Kom godt i gang efter pausen

Følg fysioterapeutens 4 trin og få kickstartet din træning uden skader.

1. Start roligt ud

Det kan være hårdt at komme i gang med at dyrke motion efter et par måneders pause. Det vil ofte føles, som om du aldrig har været i god form, selvom du måske har dyrket motion i flere år, og det kun er et par måneder siden, du sidst hoppede i sadlen på cyklen eller bandt fodboldstøvlerne.

Læs også: Få styr på akillessenen med dette træningsprogram

Pas derfor på med at fortsætte træningen, hvor du slap, for så er du næsten sikker på at blive skadet.

2. Mærk efter

Når du vælger at genoptage træningen, vil du ofte være meget motiveret til at komme i gang. Det er derfor nemt at komme til at gøre for meget. Det er vigtigt at acceptere, at du ikke er i lige så god fysisk form, som du var før pausen. Hvis du starter rigtigt ud, vil du til gengæld hurtigt føle, at du kommer i god form igen.

Vær tålmodig, og undgå at overanstrenge dig selv. Ved at starte småt kan du stille og roligt øge sværhedsgraden, løbe længere eller øge vægten, du træner med, og samtidig være opmærksom på kroppens reaktioner.

Du må gerne være øm i musklerne 1-2 dage efter træning. Men hvis du er øm i længere tid, og særligt hvis ømheden sidder i sener og led, bør du passe på.

3. Læg en plan

Start med at lægge dig en god - og realistisk - plan. Gå ud fra, at genopbygningsperioden kan være næsten lige så lang som den træningspause, du har holdt. Det er meget bedre at øge træningsmængden stille og roligt frem for hele tiden at skulle skære ned på din træning, eller måske endda helt holde pause, fordi du er gået for hurtigt frem. Tænk tilbage på din træningsrutine før pausen. Hvilke dage og tidspunkter dyrkede du motion? Er det muligt for dig at gøre det samme nu? Hvordan passer du din træning bedst muligt ind i din hverdag? Hvad vil du gerne have ud af træningen?

Læs også: Spørg fyssen: Hvordan træner jeg med skinnebensbetændelse?

Opsæt dig nogle realistiske mål, som du rent faktisk har tid og mulighed for at opnå. På den måde vil du fastholde motivationen for at træne.

4. Varier din træning

Der er flere gode grunde til, at du skal variere din træning. For det første vil en varieret træning gøre, at din krop bliver belastet på forskellige måder. Risikoen for overbelastningsskader er derfor mindre, end hvis du træner på samme måde hver gang.

For det andet hjælper det på motivationen, at du ikke altid laver det samme. Når du dyrker motion, der er varieret, er risikoen for, at du begynder at kede dig, og derved stopper med at træne, mindre. Motion skal være noget, du nyder, og som giver dig motivation og overskud.