Knæklyd i knæene

Svend B. Carstensen giver gode råd om øvelser og træning der kan afhjælpe knæklydene.

Spørgsmål fra Claus:

Spørgsmål til fyssen

På dgi.dk har man tidligere kunnet stille spørgsmål til idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen.

Denne artikel er ét af hans mest populære svar, som forhåbentlig også kan hjælpe dig.

Vær dog opmærksom på, at svaret er mere end to år gammelt, og anbefalingerne på området kan være ændret.

Jeg er 22 år, spiller fodbold 3-4 gange i ugen og styrketræner 2-3 gange i ugen.

Jeg har det sidste års tid haft en underlig knæklyd i knæene flere gange dagligt.

Knækkene kommer efter jeg har siddet/ligget ned i over 30 minutter uden at bevæge benene det store. Når jeg så rejser mig op og begynder at gå (efter nogle få skridt), kommer der et knæk i enten det ene eller begge knæ. Knækket føles behagelig og som om knæet kommer på plads. Knækket kommer når jeg drejer min fod 90 grader udaf og går et skridt (Lidt som en inderside aflevering i fodbold). Knækket kommer kun én gang indtil jeg igen sidder ned og rejser mig op og går.

Har aldrig haft knæproblemer før, selvom jeg har spillet fodbold i 18-19 år.

Jeg er bare lidt skeptisk over for hvad det kan være?

Er det mon noget jeg bør få undersøgt?

På forhånd tak.

Svar fra idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen:

Ja, ’knæklyde’ i knæene er ikke usædvanlige. De opleves af mange i større eller mindre grad, og mere i nogle perioder end andre. Og i langt de fleste tilfælde, vil jeg vurdere dem til at være helt harmløse og ufarlige.

Årsagen er sandsynligvis, at knæskallen – eller senen mellem knæskallen og lårmuskulaturen – ’falder på plads’, altså ned i den ’føringsfure’, som knæskallen skal ligge i, når den glider op og ned ved bevægelser i knæet. Muligvis kan det hos nogle være kombineret med ujævnheder i brusken bagpå knæskallen eller på lårbenet.

Men nu nævner du, at du styrketræner, og det giver mig en mistanke om, at du måske i din styrketræning skaber en ’ubalance’ mellem den muskulatur, som trækker knæskallen udad, i forhold til den muskulatur, som trækker den indad. Der skal nemlig være en balance mellem disse dele af vores lårmuskulatur - en balance, som gør, at knæskallen sporer præcist, som den skal. Denne balance kan formentlig forstyrres med kraftig styrketræning i retning af, at ydersiden (Vastus lat.) – den muskulatur, som trækker udad – bliver for stærk i forhold til indersiden (Vastus med. / WMO).

Hvis du har skabt denne ’ubalance’ er behandlingen to ting: 1. stræk af ydersiden, forside og baldemuskulatur. Og 2. træning af indersiden (også kaldet ’WMO-træning’).

Det første kan du udføre som ’stræk af tractus’, det senebånd, som ligger på ydersiden af låret. Kombineret med de øvrige stræk, forsiden af låret og balden. Disse stræk har du sikkert set og måske prøvet.

Det andet, træningen af indersiden, kan foregå på forskellig vis. En simpelt ting er, at du drejer dine ben en smule udad, når du udfører ’benpres’ og ’leg estension’, hvis du træner i maskiner. En anden mulighed er, at du sidder med let bøjet knæ, en lille fast pude / køkkenrulle under knæet, og så presser knæet ned og løfter hælen så højt som muligt, samtidig med et fokus på en kraftig spænding på indersiden af knæet (WMO).

Hvis du er i tvivl, vil en fysioterapeut sikkert kunne hjælpe dig omkring disse ting. Eventuelt en idrætsfysioterapeut.

Det er vist så tæt, jeg kan komme på det her…

Rigtig god held med dit fodboldspil og videre træning!