel. Det oplevede Christian Engell, da han arbejdede med en træner i ungdomsfodbold, der havde observeret, at hans hold skød meget lidt på mål.

”Han spurgte drengene, hvordan det kunne være, at de ikke skød mere på mål. Det var, fordi de var bekymrede for holdkammeraternes råb, når de skød ved siden af.”

”Så sagde han: ’Kunne I ikke alle sammen godt tænke jer, at det var fedt, når der var nogle, der turde?’ Den ene samtale vendte det om for det hold,” siger han.

Tryghed giver lyst til grænsevandring

Det handler om at skabe en grundlæggende tryghed på holdet. Forudsætningen for at have lyst til at prøve grænser af er, at man føler sig tryg, og at man kan stole på hinanden. Det kan man netop ikke i en overlevelseskultur, og derfor kan både lysten til at forbedre sig og glæden forsvinde.

”Hvis du hele tiden får hug for det, hver gang du laver fejl, så du sætter tempoet ned, udvikler du dig aldrig," siger Christian Engell.

"Træneren skal understøtte muligheden for at opsøge det næste niveau. Tryghed, og at du ikke bliver ydmyget, når du laver fejl, er forudsætninger for, at flere går ind i modet og ubehaget."