3 fif til forældre: Sådan stimulerer du dit barns sanser

Få børnefysioterapeutens fif til, hvordan du kan tænke sanserne ind i aktiviteterne derhjemme og styrke dit barns motoriske udvikling.

Tumlingesvømning er bare en af mange måder, du som forælder kan styrke dit lille barns motoriske udvikling på. Også i hjemmet kan du tænke barnets sanser ind i aktiviteterne. Foto: Kasper Blomgren Jørgensen

Både forældre og børn i alderen 0-3 år kan have glæde af - lidt mere bevidst – at tænke sanserne ind i aktiviteterne derhjemme.

Dit barns basale sanser er nemlig en meget vigtig samarbejdspartner i den motoriske udvikling. De basale sanser er den samlede betegnelse for følesansen, balancesansen og muskelledsansen.

Forskningsprojektet ”Tidligere indsats” har vist, at over halvdelen af børnene er lidt eller meget understimulerede på de basale sanser, når de er 3,7 år.

Dit barns sanser bliver ofte stimuleret helt automatisk i hverdagen. Men følg børnefysioterapeut Louise Hærvig gode fif til, hvordan du som forælder kan udvikle dit barns sansemotorik

1. Følesansen – giv dit barn en nussetur

Du kan stimulere dit barns følesansen ved at give barnet en nussetur. Det skal det være rart. Hvis ikke, skal du justere det lidt, for eksempel ved at bruge hele hånden med rolige bevægelser.

Følesansen giver kroppen vigtig viden om alt det, barnet rører ved med sine hænder, fødder ja med hele kroppen. Barnet vil gerne vil føle sig frem til og blive kropslig klog på størrelser, former, temperatur, tekstur og konsistens. Men mest af alt, om det føles rart, eller om det er en lidt ’farlig’ fornemmelse. 

2. Balancesansen – sving med dit barn

Barnets balancesans kan stimuleres ved at du svinger med dit barn i armene, først den ene vej og så den anden. Du kan snurre rundt med dit barn i favnen og hjælpe dit barn i at rulle eller måske slå en hel eller halv kolbøtte.

Balancesansen giver kroppen vigtig viden om bevægelse, hastighed og retning, når barnet bevæger sig.

3. Muskelledsansen – hop med dit barn på skødet

Sansen stimuleres så fint ved at hoppe med barnet på skødet, og rigtig mange børn søger det selv, så vi voksne kan få helt gratis styrketræning af armene.

Vær også opmærksom på serviceniveauet. Når dit barn selv kan, så skab betingelser, der gør, at dit barn selv kan række ud efter dét, der er interessant. Det skærper øje - håndkoordination, fornemmelse for afstand, samt hvor meget dit barn skal bruge sine muskler og led.

Helt naturligt er de klassiske tumlelege med dit barn super for muskelledsansen, og samtidig er de også guf for følesansen og balancesansen – så bliv endelig ved med det!

Muskelledsansen giver kroppen vigtig viden om dét, barnet gør med sine muskler og led.

Om Louise Hærvig og "Hej skal vi tumle?"

Børnefysioterapeut Louise Hærvig er tilknyttet bObles og tumleugen ”Hej skal vi tumle?,” som Børneulykkesfonden, DGI, FOA og bObles står bag.

Mere end 14.000 børn er i maj 2017 med i "Hej skal vi tumle?" og tumler sig til bedre motorik og styrker deres sanser i vuggestuer og dagplejer landet over.