Den gode træners værktøjskasse

Vil du have succes som træner? Få ekspertens 8 bedste redskaber i den gode træners værktøjskasse.

Vil du være en endnu bedre træner? Og vil du stå i spidsen for, at dine udøvere har gode oplevelser med at dyrke idræt? 

Det vigtigste for den gode træner er ikke, at du er god til din idræt. I stedet skal du skrue op for de bløde værdier, siger idrætsforsker Knud Ryom. Her er hans bud på 8 værktøjer, der gør dig til en bedre træner:

Den gode træners værktøjskasse

Bliv en endnu bedre træner ved at skrue op for de bløde værdier. Her får du

  1. Hav en klar filosofi. Find ud af, hvad der rykker og motiverer dig som træner. Hvilke værdier har du, og hvad er det, der driver dig.
  2. Kommuniker tydeligt. Det er vigtigt, at du kommunikerer klart og tydeligt til udøvere, forældre og andre trænere. Vær skarp på, hvordan du ser og forstår verden og hvilket træningsmiljø, du vil have.
  3. Lær af andre. En god træner er en der har lyst til at lære af andre og se hvad andre gør. Følg en anden træner, tag på kursus eller få andre trænere til at give feedback på din træning.
  4. Rammesæt kulturen. I et godt træningsmiljø er der sammenhæng mellem det, du siger og det du gør. Så vær bevidst om, hvilke karaktertræk eller færdigheder vil du gerne have hos dine udøvere. Har du eksempelvis spillere på holdet, der aldrig gør noget ekstraordinært, er det måske fordi, du i din feedback har lagt vægt på at spille fejlfrit, på trods af at det er den kreative og legende tilgang, klubben eller du selv har en ambition om at udvikle.
  5. Se dig selv som rollemodel. Udøverne gør lige som dig – både på og uden for hallen eller banen. Er du sur og råber af dommeren, så bliver det overført til dine spillere. Lær dine udøvere, hvad der er relevant og vigtigt – og start med dig selv.
  6. Relationer er vigtige. Opbyg gode relationer og tal med alle dine udøvere. Vi vil alle gerne ses og høres, og når træneren engagerer sig i udøvernes liv, så gør det en stor forskel.
  7. Det sociale miljø er afgørende. Lav fælles ting ud over idrætsaktiviteten. Spis sammen efter træningen og mød hinanden væk fra de faste rammer, hvor I kan snakke om andet end idræt.
  8. Faglighed er ikke den vigtigste forudsætning for at være en god træner. Du skal selvfølgelig have lyst til at lære teknikker osv., men det er vigtigere, at du mestrer de syv andre ting på listen. Du skal skabe det bedste fundament for dine udøvere, for det er mennesker, ikke maskiner.

- Knud Ryom er formand for Dansk Idrætspsykologisk Forum og postdoc ved Aarhus Universitet, hvor han bl.a. har forsket i fysisk aktivitet, idrætspsykologi og folkesundhed, ligesom han arbejder med, hvad der kendetegner en god træner.