5 gode råd: Sådan arbejder en god træner med nærvær og kroppens sprog

Du skal se, lytte, sanse og mærke efter, hvad dine udøvere vokser med. For en god træner er nærværende.

At være træner er mere end at stå for en velplanlagt og sjov træning. Få 5 gode råd til at arbejde med nærvær og kroppens sprog. Foto: Bent Nielsen (arkiv)

Er du som træner nærværende og arbejder med kroppens sprog, så er der stor sandsynlighed for, at du får bedre relationer til udøverne – og at du dermed bliver en endnu bedre træner. 

Læs også: Til alle trænere: I er med til at skabe menneskelige vindere

Det siger idrætslektor og sportschef Mathias Berg. Han peger på, at en god træner godt ved, at det at være træner er mere end at stå for en velplanlagt og sjov træning.

 

5 gode råd til at arbejde med nærvær og kroppens sprog:

1. Engager dig i mennesket

Udøverne sætter pris på, at deres træner også kan fungere som sparringspartner, og de vil gene ses som hele mennesker – ikke kun som håndboldspillere eller gymnaster.

Som træner skal du møde udøverne, der hvor de er, så de får lyst til at følge dig som træner.

Brug din egen krop og erfaringer til at forstå udøverens kropssprog. Hvis der er en, der hænger med hovedet, så engager dig i mennesket og hav en fornemmelse af, hvordan du kontakter og inviterer ind på en tillidsvækkende måde – uden at du vel og mærke behøver at være psykolog.

2. Fokuser på de små nærværende møder

Som træner skal du se, lytte, sanse og mærke efter, hvad dine udøvere vokser med. Udøverne ønsker at føle sig betydningsfulde, og med små nærværende møder kan du på forskellig vis lykkes med at se den enkelte udøver eller det enkelte barn.

Noget af det værste børn ved er at være usynlig, ikke at blive set. Derfor skal du øve dig i at lytte og se hvordan børnene har det– også uden børnene selv behøver at sige noget.

3. Brug kroppens sprog

Du har et større ansvar for, at kommunikationen og relationerne er gode, end dine udøvere. Derfor skal du arbejde med kroppens sprog.

Husk, at som træner kan du vælge ikke at sige noget, men din krop taler hele tiden. Jo mere opmærksom, du er på, hvordan du bruger kroppens sprog, jo mere tillidsvækkende er det, så tænk over hvad det f.eks. signalerer, når du står med armene over kors, eller hvis du kigger ned i jorden.

Læs også: Forsker: Den gode træner har en klar filosofi

Vær også opmærksom på, hvor grænserne går – nogle udøvere vil gerne have en krammer, andre vil ikke.

4: Tag lederskabet på dig

Blot fordi du er træner, så er du ikke automatisk leder af gruppen. Du skal kunne indtage, holde og skabe rummet og tage lederskabet på dig.

Det gør du ved den måde du er til stede på med din krop, dine fagter og dit engagement. Og i den måde du møder holdet og den enkelte på. Som træner står du på nogle værdier, og hvis du f.eks. har fokus på at kommunikere respektfuld og være rummelig, så har det stor betydning for atmosfæren i rummet.

5: Mærk dig selv som træner

Udøverne skal kunne mærke mennesket i træneren, og træneren skal kunne mærke sig selv. Derfor er det vigtigt, at der er sammenhæng mellem din stemmes klang, ordenes betydning og kroppens sprog.

Ellers opstår der ofte usikkerhed, og hvis der er noget, børn og unge er gode til, så er det at fornemme, hvornår træneren er usikker.

Kan du mærke, at du bliver usikker og dit lederskab udfordres, så hav nogle strategier for at tage det tilbage. F.eks. ved at tage en vandpause, fokusere på din vejrtrækning og komme i balance.

 

Mathias Berg har skrevet ph.d. om kroppens betydning i lederskabet. Han er lektor i idræt på Københavns Professionshøjskole, hvor han underviser lærerstuderende. Han er desuden sportschef i Ajax København med ansvar for alle dametrænere.