Forælder: Er du blevet forenings-opdraget?

Hvordan gebærder du dig i en forening, når dit barn starter til idræt? AGF Gymnastik har samlet deres bedste råd, så både du og dit barn får en god sæsonstart.

Vis instruktørerne tillid og opfordr dit barn til at deltage aktivt, siger formanden for AGF Gymnastik, Kamilla Bodrøgild Nicolajsen (arkivfoto) Foto: Jens Astrup

Dit barn er meldt til gymnastik, fodbold eller måske skydning. Udover at agere chauffør til og fra træningen, involverer denne ugentlige udflugt jo egentlig ikke dig. Eller hvad?

Læs også: Til kamp med mor og far på sidelinjen

”Foreningsidræt er meget mere end en times træning bag lukkede døre,” siger Kamilla Bodrøgild Nicolajsen, som er formand for AGF Gymnastik.

Derfor stikker hun og foreningens instruktører forældrene en folder, som er særligt skrevet til og for nye forældre på AGF Gymnastiks børnehold.

”Man kan godt sige, at Forældrefolderen er en form for opdragelse af forældrene. Men i praksis fungerer den som en venlig introduktion til foreningslivet, som er til fordel for både dem og os,” siger formanden.

Afstem forventningerne

Folderen kører nu på tredje sæson. Den bliver hvert år opdateret, men dens pointer er langt fra forældede.

Vi forventer, at forældrene deltager i foreningslivet og støtter op om foreningens initiativer

Kamilla Bodrøgild Nicolajsen, formand for AGF Gymnastik

”Det er vigtigt, at man har fået afstemt forventningerne mellem alle parter. Vi har nogle forventninger til dig som forælder, og du har ofte høje forventninger til os,” siger Kamilla Bodrøgild Nicolajsen.

Nogle forældre tror fejlagtigt, at et gymnastikhold er en forlængelse af fritidsordningen.

”Vi forventer, at børnene er kommet af fri vilje og derfor deltager aktivt i træningen. Instruktørerne skal ikke bruge tid på at opdrage og skælde ud,” siger formanden og fortsætter:

Læs også: Som forældretræner får du fede oplevelser med dit barn

”Og så forventer vi, at du som forælder deltager i foreningslivet. Det betyder, at du støtter op om foreningens initiativer og kommer til generalforsamlingen.”

Tip til den velopdragne forælder:

  • Hav tillid til instruktørerne
  • Sørg for, at dit barn er omklædt og klar ved træningsstart
  • Afbryd og deltag ikke i træningen, medmindre du har en aftale med instruktørerne herom
  • Opfordr dit barn til at deltage og lytte efter
  • Medbring ikke mad i hallen, men en drikkedunk kan være god
  • Informer instruktørerne, hvis der er særlige forhold omkring dit barn, som de bør kende til
  • Bak op om foreningens initiativer og deltag i arrangementerne


    Kilde: Forældrefolderen fra AGF Gymnastik

Udvis tillid

En anden pointe i håndbogen for dig som forælder er, at du skal bakke op om instruktørerne.

”Det er afgørende for den gode træning, at forældrene har tillid til, at instruktørerne ved, hvad de laver. Forældrene skal ikke kritisere eller blande sig i træningen,” siger Kamilla Bodrøgild Nicolajsen.

Der er dog ét tidspunkt, hvor du gerne må gribe ind.

”Hvis dit barn ikke opfører sig ordentligt eller på anden måde ødelægger træningen for de andre børn, så skal du selvfølgelig reagere,” siger hun.

Hvad kan du forvente?

Det er naturligt, at du som forælder har nogle forventninger til instruktørerne og den træning, dit barn deltager i. Og du må gerne have høje forventninger til foreningsidræt, mener Kamilla Bodrøgild Nicolajsen:

”Du skal forvente at møde gode, engagerede instruktører og hjælpere, som har de relevante uddannelser og kurser, så dit barn får den bedste træning,” siger hun og fortsætter:

Læs også: 3 gode råd: Giv dit barn med ADHD en god start til håndbold

”Og du må til enhver tid kontakte bestyrelsen med spørgsmål eller gode input, som kan gøre foreningen endnu bedre.”

Den gode spiral

Opdragelsen af foreningens forældre har en positiv effekt for alle.

”Vi får færre henvendelser fra instruktører, som har haft sammenstød med forældre. Der er generelt færre konflikter, fordi vi hver især ved, hvad der forventes af os,” siger Kamilla Bodrøgild Nicolajsen.

Den gode stemning i foreningen fortsætter som en spiral fra storebror til lillesøster.

”Nu begynder vi at få forældre på de små hold, som har haft et barn på et tidligere hold. Og det kan mærkes, fordi de nu kender os og dermed ved, hvordan de skal agere,” fortæller formanden.